Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Vaněk chce dostat Kvitovou do "bubliny". Pak dokáže najít zabijácký instinkt, věří před finále

Má instinkt zabijáka, s kterým dokáže porazit kohokoliv. Jen je potřeba ho v Petře Kvitové probudit. Tento úkol má před finále Australian Open proti Japonce Naomi Ósakaové její kouč Jiří Vaněk, podle něhož vede cesta přes tradiční "bublinu", tedy maximální koncentraci české tenistky. Realizační tým se však snaží osmadvacetiletou hráčku zároveň vtípky udržet v dobré náladě. Textový on-line přenos sledujte od 9:30 na webu ctsport.cz. Záznam posledního setu utkání pak sledujte ze záznamu od 14:20 na ČT sport a webu ctsport.cz. Záznam celého utkání pak od 22:05.

Petra Kvitová na Australian Open
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Kvitová je hráčka zrozená pro finále, což dokumentuje její bilance 26:7 v zápasech o turnajové trofeje. Většinou v nich má maximálně soustředěný výraz a nevnímá okolí - jak říká trenér, je ve své bublině. "Do té ji zkusíme dostat," nastínil Vaněk.

Ruku v ruce s koncentrací přichází u Kvitové ve finále do hry agresivní tenis. "Když bude v bublině, najde zabijácký instinkt," věří Vaněk.

Ten poznaly například Maria Šarapovová a Eugenie Bouchardová ve finálových zápasech Wimbledonu. Věhlasné ruské tenistce Kvitová na londýnské trávě v roce 2011 povolila sedm her, Kanaďance o tři roky později jen tři a ve druhém setu uštědřila bezradné soupeřce "kanára".

Citlivá duše české levačky ale potřebuje být především dobře naladěná. Proto ze sebe Vaněk s Vydrou s nadsázkou řečeno dělají klauny. "Snažíme se smát, kde to jde. Neříkáme nesmysly, ale děláme legraci mimo kurt," podotkl Vaněk.

Loni se Kvitové na grandslamech vůbec nedařilo. Na turnajích WTA získala pět titulů, ale na akcích velké čtyřky vypadla dvakrát v prvním kole a dvakrát ve třetím. "Moc na sebe tlačila a chtěla vyhrávat pro lidi okolo sebe," připomněl Vaněk.

"Opakuju každý den, že se má zaměřit na sebe a neohlížet se na jiné. Říkám jí, je to na tobě. Jsi dvojnásobnou vítězkou Wimbledonu a nikdo tě nemá co soudit. Myslím, že už se změnila a bere se osobně mnohem víc vážně," uvedl Vaněk.

Kvitová s Ósakaovou hrají podobným nátlakovým stylem. Pálí razantně vítězné údery a kouč tak nebude vymýšlet speciální taktiku. "Péťa se musí soustředit na sebe, nekoukat na druhou stranu kurtu. Zase by si měla užívat svůj tenis a věřit si. Věřit své síle, o tom to je," řekl Vaněk, který vede Kvitovou od roku 2017.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články