Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plíšková i Fruhvirtová na Australian Open postupují, Macháč trápil Ruuda

Zkušenost i dravé mládí uspěly. Tenistky Karolína Plíšková a Linda Fruhvirtová postoupily na Australian Open do 2. kola. Turnajová třicítka Plíšková vyřadila Číňanku Wang Si-jü hladce 6:1, 6:3, sedmnáctiletá Fruhvirtová při debutu v soutěži porazila Australanku Jaimee Fourlisovou 6:0, 6:4. Úvodní grandslam sezony naopak skončil pro Terezu Martincovou, která podlehla světové pětce Aryně Sabalenkové z Běloruska 1:6, 4:6, i pro Tomáše Macháče, jenž přinutil nasazenou dvojku hodně zabojovat a prohrál s ním 3:6, 6:7, 7:6, 3:6.

Je nám líto, video expirovalo.
Zdařilý start na Australian Open připsala Plíšková i Fruhvirtová. Martincová končí

Program v Melbourne přerušilo na několik hodin horké počasí, výjimku tvořily jen duely, které se hrály pod zataženou střechou. Zápas Markéty Vondroušové s Alison Riskeovou-Amritrajovou byl přerušen za stavu 4:1 v prvním setu pro Američanku a dohraje se ve středu.

Duel Plíškové s Wang Si-jü se uskutečnil pod zataženou střechou arény Margaret Courtové. Plíšková se mohla opřít o stoprocentní servis a v každém setu soupeřku dvakrát brejkla. Utkání ovládla za 65 minut a zaznamenala na Australian Open úspěšný comeback po loňském zranění ruky. Kromě této absence postoupila při předchozích sedmi startech v Austrálii alespoň do 3. kola.

"První kolo není nikdy snadné. Jsem spokojená s tím, jak jsem ho odehrála a mám radost i z výsledku," napsala Plíšková na Twitter.

Vítězka loňského turnaje v Čennaí Fruhvirtová měla výborný úvod a o šest let starší Fourlisové nadělila v prvním setu "kanára". Ve druhé sadě sice přišla třikrát o servis, díky čtyřem brejkům se jí však povedlo dotáhnout duel k postupu.

"Myslím, že to byl z mého pohledu dobrý zápas. Za výhru jsem ráda, protože první kolo je vždy záludné. Jsem ráda, že jsem se v tom horku moc dlouho nezdržela," řekla Fruhvirtová Radiožurnálu.

Tomáš Macháč
zdroj: ČTK / AP autor: Dita Alangkara

Česká tenistka se stala nejmladší Evropankou, která vyhrála utkání v základní části Australian Open od roku 2019, kdy se to povedlo současné světové jedničce Polce Ize Šwiatekové. O vylepšení grandslamového maxima se Fruhvirtová utká s další Australankou Kimberly Birrellovou, která vyřadila turnajovou jednatřicítku Estonku Kaiu Kanepiovou.

Osmadvacetiletá Martincová nezískala proti Sabalenkové ani jeden brejk. Sama přišla o servis třikrát a utkání prohrála za hodinu a deset minut. Nepodařilo se jí tak navázat na loňský postup do 2. kola.

"Aryna hodně určuje hru. Má výborný servis, chodí do returnů a z prvních třech míčů chce mít maximální tlak. Nechce vás vůbec nechat hrát, riskuje ze všeho a celkově je to hodně o ní. V prvním setu jsem bohužel při svém brejkbolu minula return o pár centimetrů. Potřebuju se dostat do rytmu, což mi (Sabalenková) nedovolila," řekla Martincová webu Tenisový svět.

Jedna z favoritek turnaje Sabalenková, která porazila ve finále prvního turnaje v Adelaide Lindu Noskovou, neztratila set ani v pátém letošním zápase.

Macháč svedl s finalistou loňského Roland Garros a US Open Ruudem více než tříhodinovou bitvu. Přestože dvaadvacetiletý rodák z Berouna přišel o první set kvůli jednomu ztracenému servisu a druhou sadu prohrál ve zkrácené hře, v dalším průběhu se mu podařilo favorita potrápit.

Stodesátý hráč světa zahrával povedené údery, získával body díky přechodům na síť a díky úspěšnému tie-breaku ve třetím setu se mu podařilo snížit. Za stavu 3:2 ve čtvrté sadě měl Macháč brejkbol, který ale nevyužil a Ruud čtyřmi hrami za sebou nakonec dovedl duel k vítězství. Macháčovi nepomohlo ani 10 es či 52 vítězných míčů.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo: Plíšková (30-ČR) - Wang Si-jü (Čína) 6:1, 6:3, L. Fruhvirtová (ČR) - Fourlisová (Austr.) 6:0, 6:4, Sabalenková (5-Běl.) - Martincová (ČR) 6:1, 6:4,

Muži:

Dvohra - 1. kolo: Ruud (2-Nor.) - Macháč (ČR) 6:3, 7:6 (8:6), 6:7 (5:7), 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články