Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych je v 3. kole US Open, Štěpánek a Cetkovská vzdali

New York – Tenista Tomáš Berdych hladce prošel do třetího kola US Open. Devátý nasazený hráč závěrečného grandslamu roku se dnes jen v prvním setu tahal s Italem Fabiem Fogninim, ale pak soupeře deklasoval a vyhrál 7:5 a dvakrát 6:0. Se soutěží se rozloučili vítěz nedávného turnaje ve Washingtonu Radek Štěpánek, který vzdal za stavu 4:6, 1:6 a 0:2 utkání s Argentincem Juanem Monakem, i Petra Cetkovská. Finalistka z New Havenu vůbec nenastoupila k utkání 2. kola proti šestnácté nasazené Aně Ivanovičové ze Srbska kvůli zranění levého stehenního svalu.

Zraněný Radek Štěpánek
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

V soutěži dvouher tak z českých zástupců zůstávají jen Berdych a jeho bývalá přítelkyně Lucie Šafářová, která bude hrát o postup do osmifinále v pátek. Berdych měl s Fogninim problém jen v prvním setu, v němž hrál Ital výborně a držel krok. "Očekával jsem, že se na kurtu může dít cokoli. On je takový dost do větru a člověk neví, co od něj přijde. A ze začátku hrál na něj na hodně vysoké úrovni, ale pak to dopadlo, že neměl s čím přijít navíc a přišly jeho chyby," řekl Berdych.

Česká jednička soupeře zlomila, když využila pátý setbol první sady. Berdych následně vyhrál čtrnáct gamů po sobě a zápas ukončil za hodinu a tři čtvrtě vítězným forhendem. "V prvním setu hrál Fabio skvěle, ale pak ztratil koncentraci, odpadl a získal jsem dva snadné sety, i když jsem hrál pořád stejně," uvedl Berdych.

Po jasném utkání přiznal, že jeho rameno, které si zranil na turnaji v Cincinnati, stále není stoprocentně v pořádku. Po utkání měl český hráč ruku obvázanou a fyzioterapeuta čeká dost práce. "Na férovku můžu říci, že to pořád cítím, ale nemusel jsem se omezovat a dělat něco jinak. Byl jsem schopen zápas odehrát a mám den a půl do dalšího zápasu, abych si odpočinul a připravil se na něj," prohlásil.

O postup do osmifinále se pětadvacetiletý tenista střetne se Srbem Jankem Tipsarevičem, s kterým ve třech dosavadních vzájemných duelech vždy prohrál. Naposledy v srpnu v Montrealu s ním na tvrdém povrchu neuhrál ani set. "Doufám, že rameno vydrží. Rád bych mu poslední porážku vrátil," řekl Berdych.

Štěpánek začal utkání s Monakem dobře, získal brejk a vedl 4:1, ale o set přišel. Už se na něm projevil problém s pravým ramenem, které si nechal po druhé sadě ošetřit. "Trápí mě již několik týdnů," přiznal třiadvacátý nasazený hráč. Ostrou bolest dvaatřicetiletý karvinský rodák pocítil již v první sadě a pak se jeho stav zhoršoval.

Ve třetím setu Štěpánek prohrál dva gamy za sebou a následně zápas vzdal. Za dva týdny by měl být s Berdychem oporou českého týmu v daviscupové baráži v Bukurešti proti Rumunsku. "Nechci spekulovat, jak na tom budu. Půjdu na vyšetření a uvidíme," uvedl Štěpánek.

Bez větších potíží prošel do třetího kola třetí hráč světa Roger Federer, který porazil Izraelce Dudiho Selu 6:3, 6:2 a 6:2. Švýcarský tenista si připsal 225. vítězství na grandslamu v kariéře a překonal bilanci Andre Agassiho. Lepší je v historických tabulkách už jen Američan Jimmy Connors s 233 výhrami. Druhé kolo zvládla i trojnásobná vítězka US Open Američanka Serena Williamsová. Bývalá světová jednička porazila Nizozemku Michaellu Krajicekovou za 49 minut 6:0, 6:1 a stejně jako v prvním kole se na kurtu nezdržela ani hodinu.

Výsledky tenisového US Open, dvouhra, 2. kolo:

Ženy: Ivanovičová (16-Srb.) - Cetkovská (ČR) bez boje, Schiavoneová (7-It.) - Lučičová (Chor.) 6:1, 6:1, Jankovičová (11-Srb.) - Dokičová (Austr.) 6:3, 6:4, Vinciová (18-It.) - Cornetová (Fr.) 6:2, 6:3, Solerová (Šp.) - Kanepiová (31-Est.) 6:4, 6:2, Suárezová (Šp.) - Halepová (Rum.) 3:6, 6:2, 6:2, Petkovicová (10-Něm.) - Čeng Ťie (Čína) 3:6, 6:3, 6:3, S. Williamsová (28-USA) - Krajiceková (Niz.) 6:0, 6:1.

Muži:  Berdych (9-ČR) - Fognini (It.) 7:5, 6:0, 6:0, Anderson (JAR) - Llodra (29-Fr.) 6:1, 6:2, 6:2, Monaco (Arg.) - Štěpánek (23-ČR) 6:4, 6:1, 2:0 skreč, Federer (3-Švýc.) - Sela (Izr.) 6:3, 6:2, 6:2, Tipsarevič (20-Srb.) - Petzschner (Něm.) 6:0, 6:3, 3:6, 6:3, Haas (Něm.) - Falla (Kol.) 7:6 (7:5), 6:1, 7:5.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Hradecká, Čermák (ČR) - Mirzaová, Bhúpathí (6-Ind.) 6:3, 7:6 (7:5).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články