Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Berdych ani Wawrinka nezaváhali, stav je po prvním dnu vyrovnaný

Ženeva – Nerozhodný stav panuje po prvním dnu Davisova poháru v utkání mezi českými tenisty a Švýcarskem. Páteční dvouhry dopadly podle očekávání, když si jedničky obou týmů bez větších potíží poradily se svými protivníky. Nejdříve nestačil Lukáš Rosol na Stanislase Wawrinku a zápas ztratil po setech 4:6, 3:6 a 4:6. První bod Česku pak zajistil Tomáš Berdych, který porazil Henriho Laaksonena ve čtyřech setech 6:3, 6:2, 6:7 a 6:1.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

Tomáš Berdych nastupoval na kurt v pozici jednoznačného favorita, českého hráče a Laaksonena totiž dělí v aktuálním žebříčku ATP 283 míst. Na kurtu ale rozdíl mezi oběma hráči zdaleka nevypadal propastně. Několik nevynucených chyb Laaksonena z bekhendové strany však záhy znamenalo první Berdychův brejk a průběžné vedení 3:1. Náskok dovedla světová šestka k zisku první sady, avšak Berdychův výkon měl k destrukci jednoznačného outsidera daleko.

Do druhého setu ale Berdych vstoupil výborně a okamžitě sebral Švýcarovi podání. V solidním výkonu proti nezkušenému Laaksonenovi pokračoval český tenista i v dalších hrách, během chvilky již vedl 4:0 a rozdíly v kvalitě mezi oběma hráči byly čím dál tím zřetelnější. Druhý set nakonec Berdych ovládl poměrem 6:2.

Tomáš Berdych: "Povedl se mu jeden set, mně tři a výsledek je takový, jaký jsme chtěli. Máme bod, můžeme za to být rádi. Určitě toho ztraceného setu nelituju. Měl jsem určitě nějaké šance na to, abych to nedopustil do čtvrtého setu. Tady se žádné dlouhé výměny nehrají, nebylo to nic náročného. Určitě bych našel lepší výkony, ale na to se historie neptá. Jsem rád, že se mi to podařilo zvládnout." 

Třetí sada však byla nad očekávání vyrovnaná. Švýcarovi s finskými kořeny se tentokrát dařilo držet si své podání. Na kontě Tomáše Berdycha se navíc začaly kupit nevynucené chyby, a tak v duelu došlo na tie-break. A v něm se nakonec zrodilo překvapení, když mladý Švýcar zvítězil v koncovce sady 7:5 a celkově 7:6. Ve čtvrté sadě ale už zase vše hrálo Berdychovi do not a česká jednička si po výhře 6:1 dokráčela pro povinnou výhru a první bod svého týmu.

Zápas se ukázal být pro Tomáše Berdycha náročnějším, než se původně předpokládalo. Český tenista byl alespoň rád, že si mohl pořádně ozkoušet povrch v ženevské aréně, s nímž se nemohl dlouho sžít. "Jestli Švýcaři dělají dobře hodinky, tak povrchy se jim tedy opravdu nedaří. Kurt je hodně nerovný, odskoky jsou nepravidelné a jsem radši, že jsem měl možnost si na tom trochu déle zahrát, abych si zvykl," řekl po utkání s nadsázkou Berdych.

Wawrinka byl nad Rosolovy síly

Rosol nastoupil ke svému prvnímu daviscupovému utkání za nerozhodnutého stavu a nezačal špatně. V šesté hře trefil tři esa po sobě a vzápětí získal podání soupeře, o výhodu ale hned přišel. "On si to s novými míči uhrál. Padlo mu to tam, já byl malinko pasivní. Možná jsem udělal jednu chybu, a to mě stálo game. On se vrátil do zápasu a pak to s ním bylo těžké," řekl Rosol. Ve zbytku utkání pak byl patrný evidentní rozdíl mezi 73. hráčem světa a světovou sedmnáctkou Wawrinkou.

Od stavu 4:3 v prvním setu ztratil Rosol šest gamů v řadě a jeho jediným světlým momentem v té době byl prohoz à la Roger Federer po úderu zády k síti mezi nohama. "V tréninku se mi to párkrát povedlo, v zápase to bylo poprvé, ale ten game jsem stejně prohrál. Celkově jsem nenašel klíč, jak vyhrát," řekl Rosol. Jinak Rosol nedokázal čelit přesné a razantní hře sebejistého Wawrinky. Jednoznačný zápas sedmadvacetiletý Rosol prohrál za 101 minut.

Oba týmy bez opor

Do sobotní čtyřhry kapitán Jaroslav Navrátil nahlásil při losování dvojici Jiří Veselý a Ivo Minář, ale předpokládá se, že v sobotu od 13:30 na kurt nastoupí Berdych s Rosolem. Proti nim by se na domácí straně měli objevit Wawrinka s Markem Chiudinellim. 

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila se musí ve Švýcarsku obejít bez Radka Štěpánka, který je po operaci vyhřezlé ploténky. Domácímu výběru zase chybí v sestavě druhý hráč světa Federer, který se letos rozhodl, že v první půlce sezony týmovou soutěž vynechá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články