Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Benešová i Štěpánek prošli do druhého kola Roland Garros

Paříž - České tenisové jedničky Radek Štěpánek a Iveta Benešová postoupily v první hrací den grandslamového Roland Garros do druhého kola. S pařížskou antukou se naopak rozloučil Jan Hernych. Osmnáctý nasazený Štěpánek, jenž měl před začátkem turnaje týdenní výpadek způsobený zraněním, vyřadil ve třech setech pařížského šampiona z roku 2004 Gastona Gaudia. Souboj třicetiletých hráčů vyhrál český favorit 6:3, 6:4 a 6:1.

Štěpánek ztratil ve dvouhodinovém utkání svůj servis pouze jednou v nejvyrovnanějším druhém setu za stavu 4:3. Gaudio, jenž se vinou dlouhodobé ztráty formy propadl až na 359. místo žebříčku, tak sice vyrovnal na 4:4, ale následně opět neudržel své podání a set prohrál. Ve třetí sadě už Štěpánek dominoval.

Ve druhém kole se český daviscupový reprezentant utká poprvé v kariéře s domácím Mathieum Montcourtem, jemuž dnes vzdal soupeř Lu Yen-hsun z Tchaj-wanu po prvním setu. Čtyřiadvacetiletému Francouzovi patří 125. místo v žebříčku.

Jediná nasazená Češka Benešová nevstoupila do svého zahajovacího utkání dobře a brzy prohrávala 0:3. Podání však dokázala získat zpátky a za stavu 6:5 prorazila servis Görgesové znovu a set vyhrála. Ve druhé sadě už zkušenější Benešová dominovala a Němka za stavu 1:4 ze svého pohledu utkání kvůli zranění vzdala.

Ivanovičová jde dál

Příští soupeřkou šestadvacetileté Češky bude vítězka duelu Varvara Lepchenková - Alla Kudrjavcevová. Pokud Benešová znovu uspěje, vyrovná postupem do 3. kola své pařížské maximum z minulého roku. 

Do druhého kola prošla obhájkyně loňského titulu Ana Ivanovičová ze Srbska, jež se potýká s poklesem formy. Osmá nasazená po nepříliš přesvědčivém výkonu zdolala 7:6, 6:3 Italku Saru Erraniovou.

Hernych doplatil na servis

Třetí český tenista v dnešním programu Hernych prohrál s nasazenou třináctkou Marinem Čiličem z Chorvatska relativně hladce 0:6, 4:6, 3:6, ale zápas se hrál dvě a půl hodiny. Problémem Hernycha byl jeho servis, při kterém čelil 27 brejkbolům.

Zatím největší drama nabídli divákům Australan Lleyton Hewitt a chorvatský obr Ivo Karlovič. Bývalý první muž žebříčku Hewitt sice prohrál první dva sety v tie-breaku, ale další sady získal 7:6, 6:4, 6:3 a postoupil po čtyřech hodinách do druhého kola. 

Nejvyššímu muži světového tenisu Karlovičovi nepomohlo k vítězství ani 55 es, jimiž stanovil nový rekord na okruhu ATP. Chorvat vysoký 208 cm tak překonal o čtyři nechytatelná podání dosavadní maximum, o něž se dělil se Švédem Joachimem Johanssonem.

Pět setů absolvoval také sedmý nasazený Gilles Simon z Francie, který zdolal Američana Wayna Odesnika 3:6, 7:5, 6:2, 4:6 a 6:3. Naopak naprosto hladce postoupil do druhého kola jeden z favoritů Andy Murray. Třetí nasazený Brit povolil Argentinci Juanu Ignaciu Chelovi jen pět her a zvítězil 6:2, 6:2 a 6:1

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články