Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Z 0:4 k velkému obratu a úspěchu. Muchová je poprvé v Melbourne ve čtvrtfinále

Vstup do zápasu měla špatný a brzy prohrávala 0:4. I tak ale Karolína Muchová dokráčela na Australian Open k životnímu počinu. Česká tenistka se nevzdala a Belgičanku Elise Mertensovou dokázala ve 4. kole po velkém obratu nakonec porazit 7:6, 7:5, díky čemuž si poprvé v kariéře zahraje v Melbourne čtvrtfinále, v němž narazí na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie.

Karolína Muchová
zdroj: REUTERS autor: Asanka Brendon Ratnayake

Čtyřiadvacetiletá Muchová vyrovnala postupem do čtvrtfinále svůj nejlepší grandslamový výsledek, jehož dosáhla předloni ve Wimbledonu. Sedmadvacátá hráčka světa po krajance Karolíně Plíškové vyřadila další žebříčkovou favoritku, světové šestnáctce Mertensové oplatila loňskou prohru z podzimního halového turnaje v Ostravě.

S Bartyovou, jež dnes v osmifinále zdolala 6:3, 6:4 Američanku Shelby Rogersovou, se Muchová dosud utkala jednou a v roce 2018 na US Open jí podlehla ve dvou setech.

Muchové vstup do zápasu proti Mertensové nevyšel. Olomoucká rodačka kupila chybu na chybu a brzy prohrávala 0:4. Pak sice snížila na 2:4, následně ale po dalším získaném podání Belgičanka odskočila na 5:2. Muchová se ale podobně jako v zápase proti Plíškové, kdy v druhé sadě prohrávala dokonce 0:5, ukázala jako mistryně obratu. Sadu dotáhla do tie-breaku, v němž proměnila třetí setbol na 7:5.

Je nám líto, video expirovalo.
Karolína Muchová bude hrát čtvrtfinále AO

"V úvodu to bylo z mojí strany docela pomalé, ale Elise hrála dobře. Měla jsem pocit, že vůbec nechybuje, a zatlačila mě. Za stavu 0:4 jsem se vrátila do hry, stále jsem bojovala o každý míček a šla si pro své údery," řekla Muchová k obratu.

Pohodu z vyhrané sady si poslední česká zástupkyně ve dvouhře přenesla do úvodu druhého setu, v němž získala okamžitě brejk. Mertensová ale kontrovala, srovnala na 2:2 a sada opět směřovala do zkrácené hry. Za stavu 5:5 se však Muchová dostala k brejkbolům, soupeřce servis vzala a zápas poté dopodávala čistou hrou. V posledních třech gemech ztratila česká tenistka jen dva míčky.

Stejně jako Muchová v prvních čtyřech zápasech na melbournském grandslamu nepřišla o set Bartyová. Domácí favoritka, jež před Australian Open vyhrála jeden z přípravných turnajů v Melbourne, má aktuálně sérii osmi vítězných zápasů.

"Ještě není konec. Je skvělé být zase ve čtvrtfinále grandslamu, zvlášť tady v Austrálii. Ale rozhodně ještě nejsem spokojená s tím, kde teď jsem. Musím se snažit nechybovat a dostat se co nejdál," uvedla Bartyová. Před rokem v Melbourne vypadla v semifinále a po březnovém přerušení sezony kvůli koronaviru už loni nehrála.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články