Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Berdych je v Rotterdamu blízko obhajoby. Ve finále vyzve Wawrinku

Rotterdam – Před rokem v Rotterdamu Tomáš Berdych zvedl v Rotterdamu nad hlavu pohár pro vítěze turnaje a letos český tenista útočí na zopakování tohoto úspěchu, když si znovu zahraje o titul. V semifinále zdolal český obhájce celkového vítězství Francouze Gillese Simona 6:2 a 6:1 a a ve finále ho čeká Švýcar Stan Wawrinka, který díky dvěma úspěšným tie-breakům porazil Kanaďana Milose Raonice.

Berdych měl se Simonem negativní bilanci 3:6 a prohrál s ním také poslední zápas loni v Šanghaji, ale tentokrát jasně dominoval. Prolomil hned první servis čtvrtfinálového přemožitele turnajové jedničky Brita Andyho Murrayho a úvodní sadu dovedl k vítězství 6:2.

Stejný průběh se opakoval i ve druhém setu. Berdych se opět dostal do vedení 3:0, tentokrát dokonce hladce se ztrátou jediného fiftýnu. Soupeři nakonec povolil jediný game a semifinále ukončil už za 56 minut.

"Hrál jsem dobře. Byl to velice dobrý zápas už od začátku. Ale ještě je přede mnou jeden zápas, takže nesmím ustat. Chci to dotáhnout až do konce," řekl Berdych.

Český tenista si pochvaloval spolupráci s koučem Daniel Vallverduem. "Jsme spolu teprve pár týdnů, ale už jsme zařadili do mé hry mnoho prvků. Všechno to dnes začalo už díky dobře zvolené strategii, soustředíme se na ni mnohem víc než dřív," uvedl.

Devětadvacetiletý Berdych potvrzuje dobrý vstup do sezony, v níž zatím prošel vždy alespoň do semifinále. V Dauhá prohrál až ve finále a na Australian Open skončil v semifinále po prohře s Murraym. V Rotterdamu loni získal devátý titul na okruhu ATP v kariéře, letos by mohl přidat jedenáctý.

Wawrinkovi pomohly do finále dva zvládnuté tie-breaky. Šestý hráč žebříčku Raonic proti osmému tenistovi pořadí ATP přišel o podání vždy až ve zkrácené hře, což ale soupeři stačilo na postup.

Berdych má se Švýcarem negativní bilanci 5:10, přičemž dva ze zápasů se odehrály v loňském roce. Wawrinka v úvodu minulé sezony zdolal českou jedničku v semifinále v cestě za triumfem na Australian Open, na listopadovém Turnaji mistrů pak v Londýně triumfoval jasně dvakrát 6:1.

Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1,600.855 eur):

Dvouhra - semifinále:

Berdych (3-ČR) - Simon (8-Fr.) 6:2, 6:1, Wawrinka (4-Švýc.) - Raonic (2-Kan.) 7:6 (7:3), 7:6 (9:7).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články