Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Berdych a Kvitová postoupili do čtvrtfinále Wimbledonu

Londýn - Skvělý ročník zažívají čeští tenisté ve Wimbledonu. Tomáš Berdych a nečekaně i Petra Kvitová postoupili do čtvrtfinále slavného turnaje na londýnské trávě. Z dnešních osmifinálových zápasů odešla poražena jen Klára Zakopalová. Dvanáctý nasazený Berdych byl favoritem souboje s Němcem Danielem Brandsem, ale 98. hráče světa zdolal až po třech hodinách 4:6, 7:6, 7:5 a 6:3. Ve čtvrtfinále se střetne s šestinásobným vítězem Wimbledonu Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Kvitová do svého prvního čtvrtfinále ve Wimbledonu proklouzla po šokující výhře nad třetí nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska, kterou porazila suverénně 6:2 a 6:0. Její další soupeřkou bude Estonka Kaia Kanepiová, která překazila české čtvrtfinále vyřazením nemocné Zakopalové 6:2, 6:4.

Čtyřiadvacetiletý Berdych neměl jednoduchou práci s Brandsem, který hrál poprvé v kariéře hlavní soutěž grandslamového turnaje. Tři sety se bojovalo o každý míč a český hráč se jen stěží dostával k brejkbolům. První set Berdych prohrál, druhý získal v tie-breaku a v třetím měl namále. Prohrával už 3:5, ale nepovolil soupeři ani jeden setbol a ziskem čtyř her v řadě strhl vývoj utkání pro sebe.

Berdych, kterého opět hlasitě z hlediště podporovala skupinka českých fandů, si zahraje čtvrtfinále Wimbledonu podruhé v kariéře. Před třemi lety ho vyřadil španělský fenomén Rafael Nadal. S Federerem má Berdych, letošní semifinalista Roland Garros, zápornou bilanci 2:8. Poslední zápas však letos v Miami vyhrál.

Levou rukou hrající Kvitová se pustila do Wozniacké dle svého zvyku razantní hrou. Favorizovaná Dánka na trávě nestíhala rychlost a hrála údery pozdě. Kvitová se maximálně snažila využívat i horšího servisu soupeřky a po druhém podání tlačila říznými returny. V prvním setu česká fedcupová reprezentantka nastřílela 14 vítězných míčů, zatímco Dánka jen tři. I v druhé sadě se dařilo Kvitové držet vysoký standard a Wozniackou zcela vymazala z dvorce. V kvapíkovém tempu nadělila Dánce "kanára" a proměnila první mečbol.

Trenér David Kotyza:

"Abych pravdu řekl, tak jsem to nestíhal moc prožívat, protože to šlo kupodivu hrozně hladce a je to moc příjemné. Petra má hru na trávu dobrou. Je to překvapení, ale myslím si, že pokud má někde zahrát, tak tráva by měla patřit k těm oblíbeným povrchům."

Zápas trval jen 46 minut a Kvitová výhru oslavila decentně - zamávala divákům, realizačnímu týmu a zmizela v šatně. "Ještě jsem si možná neuvědomila, co jsem dokázala. Ani v zápase nebyl čas na emoce," řekla Kvitová serveru iDnes.cz.

Zakopalové utekl začátek prvního setu, ale zdálo se, že by se mohla do zápasu vrátit. V druhé sadě vedla 3:0, jenomže náskok neudržela. Kanepiová srovnala na 3:3 a v závěru měla pevnější ruku. Zakopalová měla problémy udržet si servis, který prohrála šestkrát. "Mrzí mě to, protože jsem cítila šanci, ale jsem nemocná. Když jsem se rozběhla, nemohla jsem dýchat," řekla novinářům.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články