Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych i Hlaváčková zvládli první kolo

New York - Nejlepší český tenista Tomáš Berdych na rozdíl od Wimbledonu a olympijských her zvládl na US Open nástrahy úvodního kola. Šestý nasazený dnes ve Flushing Meadow porazil 7:5 a dvakrát 6:3 Belgičana Davida Goffina. Zatímco Berdych pokračuje, Radek Štěpánek podlehl 4:6, 7:6, 3:6 a 4:6 jedenáctému nasazenému Nicolasi Almagrovi ze Španělska. Český duel v úvodním kole ženské dvouhry vyhrála Andrea Hlaváčková, jež porazila dvakrát 6:4 čtyřiadvacátou nasazenou Kláru Zakopalovou.

Tomáš Berdych
zdroj: Getty Images

Jednadvacetiletý Goffin letos startuje na grandslamových turnajích poprvé a blýskl se postupem do osmifinále Roland Garros. V utkání s Berdychem měl od začátku spoustu šancí na returnu, ale nakonec prohrál podání jako první. Berdych však vedení 4:2 neudržel a vyrovnanou úvodní sadu vybojoval až poměrem 7:5.

Český tenista se v klíčových chvílích opíral především o dobré podání. Druhý set pro sebe rozhodl jediným brejkem v osmém gamu. Ve třetí sadě znovu několikrát odvracel brejkbol soupeře, ale od stavu 3:3 získal tři hry za sebou a dovedl zápas do vítězného konce. Klíčová byla statistika využitých brejkbolů; Goffin proměnil jen dva z osmnácti, zatímco Berdych šest ze třinácti.

V dalším utkání českého daviscupového reprezentanta čeká estonský outsider Jürgen Zopp. Čtyřiadvacetiletý hráč rovněž letos zažívá premiéry na turnajích elitní čtyřky, ale až v New Yorku přešel přes první kolo.

Štěpánek na kurt nastoupil v tričku se Sochou svobody, ale v úvodní sadě mu štěstí nepřineslo. V sedmém gamu si prohrál podání a set ztratil. Druhá sada se vyvíjela jako na houpačce. Nejprve Štěpánek vedl 4:2, následně prohrával 4:5 s mankem brejku a nakonec set získal v tie-breaku, který vyhrál 7:5. Třiatřicetiletý český tenista však ve třetí sadě dvakrát ztratil servis a prohrál ji 3:6. Ve čtvrtém setu se už nedokázal dostat ani k jednomu brejkbolu a kvůli ztracenému podání v páté hře ho prohrál 4:6. Stejně jako na Australian Open a Roland Garros tak vypadl v prvním kole.

Úvodní sada zápasu českých tenistek měla divoký průběh a k vidění bylo celkem sedm brejků. Zakopalová otočila z 0:2 na 3:2, ale pak Hlaváčková za stavu 5:3 podávala na vítězství. To se jí nepovedlo, jenže vzápětí znovu sebrala Zakopalové servis a dostala se do vedení.

Ve druhém setu si naopak devět gamů obě hráčky držely podání. Klíčovou chvíli však znovu lépe zvládla Hlaváčková, která v desátém gamu na returnu ukončila zápas a může se těšit na souboj s Galinou Voskobojevovou z Kazachstánu. Stříbrná medailistka z olympijských her v Londýně tak napodobila svou deblovou partnerku Lucii Hradeckou, která zápas 1. kola vyhrála v pondělí. Zakopalová naopak ani při svém devátém startu na newyorském grandslamu nevyhrála.

Středeční program US Open (17:00 SELČ):

Kurt Arthura Ashe: Azarenková (1-Běl.) - Flipkensová (Belg.), nejdříve 19:00 Malisse (Belg.) - Isner (9-USA), Robsonová (Brit.) - Clijstersová (23-Belg.), 01:00 Šarapovová (3-Rus.) - Domínguezová (Šp.), Murray (3-Brit.) - Dodig (Chorv.).

Kurt Louise Armstronga: Anderson (JAR) - Ferrer (4-Šp.), Cornetová (Fr.) - Kvitová (5-ČR), Del Potro (7-Arg.) - Nalbandian (Arg.), nejdříve 21:30 Gallovitsová-Hallová (Rum.) - Stosurová (7-Austr.).

Grandstand: Tipsarevič (8-Srb.) - Rufin (Fr.), Li Na (9-Čína) - Dellacquaová (Austr.), nejdříve 21:00 Burdetteová, Gibbsová (USA) - S. Williamsová, V. Williamsová (USA), Becker (Něm.) - Harrison (USA).

Kurt č. 11: Burdetteová (USA) - Hradecká (ČR), Baker (USA) - Hájek (ČR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články