Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Berdych je v semifinále Wimbledonu, Pouillea zdolal ve třech setech

Londýn – Český tenista Tomáš Berdych je podruhé v kariéře mezi nejlepší čtveřicí slavného Wimbledonu. Desátý nasazený zastavil překvapivé tažení Francouze Pouillea, kterého porazil jednoznačně 7:6, 6:3 a 6:2. Jeho semifinálovým soupeřem bude domácí Andy Murray.

Tomáš Berdych slaví postup do semifinále Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Berdych získal s dvaadvacetiletým francouzským tenistou první set ve zkrácené hře a pak už na kurtu jednoznačně dominoval. "Je to skvělý pocit být tady zase v semifinále, ale pořád ještě mám něco před sebou. Soustředím se na další zápas, na svoji hru, abych prošel dál," řekl Berdych, toužící zopakovat si wimbledonské finále z roku 2010.

"To by bylo úžasné. Pořád doufám, že ještě alespoň jednou ty zkušenosti využiju. Pracuju na tom, aby se mi to povedlo," pokračoval. Berdych hrál ve Wimbledonu čtvrtý den v řadě. Proti světové třicítce Pouilleovi, který před turnajem nevyhrál letos na trávě ani jeden zápas, předvedl agresivní hru a stejně jako v předešlých zápasech si dokázal dojít pro vítězný volej na síť.

Pouille byl ve svém prvním grandslamovém čtvrtfinále svázanější. Nepomáhal si tolik servisem jako v předchozích zápasech a udělal osm dvojchyb. Zkušený a ve hře stabilní Berdych toho naplno využil. Relativně vyrovnaný byl jen první set, ale rodák z Valašského Meziříčí byl převážně o krok napřed.

Brejk ze třetí hry sice vzápětí ztratil, ale v tie-breaku byl důraznější. Na začátku druhé sady vzal soupeři servis, vedl rychle 3:0 a výhodu do konce sady udržel. Publikum si na kurtu číslo jedna dlouho hledalo oblíbence a zpočátku bylo tišší. Postupně se přiklonilo na stranu Francouze a doufalo ve vyrovnanější průběh, ale Berdych dál využíval svých zbraní a obrat nepřipustil.

Od stavu 0:1 získal ve třetím setu pět her v řadě. Při svém servisu ukončil duel čistou hrou a k postupu potřeboval jen necelé dvě hodiny. "Nebylo to tak jednoduché, i když to tak na papíře vypadá. Musel jsem tvrdě pracovat. Na začátku jsem hledal svůj rytmus, který jsem našel v tie-breaku, a pak jsem diktoval hru. Hrál jsem agresivněji a solidně," zhodnotil Berdych zápas.

S Murraym má česká tenisová jednička negativní bilanci 6:8 a prohrál poslední čtyři vzájemné souboje včetně loňského semifinále Australian Open. "Jeho styl prošel určitými změnami. Hrával defenzivněji a to se mi zamlouvalo. Byl jsem agresivnější, mohl jsem diktovat dění na kurtu. Ale v poslední době se snaží přitlačit. Je kreativnější a hledá cesty, jak se zlepšit. Já se pokusím vymyslet účinný plán," dodal Berdych.

Minimálně dvakrát si z Čechů vedle Berdycha zahráli semifinále Wimbledonu už jen vítěz turnaje Jan Kodeš a Ivan Lendl, který je nyní trenérem Murrayho. Vedle Wimbledonu byl Berdych v grandslamovém semifinále dvakrát i na Australian Open (2014, 2015), jednou na antuce v Paříži (2010) a na US Open (2012).

Výsledky tenisového Wimbledonu:

Muži:

Dvouhra

Čtvrtfinále: Berdych (10-ČR) - Pouille (32-Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:2, Murray (2-Brit.) - Tsonga (12-Fr.) 7:6 (12:10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1, Federer (3-Švýc.) - Čilič (9-Chorv.) 6:7 (4:7), 4:6, 6:3, 7:6 (11:9), 6:3, Raonic (6-Kan.) - Querrey (28-USA) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra

3. kolo: Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Krajiceková, Strýcová (Niz./ČR) 6:3, 6:4.

Čtvrtfinále: Atawová, Spearsová (10-USA) - Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) 6:4, 6:2.

Smíšená čtyřhra:

2. kolo: Štěpánek, Šafářová (9-ČR) - Veselý, Siniaková (ČR) 7:5, 7:6 (7:5).

3. kolo: Peya, Klepačová (10-Rak./Slovin.) - Kubot, Hlaváčková (6-Pol./ČR) 6:1, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články