Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Berdych má nabídky do mixu, rád by si vylepšil olympijský zážitek z Atén

Praha - Tenista Tomáš Berdych vyhlíží náročnou sezonu. K jeho osobním ambicím bude patřit pokus o útok na grandslamový titul a vylepšení žebříčkového postavení na konci roku. K tomu přidá účast v 1. kole Davisova poháru i start na olympijských hrách, kde by mohl nastoupit i v mixu.

"Na olympiádu se také moc těším, ale sezona bude díky tomu náročnější a vrcholů je víc. Budu muset víc dbát na program, ještě lépe to rozvrhnout, ale i tak si myslím, že už mám dost zkušeností na to, abychom se i s tímto poprali," řekl Berdych v Praze, kde od pondělí trénuje na Spartě.

Šestý hráč světa stejně jako loni začal přípravu na další rok v exhibiční asijské lize IPTL. "Dělal jsem tam hlavně fyzičku, ale loni se mi osvědčilo, že je dobré si zahrát pár zápasů a úplně nevypadnout z rytmu, jelikož je třeba být připravený od prvního týdne," uvedl Berdych.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych si exhibiční IPTL ligu pochvaluje


Změnu realizačního týmu hodnotí pozitivně

Letošní rok byl pro českou mužskou jedničku zlomový. Před rokem ukončil po letech spolupráci s trenérem Tomášem Krupou a angažoval Daniela Vallverdua z Venezuely. "Nechci říct, že to byl krok do neznáma, ale bylo to něco, co jsem nezažil. Výměna týmu je velká otázka, když se daří, ale pokud se chci dostat o kousek dál, tak je k tomu třeba přidat nějaký risk a pokusit se udělat něco jiného. Myslím, že po téhle stránce se mi to povedlo, že určitě tohle bylo pozitivní a jsem rád, že jsem tuhle změnu udělal," řekl.

Pod novým vedením hrál Berdych v lednu semifinále Australian Open, získal dva tituly a pošesté za sebou startoval na Turnaji mistrů. V žebříčku se na okamžik dostal na čtvrté místo, čímž si vylepšil osobní maximum. "V dnešní době, kdy se mluví o velké čtverce, tak když se mi, byť i na chvíli, tam podařilo nakouknout, tak to byl pro mě velký výsledek. A to může navazovat na cíle pro další sezonu. Skončil jsem na šestém místě a bylo by hezké to číslo hlavně na konci roku vylepšit," řekl Berdych.

Semifinále grandslamového Australian Open dávalo naději, že by mohl zaútočit na vysněný titul, což mu ale nevyšlo. Zkoušet to chce dál a jen se semifinálem se nespokojí. "Je dobrý si dát větší cíle, protože když už člověk něco takového zažil, tak chce víc. Když se to nepovede, nedá se nic dělat, ale cíle je třeba si dávat ty nejvyšší," řekl.

Velkou výzvou budou olympijské hry

V Riu nastoupí Berdych ve dvouhře, s Radkem Štěpánkem ve čtyřhře a možná se objeví i ve smíšené čtyřhře. Prý minimálně dvě hráčky projevily zájem vytvořit s ním dvojici, pokud by o mixu uvažoval. "Dani (kouč Vallverdu) mě tlačí úplně do všeho, ten by byl nejradši pro všechno. Budu o tom přemýšlet, mix začíná o chvíli pozdějc, člověk má den navíc se rozhodnout a je to nejkratší cesta k medaili," řekl Berdych.

Ve dvouhře došel nejdále při své premiéře v Aténách 2004, kde porazil tehdejší světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska, což je dodnes jeho nejsilnější vzpomínka na hry pod pěti kruhy. "Už je poměrně stará a bylo by hezké to změnit teď v Riu. Je potřeba dát něco aktuálnějšího," usmál se třicetiletý Berdych.

Štěpánek vyhlásil, že s Berdychem zaútočí v deblu na cenný kov. Společně se jim daří v Davis Cupu, ale na OH v Pekingu a v Londýně neuspěli. "Pořád spolu můžeme hrát dobře. Myslím si, že by to mohla být jedna ze šancí," řekl Berdych.

Zahraje si určitě i 1. kolo Davisova poháru

Aby mohl jet na olympijské hry, musí splnit podmínku mezinárodní federace ITF a odehrát zápas v Davisově poháru. I proto se vrátí do sestavy, ve které letos chyběl, a nastoupí v 1. kole v duelu v Německu.

"Budu určitě k dispozici, aby to bylo lepší než letos. Hlavní je zvládnout první zápas, od toho se to celé odvíjí. Doufám, že to nebudou ty starosti s udržením. Hlavně vyhrát první kolo a
tím si splnit cestu do Ria," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články