Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych: Máme dobrou šanci oplatit Srbům porážku v Davis Cupu

Prostějov - Absenci světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče v nominaci srbského týmu pro čtvrtfinále Davisova poháru v Praze uvítal nejlepší český hráč Tomáš Berdych i kapitán Jaroslav Navrátil. Oba připouštějí, že by se Djokovič ještě mohl v týmu na poslední chvíli objevit, i když pravděpodobnost je minimální. "Nemyslím si, že by měli Srbové zapotřebí hrát nějakou taktickou hru. Djokovič je podle mého názoru dnes v takové pozici, že ani o Davisově poháru slyšet nechce. Už jej za Srbsko vyhrál a tento úspěch už má za sebou. Nyní se chce soustředit na svoji kariéru a na svůj tenis," uvedl dnes v Prostějově Berdych.

Tomáš Berdych s Miroslavem Černoškem
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Českým tenistům se naskýtá dobrá šance oplatit Srbům vyřazení v semifinále v roce 2010. "Při exhibici by byla absence Djokoviče na škodu divákům i pořadatelům, ale v Davisově poháru bude každý náš fanoušek mnohem spokojenější, když postoupíme do semifinále. Porazit Djokoviče by bylo hodně těžké," řekl Berdych.

Ani Navrátil dodatečnému zařazení Djokoviče do týmu nevěří, ale definitivně jasno bude podle něj až příští čtvrtek. Oba týmy mohou změnit nominaci do losování. "Počítám, že by se absence Djokoviče mohla projevit na psychice srbského týmu. S Djokovičem měli srbští tenisté dva jisté body ve dvouhře. Nyní musí najít cestu, kde získají potřebné tři body k vítězství. A je jim jasné, že v bouřlivém českém prostředí ve vyprodané hale bude hodně těžké se prosadit," uvedl Navrátil.

Ani při absenci Djokoviče se ale čeští tenisté, kterým by se měli ve dvouhrách postavit Janko Tipsarevič a Viktor Troicki, necítí favority. "Do role favorita nás možná tlačí novináři. Ale musím zdůraznit, že Tipsarevič je devátý hráč světa," řekl Berdych, jenž poslední dva vzájemné zápasy loni v Paříži a v Londýně na Turnaji mistrů vyhrál. "Ale srovnávat turnajové zápasy s utkáními v Davisově poháru nelze," poznamenal sedmý hráč světa, jenž má s Tipsarevičem celkovou bilanci 2:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jaroslava Navrátila a Tomáše Berdycha

Berdych se v úterý vrátil z turnaje v Miami, kde jej nečekaně ve třetím kole vyřadil 101. hráč žebříčku ATP Grigor Dimitrov z Bulharska. "Můj výsledek z USA není nejpozitivnější. Ale musím si z něj vzít to dobré. Při změně přechodu na antuku budu mít nyní dostatek času na to, abych se připravil stoprocentně na Davisův pohár. Naším cílem je získat tři body a postoupit," řekl.

Všechny čtvrtfinálové zápasy Davisova poháru se poprvé budou hrát na antuce, která vyhovuje Berdychovi i Radku Štěpánkovi. "Věděli jsme, že v případě Djokoviče je jedno, na kterém povrchu budeme hrát. Snažili jsme se proto, aby podmínky co nejvíce vyhovovaly nám a co nejméně seděly Srbům. Pro Tipsareviče je antuka mírná nevýhoda," míní Berdych.

Český tým má navíc možnost ještě v průběhu přípravy povrch upravit tak, aby co nejvíce vyhovoval domácím hráčům. V Praze se bude připravovat česká reprezentace od neděle.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články