Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berdych cítí oproti loňsku lepší formu

Prostějov - Český tenista Tomáš Berdych míří na Turnaj mistrů do Londýna s přáním začít výhrou v úvodním duelu a postoupit ze skupiny. Sedmý hráč světa se před dnešním odletem netajil tím, že je na rozdíl od loňska v mnohem lepší psychické kondici. Navzdory náročné sezoně má i v jejím závěru chuť a sílu.

"Pokud by se mi podařilo uhrát dobrý výsledek, tak by to bylo ještě něco navíc. Cítím se hlavně na první zápas. Nikdy ale utkání dále dopředu nepředbíhám a neřeším, kam až se mám dostat. Krásné by bylo dát něco navíc," uvedl Berdych v Prostějově, kde po turnaji v Paříži dva dny odpočíval a trénoval.

Na cestu do Londýna si přibalil čtyřlístek pro štěstí, který mu předal šéf České sportovní a prostějovského klubu Miroslav Černošek. "Jsem pověrčivý, mám své rituály, nějaké předměty si vozím s sebou. Jsou to drobnosti, nyní k nim přibude další. Nechám si však pro sebe, co vozím," odpověděl Berdych na otázku, jak se čtyřlístkem naloží. Rituály před zápasy podle jeho slov souvisejí s úspěchy. Pokud při turnaji s nějakým začne a daří se mu, tak se k němu vrací.

Tomáš Berdych:

"V porovnání s loňskem, kdy se mi v závěru nedařilo, se cítím na dvorci mnohem lépe."

Zkušenosti mu pomohly při tvorbě letošního programu. Podařilo se mu termínový kalendář rozložit, našel výhodnější čas na odpočinek, který střídal s kvalitní přípravou. "Loni mi chyběl vrchol v podobě turnajového vítězství. Měl jsem hodně těsných proher. Jedna věc je dostat se do první desítky, jiná toto postavení uhájit. Letos se mi podařilo ve druhé polovině sezony přidat vítězství v turnaji v Pekingu. Mám další sezonu, kdy jsem v první desítce a budu hrát v Turnaji mistrů," ohlédl se Berdych za dosavadním průběhem roku.

Tomáš Berdych
zdroj: AP Photo

O svém programu v Londýně má v hrubých rysech jasno. Ve čtvrtek jej čeká galavečer s představováním jednotlivých hráčů. V pátek dopoledne je vyhrazen prostor médiím, ve zbytku času bude trénovat a odpočívat. A ladit formu podle toho, zda bude hrát v neděli, nebo až v pondělí.

Hala v Londýně je podle něho ve srovnáni s dějišti jiných turnajů trochu odlišná. "Osvětlení a prostředí je trošku jiné než na ostatních turnajích. Většina hráčů považuje osvětlení za zvláštní a přirovnává je k boxerskému ringu. Problém s tím však z předcházejících pobytů nemám. Zvykl jsem si na změnu poměrně rychle. Rozhodně mě osvětlení při předcházejících pobytech nerozptylovalo. A předpokládám, že i další tenisté přijedou s předstihem a zvyknou si," tvrdí Berdych.

Berdych se Turnaje mistrů zúčastní podruhé za sebou. Loni ze tří zápasů jednou vyhrál, porazil Američana Andyho Roddicka, ze skupiny ale nepostoupil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články