Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Berdych jde dál na Australian Open, Šafářová překvapivě vypadla

Melbourne – Tenista Tomáš Berdych zvládl úvodní zápas Australian Open a přes Španěla Alberta Ramose postoupil po vítězství 7:5, 4:6, 6:2 a 6:3. Na druhé kolo se může těšit i Petra Cetkovská, naopak první grandslam sezony nečekaně skončil pro 24. nasazenou Lucii Šafářovou. Vypadla i Eva Birnerová. Za obhajobou titulu úspěšně vykročila Belgičanka Kim Clijstersová. Osmadvacetiletá čtyřnásobná grandslamová vítězka, kterou v posledních letech sužují zdravotní problémy, porazila Portugalku Marii Joao Koehlerovou 7:5 a 6:1.

Sedmý hráč světa Berdych bojoval dnes v Melbourne nejen s Ramosem, ale i s horkem a větrem. Hlavně ze začátku se nemohl dostat český tenista do tempa, druhá polovina zápasu už ale byla jasně v jeho režii a roli favorita potvrdil po necelých třech hodinách. Dalším Berdychovým soupeřem bude Belgičan Olivier Rochus.

Berdych: První zápasy nikdy nebývají ideální

"Podmínky nebyly zrovna dokonalé. Hodně foukalo. Horko mi nevadí, ale vítr ovlivňuje hru hodně. Až na ten druhý set to byla solidní výhra," řekl Berdych deníku Sport. "Mohlo to být samozřejmě ještě lepší, ale první zápasy v turnaji nikdy nebývají z mojí strany ideální. Ale tak je to možná i lepší, protože pak se má člověk kam zlepšovat. Je důležitý takový zápas zvládnout a jede se dál."

Benešová se hodně nadřela na postup, protože Francouzku Mathildu Johanssonovou zdolala až po třísetové bitvě 6:3, 2:6, 6:4. Stále tak má šanci na zopakování loňského osmifinále. Příští soupeřkou jí bude šestnáctá nasazená Číňanka Šuaj Pcheng.

Roger Federer na Australian Open
zdroj: ČTK/AP

Cetkovská přehrála Japonku Ajumi Moritaovou po třísetové bitvě 3:6, 6:1, 7:5 a na třetí pokus prošla na Australian Open přes první kolo. "Jsem moc spokojená, byl to pro mě letos první ostrý zápas, protože jsem předtím léčila natržené tříslo ze zimní přípravy, takže je to určitě úspěch," řekla Cetkovská serveru iDnes.cz.

Šafářová prohrála s Američankou Christinou McHaleovou 2:6, 4:6. Čtyřiadvacetiletá čtvrtfinalistka Australian Open z roku 2007 a současná česká dvojka kvůli méně účinnému podání čelila šesti brejkbolům a o pět let mladší soupeřka plnou polovinu využila. Žebříčkově o 18 míst hůře postavená McHaleová vyřadila světovou čtyřiadvacítku za hodinu a 17 minut. Birnerová se naopak rozloučila po prohře s 26. nasazenou Španělkou Anabel Medinaovou dvakrát 3:6.

"Foukal nepříjemný vítr, který se hodně točil, což mé útočné a riskantní hře nevyhovovalo. Ona je navíc solidní hráčka, moc nekazí. Aby ji člověk porazil, musí si vytvořit tlak, a to jsem v tom silném větru dnes nebyla schopná," řekla Šafářová.

Cetkovská na Australian Open
zdroj: ČTK/AP

Vítězně zahájily grandslam z tenistek ze světové špičky vedle Clijstersové i dánská jednička Caroline Wozniacká, běloruská trojka Viktoria Azarenková, čínská pětka a loňská finalistka Li Na a polská osmička Agnieszka Radwaňská. Druhá hráčka světa Petra Kvitová se poprvé představí v úterý.

V mužské dvouhře nezaváhal Španěl Rafael Nadal proti Alexi Kuznetsovovi z USA. Vítěz Australian Open z roku 2009 si tak nepokazil osobní bilanci, protože na grandslamu ještě nikdy neprohrál v prvním kole. Po zápase však přiznal, že má problémy s kolenem. Bez ztráty setu je v dalším kole i čtyřnásobný šampion Roger Federer. Švýcar nedal šanci ruskému soupeři Alexandru Kudrjavcevovi. 

Muži:

Dvouhra - 1. kolo:
Berdych
(7-ČR) - Ramos (Šp.) 7:5, 4:6, 6:2, 6:3, , 

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo:
Cetkovská
(32-ČR) - Moritaová (Jap.) 3:6, 6:1, 7:5, Medinová (26-Šp.) - Birnerová (ČR) 6:3, 6:3, McHaleová (USA) -Šafářová (24-ČR) 6:2, 6:4, Benešová (ČR) - Johanssonová (Fr.) 6:3, 2:6, 6:4

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články