Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych načne těžkou skupinu proti Murraymu

Londýn  - První ze dvou vrcholů sezony má před sebou tenista Tomáš Berdych. Na nadcházejícím Turnaji mistrů v Londýně se ocitl v těžké skupině A, přesto může navázat na loňský rok a znovu myslet na postup do semifinále. Obhájcem trofeje je Švýcar Roger Federer, ale na titul může pomýšlet každý z osmičky hráčů. Jak si povede česká jednička můžete sledovat v podrobné online reportáži.

Berdych, kterého týden po Turnaji mistrů čeká v pražské O2 areně finále Davisova poháru proti Španělsku, hraje od 14:45 SEČ s domácím Andym Murraym. Skupinu A doplňují první hráč světa Srb Novak Djokovič a Francouz Jo-Wilfried Tsonga.

Ve skupině B se představí obhájce Federer spolu se Španělem Davidem Ferrerem, Argentincem Juanem Martínem Del Potrem a Jankem Tipsarevičem ze Srbska.

Berdych má za sebou vydařenou sezonu; vyhrál poprvé v jednom roce dva turnaje, hrál semifinále US Open a vyhrál už 59 zápasů, což je nejvíce v kariéře. "A jsem potřetí na Turnaji mistrů, což je samo o sobě skvělé," řekl Berdych na videu ve svém představení pro Londýn. "Sezona dobře začala, léto mohlo být lepší, skončilo jinak, než bych si přál, ale na podzim jsem zase hrál hodně solidně."

Jedině letní část skutečně Berdychovi nevyšla. Ve Wimbledonu a následně i na olympijských hrách prohrál nečekaně hned v prvních kolech. Možná i díku tomu ale mohl potrénovat a od amerického léta opět patří k nejlepším na okruhu.

Na Turnaj mistrů se Berdych chtěl probojovat od malička. Inspirací mu byl mimo jiné i jeho předchůdce Jiří Novák. Toho sledoval před deseti lety na Turnaji mistrů v Šanghaji, jak poráží Američana Andre Agassiho. "Spěchal jsem k televizi po malém turnaji a přál jsem si, abych byl jednou ve stejné pozici," řekl Berdych.

V Londýně může myslet vysoko, ale k největším favoritům patří trio Djokovič, Murray a Federer. Na podzim se však do skvělé formy dostali i Del Potro a Tsonga, Ferrer prožívá životní sezonu a ani Tipsarevič není jen do počtu.

Andy Murray
zdroj: ISIFA autor: Rex Features

"Cítím se letos mnohem uvolněněji než v předchozích ročnících, protože mám v kapse grandslamový titul z US Open," řekl Murray, který letos pod vedením kouče Ivana Lendla vyhrál konečně grandslam a také zlato na olympiádě.

Turnaj se hraje v londýnské O2 areně. Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1 500 bodů do žebříčku a 1,76 milionu dolarů (přes 34 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články