Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Báječná tečka za nejlepší sezonou. Bartyová poprvé ovládla Turnaj mistryň

Světová jednička Ashleigh Bartyová korunovala životní sezonu triumfem na Turnaji mistryň. Třiadvacetiletá hráčka porazila v dnešním finále v čínském Šen-čenu obhájkyni titulu Elinu Svitolinovou z Ukrajiny 6:4, 6:3 a stala se první australskou vítězkou Masters po 43 letech.

Ashleigh Bartyová
zdroj: ČTK/ZUMA

"Mám za sebou neuvěřitelný rok. Nemůžu na sebe být pyšnější," řekla Bartyová, která v letošní sezoně vyhrála antukové grandslamové Roland Garros, velký turnaj v Miami a zvítězila i na trávě v Birminghamu. Sezonu může ještě korunovat příští týden v dresu Austrálie ve finále Fed Cupu v Perthu proti Francii.

Bartyová je pátou hráčkou, která ovládla vrchol sezony hned při premiéře. Před ní to dokázaly Američanka Serena Williamsová (2001), Ruska Maria Šarapovová (2004), Petra Kvitová (2011) a Slovenka Dominika Cibulková (2016).

Je nám líto, video expirovalo.
Bartyová završila povedený rok triumfem v Turnaji mistryň

"Bizarní. Mám pocit, že tenhle rok utekl strašně rychle. Bylo to pořád nahoru, dolů, nahoru, dolů. Ale nakonec jsem byla víc nahoře než dole," uvedla Bartyová. "A zakončit to takhle výjimečným večerem v Šen-čenu je opravdu skvělé," přidala.

Smolná šňůra se Svitolinovou přetržena

Bartyová, která si v utkání o postup ze skupiny poradila s Kvitovou a v sobotním semifinále vyřadila Karolínu Plíškovou, slavila úspěch aktivnější hrou. Se Svitolinovou sice prohrála všech pět předešlých zápasů, ale tentokrát uspěla.

V prvním setu si obě hráčky dlouho jistě držely podání. První šanci na brejk měla za stavu 4:4 v turnaji dosud neporažená Ukrajinka, ale Bartyová ztrátu podání odmítla a sama udeřila v následující hře. První dva setboly při soupeřčině podání nevyužila, ale po třetím už si spěchala sednout na lavičku se ziskem první sady.

Ve druhém setu šla Svitolinová do brejku 2:1, ale byl to jen záblesk naděje, že by mohla finále zdramatizovat. Bartyová otočila na 4:2, pak sice ztratila servis, ale vzápětí vybojovala náskok 5:3 a čistou hrou při svém podání utkání ukončila. "Už jsem byla únavou pomalejší, ale bojovala jsem až do konce," řekla vítězka.

Před Bartyovou vyhrála Turnaj mistryň z Australanek dvakrát Evonne Goolagongová Cawleyová, která slavila v Los Angeles v letech 1974 a 1976.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články