Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tenisová senzace. Nosková vyřadila Šwiatekovou a je v osmifinále Australian Open

Kariérním vítězstvím si Linda Nosková zajistila osmifinále Australian Open. Devatenáctiletá česká tenistka vyřadila ve 3. kole grandslamového turnaje světovou jedničku Igu Šwiatekovou po obratu 3:6, 6:3 a 6:4. V dalším kole narazí na turnajovou devatenáctku Ukrajinku Elinu Svitolinovou, která porazila Švýcarku Viktoriji Golubicovou 6:2, 6:3. Osmifinále ve čtyřhře nemine ani Barboru Krejčíkovou s německou parťačkou Laurou Siegemundovou a Kateřinu Siniakovou s Australankou Storm Hunterovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Nosková zaskočila Šwiatekovou a po obratu světovou jedničku na AO vyřadila

Vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021 Nosková zaznamenala největší vítězství v kariéře a dál si na tvrdých kurtech v Melbourne vylepšuje grandslamové maximum. O tři roky starší Šwiatekové oplatila loňskou porážku z Varšavy, kde prohrála 1:6, 4:6. Na vítězné míče ji přehrála 35:34, pomohla si také deseti esy.

"Úplně mi došla slova. Věděla jsem, že to bude úžasný zápas proti světové jedničce. Jen jsem nečekala, že skončí takhle. Jsem moc šťastná, že jsem přes tohle kolo postoupila," řekla Nosková.

Nosková se stala se první teenagerkou od roku 1999, která zdolala na Australian Open první hráčku světa. Naposledy se to povedlo Francouzce Amélii Mauresmové, která před pětadvaceti lety porazila Američanku Lindsay Davenportovou.

Loňská vítězka Roland Garros a Turnaje mistryň Šwiateková doplatila mimo jiné na 33 nevynucených chyb a prohrála po 18 zápasech. Rodačka z Varšavy zaznamenala nejhorší výsledek na Australian Open od roku 2019, vloni dohrála v osmifinále.

"Měla jsem pocit, že mám vše pod kontrolou, dokud mě nebrejkla ve druhém setu. Měla jsem také pár šancí prolomit její servis, ale nevyužila je. To byla škoda," řekla Šwiateková. "Hrála velmi aktivně. Já jsem občas některé věci uspěchala. Nehrála jsem s takovou intuicí a přirozeně. Budu muset na některých věcech zapracovat, abych se příští rok cítila lépe," doplnila.

Padesátá hráčka světa Nosková zahájila premiéru v aréně Roda Lavera nebojácně. Ve třetí hře si vypracovala při servisu Šwiatekové vedení 40:15 a dva brejkboly. Jenže je nevyužila a světová jednička trestala. V pátém gamu prolomila servis české tenistky a set dopodávala.

Ve druhém setu pokračovala Nosková v dobrém výkonu. Tentokrát to byla Šwiateková, kdo v pátém a sedmém gamu nevyužil po jednom brejkbolu. Nosková naopak za stavu 4:3 získala podání soupeřky a srovnala.

Na začátku třetí sady vybojovala Nosková další brejk a vedení 2:1. Po krátké pauze ale nedokázala servis udržet a Šwiateková se vrátila do hry. Rozhodl opět sedmý game, kde česká tenistka využila druhý brejkbol a utekla později do vedení 5:3.

Šwiateková ve 2. kole otočila třetí set s Američankou Danielle Collinsovou, dnes už se jí další obrat nepovedl. Nosková v závěrečné hře na podání smazala ztrátu 0:30, a jakmile Šwiateková zahrála poslední míč do autu, padla mladá Češka na radostí na kurt.

"Když jsem servírovala na zakončení zápasu, trochu jsem se třásla. Netrefila jsem dvě první podání, což nebyl nejlepší začátek. Pak se mi ale podařilo dát (za stavu 30:30) eso. Vypadalo to snadně, ale při takovém skóre to je někdy těžké," uvedla Nosková.

Češky postoupily do osmifinále i v deblu

Ve čtyřhře prošly do osmifinále Barbora Krejčíková s Němkou Laurou Siegemudovou a Kateřina Siniaková s Australankou Storm Hunterovou. Turnajové pětky Krejčíková se Siegemundovou zvítězily nad čínskou dvojici Wang Ja-Fan, Jüan Jüe 6:2, 6:4. Nasazené trojky Siniaková a Hunterová porazily po obratu australský pár Destanee Aiavaová, Maddison Inglisová 2:6, 7:5, 6:1. České tenistky, které by jinak obhajovaly na Australian Open společný titul, přerušily úspěšnou spolupráci na konci minulého sezony na popud Siniakové.

V turnaji pokračují ve čtyřhře také Adam Pavlásek s Uruguaycem Arielem Beharem a Tomáš Macháč, jenž nastupuje po boku Číňana Čang Č'-čena.

Výsledky tenisového Australian Open

Ženy:
Dvouhra – 3. kolo:
Nosková (ČR) – Šwiateková (1-Pol.) 3:6, 6:3, 6:4.

Čtyřhra – 2. kolo:
Hunterová, Siniakova (3-Austr./ČR) – Inglisová, Aiavaová (Austr.) 2:6, 7:5, 6:1, Siegemundová, Krejčíková (5-Něm./ČR) – Jüan Jüe, Wang Ja-fan (Čína) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články