Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rekordní osmý titul v kapse. Djokovič ukázal, že v Melbourne umí a otočil bitvu s Thiemem

Nadřel se, ale opět na milovaném Australian Open slaví turnajový triumf. Novak Djokovič zvládl pětisetovou bitvu s Rakušanem Dominicem Thiemem i přesto, že byl dole a prohrával 1:2 na sety. Nakonec srbský tenista po setech 6:4, 4:6, 2:6, 6:3 a 6:4 získal rekordní osmý titul v Melbourne. Dvaatřicetiletý hráč se vrátí na první místo žebříčku ATP před Španěla Rafaela Nadala.

Srbský tenista Novak Djokovič s osmou trofejí z Australian Open
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Djokovič si vítězstvím v Melbourne vydělal v přepočtu téměř 63 milionů korun. Do své bohaté sbírky přidal rodák z Bělehradu 17. grandslamový titul a na rekordmana Švýcara Rogera Federera mu schází už jen tři prvenství.

Djokovič získal poosmé trofej z jednoho grandslamu jako teprve třetí hráč v historii. French Open dvanáctkrát ovládl Nadal a Wimbledon osmkrát Federer.

Poslechněte si Tenis fokus podcast o Australian Open:

Thiem neuspěl ani ve třetím grandslamovém finále v kariéře, předchozí dvě prohrál na antukovém Roland Garros. Šestadvacetiletý hráč nevyužil šanci posunout se na třetí místo žebříčku a stát se teprve druhým rakouským tenistou po Thomasi Musterovi, který by ovládl dvouhru na některém z turnajů velké čtyřky.

"Je to můj nejoblíbenější kurt a turnaj na světě. Jsem nadšený, že tu mohu opět zvednout trofej nad hlavu," řekl Djokovič při slavnostním vyhlášení na centrálním dvorci. "Byl to nesmírně vyrovnaný zápas. Dominic odehrál skvělý turnaj a měl velmi blízko k vítězství. Jsem si jistý, že grandslam vyhraje, a to víc než jednou," uvedl staronový šampion.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič obrátil vývoj finále s Thiemem a vybojoval osmý titul

Djokovič cestou do finále ztratil pouze jediný set v úvodním kole a v semifinále hladce přehrál Federera 3:0. Souboj s Thiemem, který ve čtvrtfinále vyřadil Nadala, ho ale stál mnohem více sil. Rakušan vyhrál tři z minulých čtyř vzájemných zápasů včetně posledních dvou a favorita trápil i tentokrát.

První sadě kraloval Srb a po dvou brejcích zvítězil 6:4. V dalším průběhu však postupně získával navrch Thiem. Djokovič v druhém setu za stavu 3:4 ještě prolomil soupeřovo podání a srovnal na 4:4, hned v následujícím gamu si ale servis znovu prohrál.

Srbský favorit působil stále unavenějším dojmem, rozčiloval se a rozptyloval se i hádkami s umpirovým rozhodčím. Rakušan dominoval i v úvodu třetího setu, za chvíli vedl 4:0 a nejjasnější sadu finále bez větších potíže dotáhl do vítězného konce.

Djokovič se zdál fyzicky i psychicky vyčerpaný, ale pak se obdivuhodně zvedl. Začal hrát mnohem soustředěněji a pečlivěji a výrazně zlepšil pohyb. Za stavu 4:3 získal po soupeřových chybách brejk a poslal finále prvního grandslamu sezony do páté sady.

I v ní už měl zkušenější Srb znatelnou převahu. Ve třetím gamu získal Thiemovo podání a v následující hře odvrátil dva brejkboly. I když pak sám další šanci na prolomení soupeřova servisu nevyužil, v zápase už s přehledem dokráčel k výhře. Proměnil hned první mečbol.

"Je téměř nereálné, co Novak za ty roky dokázal. Jsem hrdý, že mohu v tomhle tenisovém období hrát a že jsem konkurenceschopný. Dnes jsem se cítil slabší, ale věřím, že brzy dostanu šanci na odplatu," řekl Thiem.

Oba finalisté po zápase vzpomněli na oběti ničivých požárů, které stále zuří v Austrálii. "Před turnajem a během něj jsme viděli, že jsou důležitější věci v životě než tenis. Viděli jsme, čím si tahle nádherná země a její příroda musí procházet. Věřím, že se z toho brzy zotaví a tahle pohroma se už nikdy nestane," uvedl Thiem.

"Na začátku roku se staly některé strašné věci. Požáry tady v Austrálii, konflikty v některých částech světa, smrt jedné osoby, kterou jsem považoval za blízkou a byla mi mentorem - Kobe Bryant," připomněl Djokovič legendárního basketbalistu, který zemřel v 41 letech při nehodě vrtulníku. "V životě jsou důležitější věci než tenis a měli bychom teď víc než kdy jindy držet pospolu," dodal.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch):

Muži: Dvouhra - finále:
Djokovič (2-Srb.) - Thiem (5-Rak.) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články