Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

BBC přišla s vážným obviněním: Manipulovali špičkoví tenisté zápasy?

Melbourne - Mužská tenisová asociace ATP čelí na startu prvního grandslamu sezony obvinění, že nepodnikla žádné kroky proti hráčům, kteří byli podezřelí z manipulování zápasů. Vedení ATP to odmítá, ale nevyvrátilo, že se v minulosti vyšetřování týkalo i šestnácti tenistů, kteří patřili v posledním desetiletí do první padesátky světového žebříčku. Týkalo se to i některých vítězů grandslamových turnajů, tvrdí BBC s odvoláním na získané tajné dokumenty.

"Všem těmto hráčům bylo povoleno pokračovat v kariéře," uvedla BBC. Jména podezřelých hráčů ale britská stanice neuvedla. Podle prvního hráče světa Novaka Djokoviče je také nasnadě otázka, aby sázkové kanceláře sponzorovaly velké tenisové turnaje. Právě Australian Open má od loňska jako partnera společnost William Hill. "Je to hodně tenká čára. Upřímně řečeno, je to na hranici," prohlásil.

Podle BuzzFeed News se osm z těchto podezřelých hráčů účastní Australian Open, které začalo v Melbourne. Předseda ATP Chris Kermode ujistil, že příslušný orgán Tennis integrity unit (Jednotka pro bezúhonnost tenisu) vždy přistupuje ke korupci velmi seriózně. "TIU i tenisové autority absolutně odmítají, že by nějaké utkání bylo ovlivněno a že by ta věc nebyla důkladně vyšetřena. Na rozdíl od podezření či doslechu musí přijít komise s důkazy," řekl Kermode.

"BBC a BuzzFeed odkazují na události před deseti lety a my vyšetříme každou novou informaci," uvedl šéf ATP. Předseda etické komise v TIU Nigel Willerton uvedl, že se k aféře nebude vyjadřovat, protože by to bylo nevhodné. BBC a BuzzFeed News mají údajně dokumenty z vyšetřování v roce 2007. Z nich má vyplývat, že skupiny sázejících v Rusku, v severní Itálii a na Sicílii sázely statisíce dolarů na tenisové zápasy, které považovaly za zmanipulované. Tři z těchto zápasů se prý týkaly Wimbledonu.

Jména hráčů servery neuvedly, protože bez přístupu k jejich telefonům, bankovním účtům a počítačům není možné zjistit, zda se podvodů účastnili. Podle důvěrného sdělení tenisového vedení z roku 2008 se vyšetřování týkalo 28 tenistů, ale nikdy nenásledoval trest. Od roku 2009 platí nový antikorupční kodex a zástupci ATP tvrdí, že předchozí porušení podle něj nemůže být trestáno. "Všechny informace, které dostaneme pečlivě prověřujeme. Je ale velmi náročné získat důkazy a odhalit nějaké korupční jednání u těch, kteří praktikují tyto způsoby," uvedl Willerton.

Djokovič: Tohle je sportovní zločin

Djokovič se v souvislosti s aférou svěřil, že na počátku kariéry dostal nepřímo nabídku ovlivnit zápas. V roce 2007 prý někdo oslovil jednoho ze členů jeho realizačního týmu, aby Djokovič za 200 tisíc dolarů prohrál v prvním kole turnaje v Petrohradu. Nakonec v soutěži vůbec nestartoval.

"Samozřejmě jsme to odmítli. Přímo ke mně se ten chlápek ani nedostal, i když se snažil se mnou mluvit," řekl desetinásobný grandslamový šampion. "Takovéhle věci mě štvou, vůbec s tím nechci mít nic společného. Podle mě je to zločin ve sportu. Nemá to místo v žádném sportu, zvlášť ne v tenise," řekl Djokovič, podle něhož podezření nezahrnují elitní hráče.

Novak Djokovič
zdroj: Reuters

"Rád bych znal jména. Šlo o hráče nebo jeho doprovod? Kdy? Byla to dvouhra nebo čtyřhra? Jaký grandslam?" uvedl rezervovaně Roger Federer. Bez odpovědí na tyto otázky jde o čisté spekulace, navíc podle něj nejde o nic nového. "V sobotu jsem se dozvěděl, že tuhle historii zase vytáhnou," řekl vítěz rekordních 17 grandslamových turnajů ve dvouhře. "V našem sportu to nemá místo a nemám pro to pochopení. Je důležité zachovat bezúhonnost tenisu," prohlásil Federer.

Světová jednička Serena Williamsová po výhře v 1. kole Australian Open řekla, že o ničem neví. "Když hraju, tak naplno, a stejně tak vypadají i soupeřky. Jestli se něco takového dělo, já o tom nevím. Bývám uzavřena ve své bublině," uvedla Američanka. Japonec Kei Nišikori prohlásil, že rovněž o podvodech nikdy neslyšel. Vyšetřování TIU v minulosti skončilo sankcemi pro 18 tenistů a šest z nich dostalo doživotní zákaz. Na program proti korupci ATP dosud vydala 14 milionů dolarů (přes 347 milionů korun).

Zdroj
ČTK, BBC, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články