Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Berdych finále US Open hrát nebude, vyřadil ho Murray a zradil vítr

New York - Tomáš Berdych si své druhé finále grandslamu nezahraje. Semifinále US Open, které ovlivňoval silný vítr, nezvládl a prohrál s olympijským vítězem z Londýna Andym Murraym ve čtyřech setech 7:5, 2:6, 1:6 a 6:7. Utkání bylo nejprve kvůli silnému dešti odloženo a i v jeho průběhu se oba tenisté museli vypořádat s nezvyklými podmínkami. Murray ve finále nastoupí proti vítězi zápasu Djokovič - Ferrer.

Tomáš Berdych
zdroj: Getty Images autor: Cameron Spencer

Přes dnešní porážku má Berdych za sebou nejlepší US Open v kariéře. Do grandslamového semifinále se dostal teprve potřetí v kariéře a díky tomu se v pondělí posune na šesté místo na světě, čímž vyrovná své žebříčkové maximum.

Už v neděli by se měl Berdych společně s Radkem Štěpánkem připojit k českému týmu a začít se připravovat na semifinále Davisova poháru proti Argentině, které se bude hrát od pátku do neděle na antuce v Buenos Aires.

Semifinále začalo kvůli dešti o hodinu a půl později a hrálo se v silném větru. Ten vadil Berdychovi při vysokém nadhozu při podání, ale trápil oba hráče. "Myslím, že tenis by měl mít pro takovéhle podmínky nějaká pravidla. Mám vysoký nadhoz při servisu, proto mi vítr hodně vadil," řekl český tenista. "Bylo to brutální. Bezpochyby nejtěžší podmínky, v jakých jsem kdy hrál, a to jsem ze Skotska, takže to o něčem vypovídá," uvedl v narážce na drsnou domovinu Murray.

Jako první ztratil servis český tenista ve třetí hře, ale hned vzápětí si vypracoval brejkbol. Při prvním z nich Murraymu spadla z hlavy čepice a výměna byla přerušena. Hráči se dohadovali u sítě a rozhodčí ji nechal opakovat. Berdych pak bod získal a vyrovnal.

Murray pokračoval bez čepice a jistě hrající Berdych se s větrnými podmínkami vyrovnával ještě dobře. Ve výměnách více diktoval tempo a díku tomu měl po hodině a čtvrt hry dva setboly při Britově podání. Ten druhý vítězným forhendem využil.

O psychickou výhodu ovšem svěřenec Tomáše Krupy záhy přišel. Druhý set začal i kvůli dvojchybě ztrátou podání a skotský rodák se chopil iniciativy. Murray doběhl každý míček, Berdych naopak přišel o dřívější jistotu. Začal příliš chybovat a více ho deptal vítr. Ten na konci druhého setu hráče rozesmál, když převrátil Murrayho lavičku i s jeho taškou. Berdych ale moc dalších důvodů k úsměvu neměl.

Andy Murray slaví postup do finále US Open
zdroj: Getty Images autor: Cameron Spencer

Murraymu se dařilo podle plánu i s výraznou pomocí větru nepustit Berdycha k nátlakové hře a nabourat jeho rytmus. Svěřenec Ivana Lendla rozděloval míče po kurtu a téměř při tom nechyboval. Berdych přišel o pohodu ze zápasu s Rogerem Federerem a ve druhém a třetím setu si dohromady připsal pouhé tři gamy.

Ve čtvrtém setu prohrával už 0:3 a vypadal kapitulovaně. Zkusil zabojovat, přitlačil a vyplatilo se. Vzal soupeři podání, probudil v sobě sílu a srovnal na 3:3. Výrazně zlepšil servis a dotáhl set do tie-breaku, v kterém vedl už 5:2, ale za stavu 6:5 nevyužil setbol. Vzápětí měl Murray mečbol, který zahnal Berdych esem. Jenomže pak při výměně chyboval a druhý mečbol Murray při svém podání využil.

Berdych prohrál skoro po čtyřhodinovém boji. Měl sice více vítězných míčů (45:37), ale výrazně světovou čtyřku předčil v nevynucených chybách 64:20.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Mike Groll

Šestadvacetiletý Berdych si zahrál grandslamové finále zatím jen předloni ve Wimbledonu, kde prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem. Na US Open se mohl stát třetím českým finalistou. Před ním v New Yorku o titul usilovali Jan Kodeš (prohrál v letech 1971 a 1973) a osmkrát Lendl, který turnaj třikrát ovládl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články