Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Thiem ovládl tři tie-breaky a ve čtyřsetové bitvě udolal Nadala. V semifinále vyzve Zvereva

Dominic Thiem si připsal cenný skalp. Poprvé se dostal do grandslamového semifinále mimo antukové Roland Garros, když přehrál světovou jedničku Španěla Rafaela Nadala. Rakouský tenista zvládl více než čtyřhodinové čtvrtfinále po setech 7:6, 7:6, 4:6 a 7:6. Jeho soupeřem bude Alexander Zverev, který porazil ve čtyřech setech Švýcara Stana Wawrinku. Druhou semifinálovou dvojici v ženské dvouhře vytvořily Rumunka Simona Halepová a Španělka Garbiňe Muguruzaová.

Dominic Thiem po zdolání Rafaela Nadala ve čtvrtfinále Australian Open
zdroj: ČTK/AP autor: Andy Brownbill

Nadal ani v jednom z úvodních dvou setů neudržel náskok brejku, přičemž v tom prvním nevyužil setbol za stavu 5:4 při svém podání. Thiem s ním díky výbornému pohybu a nátlakové hře držel krok ve výměnách, pokaždé si ztracený servis vzal zpět a po výhrách ve dvou zkrácených hrách se dostal do vedení 2:0 na sety. Třetí set získal Nadal díky brejku v desátém gemu, na který Thiem nemohl odpovědět.

Ve čtvrté sadě favorizovaný Španěl ve druhé hře nevyužil tři brejkboly a vzápětí ztratil servis. Thiem si s přehledem držel podání a za stavu 5:4 měl šanci při vlastním servisu ukončit zápas. Chybami se o ni však připravil a Nadal si vynutil další tie-break. Thiem v něm využil třetí mečbol a zvítězil 8:6. Nadal vůbec poprvé prohrál tři zkrácené hry v jednom zápase.

"K výhře nad Rafou potřebujete trochu štěstí, protože je to jeden z nejlepších hráčů všech dob. Legenda. A já měl pásku na své straně. Mám radost," řekl Thiem a ke koncovce čtvrté sady dodal: "Najednou jsem měl šanci zápas dopodávat, což bylo psychicky náročné a nezvládl jsem to. Začal jsem hrát jinak takticky než celé utkání, moc jsem spěchal a to bylo špatně. Každý máme démony v hlavě, ale v tie-breaku jsem to dotáhl. Jinak bychom hráli pátý set ještě teď."

Dvojnásobný finalista Roland Garros Thiem poprvé porazil Nadala na grandslamovém turnaji a znovu posunul své maximum na Australian Open, kde dosud došel maximálně do osmifinále. Posledním Rakušanem v singlovém semifinále melbournského grandslamu byl Thomas Muster, který v letech 1989 a 1997 boj o finále prohrál.

"Jsem pochopitelně smutný. Promarnil jsem příležitost zahrát si další grandslamové semifinále. Ale prohrál jsem s výborným soupeřem. Zasloužil si to. Odvedl skvělou práci," řekl devatenáctinásobný grandslamový šampion Nadal.

Zverevův devatenáctý pokus vyšel a konečně si zahraje semifinále grandslamu

Na devatenáctý pokus se německý tenista Alexander Zverev probojoval do grandslamového semifinále. Švýcara Stana Wawrinku, který v Melbourne získal titul v roce 2014, porazil 1:6, 6:3, 6:4 a 6:2.

Dvaadvacetiletý Zverev začal sezonu třemi prohrami na ATP Cupu, ale turnajem v Melbourne dosud procházel bez zaváhání. Když s Wawrinkou prohrál hladce první set, už se připravoval na další selhání.

"Už jsem byl připravený vysvětlit novinářům, proč jsem prohrál," přiznal sedmý hráč světového žebříčku. Předvedl však velký obrat a pocítil úlevu.

Je nám líto, video expirovalo.
Zverev si v Melbourne zahraje poprvé semifinále grandslamu, soupeřem bude Thiem

"Nedokážete si představit, co to pro mě znamená. Na jiných turnajích se mi dařilo, vyhrál jsem Masters, vyhrál jsem Turnaj mistrů. Ale na grandslamech jsem nedokázal tuhle bariéru překonat. Doufám, že tohle je první z mnoha, které ještě přijdou," dodal.

Zverev před Australian Open slíbil, že za každý vyhraný zápas věnuje na obnovu hostitelské země po rozsáhlých ničivých požárech 10 tisíc dolarů. A pokud by se mu povedlo získat trofej, dá Australanům celou prémii 4,12 milionu.

Halepová a Muguruzaová se utkají o finále

Simona Halepová a Garbiňe Muguruzaová si zahrají o finále. Čtvrtá nasazená Rumunka ve čtvrtfinále smetla Estonku Anett Kontaveitovou jasně dvakrát 6:1 a Muguruzaová si poradila s třicátou nasazenou Anastasií Pavljučenkovovou z Ruska 7:5 a 6:3.

Vítězka Roland Garros a Wimbledonu Halepová potřebovala k postupu přes Kontaveitovou jen třiapadesát minut. Sice ztratila čistou hrou úvodní gem utkání, ale pak téměř bezchybnou hrou získala jedenáct gemů v řadě.

"Cítila jsem se na kurtu skvěle. Výborně jsem se pohybovala a údery mi fakt šly. Dokonalost neexistuje, ale ze svého výkonu jsem nadšená," řekla Halepová.

Semifinále úvodního grandslamu sezony si Rumunka zahraje podruhé v kariéře. Předloni nakonec došla až do finále, v kterém podlehla Dánce Caroline Wozniacké.

Je nám líto, video expirovalo.
Halepová a Muguruzaová se utkají v semifinále Australian Open

Muguruzaová je na grandslamu nenasazená poprvé od roku 2014 a do semifinále Australian Open došla poprvé v kariéře. Stejně jako Halepová je i Španělka grandslamovou vítězkou z pařížské antuky i z londýnské trávy.

V utkání s Pavljučenkovovou, přemožitelkou turnajové dvojky Karolíny Plíškové z třetího kola, nastřílela Muguruzaová v hodinu a půl dlouhém duelu 33 vítězných míčů. Obě hráčky měly v ostrém slunci v Rod Laver Areně problém s podáním.

"Dokázala jsem se na podmínky lépe adaptovat. Občas je potřeba bojovat a zůstat hlavou ve hře, i když to jde ztuha. První set byl náročný a důležitý. Mám z postupu radost," řekla Muguruzaová, svěřenkyně krajanky Conchity Martínezové.

První semifinálovou dvojici tvoří od úterý světová jednička Ashleigh Bartyová, která zdolala ve čtvrtfinále Petru Kvitovou, a Američanka Sofia Keninová.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Thiem (5-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (8:6), A. Zverev (7-Něm.) - Wawrinka (15-Švýc.) 1:6, 6:3, 6:4, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Halepová (4-Rum.) - Kontaveitová (28-Est.) 6:1, 6:1, Muguruzaová (Šp.) - Pavljučenkovová (30-Rus.) 7:5, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články