Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych je ve čtvrtfinále, Benešová skončila

Melbourne – Tenista Tomáš Berdych postoupil stejně jako před rokem do čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený hráč dnes v osmifinále porazil Španěla Nicoláse Almagra 4:6, 7:6, 7:6 a 7:6. S turnajem se rozloučila Iveta Benešová, která podlehla Viktorii Azarenkové z Běloruska dvakrát 2:6.

Tenista Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Rick Rycroft

V boji o semifinále Berdycha čeká v Melbourne utkání s Rafaelem Nadalem ze Španělska, druhým nasazeným tenistou a vítězem turnaje z roku 2009. "Jsem hodně spokojený, vyhrál jsem těžký duel," řekl v rozhovoru na kurtu Berdych za hlučného bučení publika. Nepodal totiž po zápase Almagrovi u sítě ruku. Důvodem bylo, že Španěl českého hráče ve čtvrtém setu zblízka u sítě nastřelil do pravé ruky. "Bylo to moje rozhodnutí (nepodat mu ruku) a
nemám z toho dobrý pocit, ale když vás někdo chce nastřelit do obličeje, tak to není hezký," reagoval Berdych.
   
Vyrovnaný souboj s Almagrem rozhodl Berdych pevnými nervy ve zkrácených hrách. Po prohrané úvodní sadě dokázal vyhrát tie-breaky následných tří setů. Ve čtvrtém za stavu 5:5 a 0:30 Almagro Berdycha ostře nastřelil na síti do pravé ruky. Jak se Berdych uhýbal, spadl při tom i na zem. "Polovinu kurtu měl volnou, mohl ten míč zahrát jinam, ale on ho napálil do mě. Tohle se nedělá," zlobil se Berdych. Španěl po této situaci zvedl omluvně ruku, ale český hráč byl otočený zády. Berdych následně bezpečně odvrátil tři brejkboly a hrozbu prodloužení na utkání na pět setů. V posledním tie-breaku zápasu dominoval servisem i returny. Berdych během celého utkání výborně podával, pomohl si 28 esy a 70 vítěznými údery. Z postupu se radoval po třech hodinách a pětapadesáti minutách.

Levou rukou hrající Benešová prohrála s Azarenkovou i čtvrtý vzájemný duel. Soupeřku v Melbourne vystrašila až v závěru duelu. Za stavu 2:6, 1:6 a 0:40 odvrátila postupně čtyři mečboly. V tu dobu dokázala favoritku zatlačit do úzkých. Nakonec Benešová před zraky svého přítele Jürgena Melzera z Rakouska i fedcupového kapitána Petra Pály kapitulovala po sedmasedmdesáti minutách. "Bezprostředně po zápase bych si přála, aby byl výsledek jiný, ale s odstupem času jsem s výkonem spokojená. Jen mi nějak nešlo proměňovat šance, které v jednotlivých gamech byly, takže výsledek je takový, jaký je," litovala Benešová.
   
Postupem do 4. kola vyrovnala své grandslamové maximum. "S vystoupením v Austrálii jsem spokojená a doufám, že mi pohoda vydrží, ale musí se dál pracovat. Nic nepřijde automaticky," řekla Benešová, kterou nyní čeká Fed Cup a duel v Německu. "Mám radost z návratu do týmu a docela mi to zapadá i do programu."

Clijstersovou nezastavilo zranění ani čtyři mečboly soupeřky

Belgičanka Kim Clijstersová se ocitla na hraně vyřazení, ale kritickou situaci zvládla. Obhájkyně titulu si v opakování loňského finále s Číňankou Li Na poranila v první sadě levý kotník a ve druhé odvracela v tie-breaku čtyři mečboly, než nakonec utkání 4. kola vyhrála 4:6, 7:6 a 6:4. "Očekávala jsem, že to bude vyčerpávající bitva psychicky i fyzicky, ale takové drama jsem nečekala," řekla Clijstersová za potlesku publika. "Nehrála jsem možná svůj nejlepší tenis, ale bojovala jsem s vypětím všech sil a nevzdávala se."

Kim Clisjstersová se zdraví s Li Na
zdroj: ČTK/AP

Přitom k odstoupení neměla Belgičanka daleko. V sedmé hře utkání si podvrkla levý kotník a potřebovala ošetření. Přemýšlela potom, že vzdá. "Na druhou stranu jsem si říkala, že nechci nedohrát zápas na svém posledním Australian Open. S tou myšlenkou jsem pokračovala. Nikdy nevíte, co se stane na druhé straně," řekla osmadvacetiletá hráčka, která by měla na konci sezony ukončit kariéru.

Další krok k vytouženému prvnímu triumfu na grandslamu a také k udržení postu světové jedničky udělala Dánka Caroline Wozniacká. Někdejší královně žebříčku Srbce Jeleně Jankovičové nadělila v prvním setu "kanára", druhý vyhrála 7:5 a také nechybí mezi nejlepší osmičkou. V bitvě o semifinále ji prověří právě Clijstersová.

Devátý rok za sebou prošel alespoň do čtvrtfinále Australian Open Švýcar Roger Federer, přičemž právě v Melbourne získal čtyři z celkově 16 grandslamových titulů. Domácí devatenáctiletou naději Bernarda Tomice vyřadil v zaplněné Areně Roda Lavera ve třech setech.

Kvitová opět začne program v Rod Laver Areně

Potřetí během letošního Australian Open zahájí Petra Kvitová program v Rod Laver Areně. Soupeřkou turnajové dvojky bude v pondělí od 1:00 SEČ v duelu o čtvrtfinále bývalá jednička Ana Ivanovičová ze Srbska. Jednadvacetiletá Kvitová ve třech vzájemných zápasech Ivanovičovou ještě neporazila, ale předešlé duely se hrály v letech 2008 a 2009.

Pondělní program Australian Open (začátky v 1:00 SEČ):

Rod Laver Arena: Ivanovičová (21-Srb.) - Kvitová (2-ČR), Murray (4-Brit.) - Kukuškin (Kaz.), Makarovová (Rus.) - S. Williamsová (12-USA), nejdříve v 9:00 Lisická (14-Něm.) - Šarapovová (4-Rus.), Djokovič (1-Srb.) - Hewitt (Austr.).

Hisense Arena: nejdříve v 2:30 Nišikori (24-Jap.) - Tsonga (6-Fr.), Gasquet (17-Fr.) - Ferrer (5-Šp.).

Margaret Court Arena: nejdříve v 2:30 Erraniová (It.) - Čeng Ťie (Čína).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články