Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Azarenková vyhrála Australian Open a bude světovou jedničkou

Melbourne - Běloruská tenistka Viktoria Azarenková vyhrála Australian Open, získala první grandslamový titul v kariéře a bude světovou jedničkou. V dnešním finále v Melbourne zvítězila nad Ruskou Marií Šarapovovou jednoznačně 6:3 a 6:0 za hodinu a dvaadvacet minut.

Viktoria Azarenková
zdroj: AP

Azarenková se stane jednadvacátou jedničkou historie a na trůnu vystřídá Dánku Caroline Wozniackou, která klesne na čtvrté místo. Druhá zůstane Petra Kvitová, která vypadla v Melbourne v semifinále, třetí bude její přemožitelka Šarapovová. Dvaadvacetiletá Azarenková je první běloruskou grandslamovou vítězkou. Za titul získala 2,3 milionu australských dolarů (přes 47 milionů korun).

Stříbrnou trofej převzala Azarenková z rukou Švýcarky Martiny Hingisové, vítězky turnaje z let 1997 až 1999. "Už se nemůžu dočkat, až se sem vrátím," řekla a ve své mateřštině vzkázala domů: "Babičko, miluji tě!" Šarapovová výkon své přemožitelky ocenila. "Dnes jsi byla lepší. Užívej si to co nejdéle," prohlásila směrem k vítězce, která ji poslouchala se slzami v očích.

Dvě hry potřebovala Azarenková, aby se zbavila nervozity ze svého prvního grandslamového finále. Přišla kvůli ní a dvěma dvojchybám o první game, ale vzápětí i za pomoci svého typického vřískotu ztratila zábrany. Hrála agresivněji, mnohem přesněji a výborně se pohybovala. První sadu získala díky dvěma brejkům podání Šarapovové.

Rozjetá Azarenková tlačila míče k lajnám a nutila Rusku chybovat. K tomu výborně returnovala a rychle směřovala za výhrou. Od stavu 3:3 v prvním setu vyhrála Běloruska devět her v řadě, zápasu dominovala a využila hned první mečbol. Jako třetí v historii dokázala v Melbourne vyhrát juniorku (2005) i dvouhru žen. Před ní to dokázaly pouze Evonne Goolagongová-Cawleyová a Chris O'Neilová.

Maria Šarapovová
zdroj: AP

Stejně jasný průběh mělo ženské finále také v roce 2009, kdy Serena Williamsová z USA uštědřila "kanára" a pak povolila tři hry Rusce Dinaře Safinové. Šarapovová, trojnásobná grandslamová vítězka, která Australian Open ovládla v roce 2008, prohrála druhé velké finále v krátké době. Loni ji Kvitová porazila v duelu o titul ve Wimbledonu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články