Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pětihodinové semifinálové drama ovládl Nadal a utká se o triumf s Federerem

Melbourne – Přání řady tenisových příznivců i samotného Rogera Federera se vyplnilo. Ve finále Australian Open se švýcarská legenda opět utká s Rafaelem Nadalem. Třicetiletý španělský tenista v necelých pěti hodinách ve skvělém utkání zdolal Bulhara Grigora Dimitrova po setech 6:3, 5:7, 7:6, 6:7 a 6:4.

Slavící Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: THOMAS PETER

Třicetiletý Nadal je v grandslamovém finále po třech letech a poprvé od triumfu na Roland Garros 2014. V Austrálii si zahraje o titul počtvrté a zkusí přidat druhý triumf po vítězství v roce 2009. Pokud by to dokázal, stal by se po Royi Emersonovi a Rodu Laverovi teprve třetím hráčem, který každý grandslam ovládl dvakrát.

Nadal a Dimitrov odehráli v semifinále úchvatný zápas plný dlouhých výměn, odvážných úderů i dramatických zvratů. Levou rukou hrající Španěl předváděl svoji parádní obranu a Bulhar zase skvostný jednoručný bekhend. První set získal díky jednomu brejku Nadal, ve druhém šel do vedení Dimitrov, ale svěřenec bývalého kouče Tomáše Berdycha Daniela Vallverdua z Venezuely nakonec uspěl až při pátém setbolu v koncovce.

Další dva sety si oba hráči pevně střežili servis a rozhodoval tie-break - ten první získal Nadal 7:5 a druhý Dimitrov 7:5. V rozhodujícím setu nejdříve oba hráči odvrátili několik brejkbolů. Nadal přežil kritickou situaci za stavu 3:4 a 15:40, oba brejkboly soupeře odvážnými údery odvrátil a sám udeřil v další hře, v které konečně prorazil Dimitrovův servis. Bulhar se ale nevzdával, dva mečboly smazal, ale po třetím už Nadal slavil postup.

"V první řadě jsem unavený," řekl Nadal v rozhovoru na dvorci a chválil Dimitrova. "Hrál neuvěřitelně a byl to skvělý zápas. Já jsem loni tvrdě pracoval, ale ani jsem nedoufal, že se dostanu znovu do finále Australian Open," řekl čtrnáctinásobný grandslamový šampion, který loni ukončil sezonu kvůli zraněnému zápěstí už v říjnu.

"Doufám, že se dám do kupy," usmál se po vítězném semifinále v rozhovoru na kurtu Rafael Nadal. O svém postupu do finále prohlásil, že jde pro něj o velké privilegium. "Je to výjimečné, že máme znovu šanci si spolu zahrát, i když jsme měli problémy," radoval se Nadal.

"S Rogerem jsem se sešel, když jsem na Mallorce otevíral tenisovou akademii, a jen mu děkuji za to, že přijel. Mluvili jsme o tom, že bychom si možná zahráli nějakou exhibici. On měl zraněné koleno, já zraněné zápěstí, tak jsme si párkrát pinkli s dětmi. Opravdu bych si nemyslel, že se uvidíme ve finále Australian Open," zasmál se Nadal.

Nadalův postup do finále znamená, že poprvé v historii je všem finalistům dvouher mužů a žen na jednom grandslamu 30 let a víc. Federerovi je 35 let a finalistkám žen Sereně Williamsové 35 a její sestře Venus ještě o rok více.

Finálovou bilanci s Federerem má Nadal 6:2, podle něj to ale není vůbec důležité. "To už bylo dávno," prohlásil. "Je to pro mne vzrušující, pro nás oba, že jsme pořád tady a pořád bojujeme o tituly. To je pro nás důležité," dodal Španěl, jenž bude hrát o 15. grandslamový titul. Federer útočí na osmnáctý. Poslední finálové utkání s Nadalem v roce 2009 v Melbourne v pětisetové bitvě prohrál.

Pětadvacetiletý Dimitrov, jenž za semifinálovou účast děkoval spolupráci s Vallverduem, bral porážku s nadhledem. "Není snadné takhle ztratit takový zápas. Vím ale, že dva nejskvělejší tenisté si to rozdají a bude to úžasný zápas. Všichni teď budou chtít tohle finále vidět, včetně mne, samozřejmě," řekl Bulhar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články