Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Patnáctiletá Gauffová zametla s obhájkyní Ósakaovou a jde dál, Williamsová a Wozniacká končí

Patnáctiletá Američanka Cori Gauffová se v Melbourne postarala o senzaci, když vyřadila ve 3. kole Australian Open japonskou obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou po výhře 6:3, 6:4. Nečekaně vypadla rovněž Serena Williamsová. Sedminásobná vítězka turnaje prohrála s Číňankou Wang Čchiang 4:6, 7:6 a 5:7. Kariéra bývalé světové jedničky Caroline Wozniacké skončila na raketě Ons Džabúrové, s Tunisankou prohrála Dánka po boji 5:7, 6:3 a 5:7.

Cori Gauffová
zdroj: ČTK/AP

Gauffová si postupem do osmifinále vyrovnala grandslamové maximum z loňského Wimbledonu.

Gauffová porazila čtvrtou hráčku světového žebříčku za 67 minut a oplatila jí debakl z loňského US Open. Tehdy podlehla Ósakaové 3:6, 0:6. Díky dnešní výhře má jistotu, že se v žebříčku poprvé dostane do první padesátky.

"Před dvěma lety jsem v juniorkách prohrála v prvním kole. A teď jsem tady: šílené," řekla Gauffová. A samotná hra nebyla to jediné, co měla v hlavě. "Snad bych se mohla potkat s Rodem Laverem. Potřebuju s ním selfie na Instagram," vzkázala s úsměvem do mikrofonu.

Právě na kurtu pojmenovaném po australské legendě dnes dokonala další senzaci. Coby patnáctiletá se naposledy tak daleko na grandslamu v Melbourne dostala Martina Hingisová v roce 1996. O premiérové čtvrtfinále si rodačka z Delray Beach zahraje proti krajance Sofii Keninové.

Na sklonku minulé sezony Gauffová získala titul v Linci a novou začala stejně nebojácně: v Melbourne Parku jako první vyřadila s ledovým klidem o 24 let starší krajanku Venus Williamsovou. Dnes proti Ósakaové udělala 17 nevynucených chyb, zatímco Japonka téměř dvakrát tolik (30).

"Její servis byl mnohem lepší. A nehýbala jsem se tak dobře jako ona. A co jsem ještě mohla udělat jinak? Dávat míčky do kurtu," řekla loňská vítězka turnaje. Před Ósakaovou dnes skončily jiné bývalé šampionky Australian Open: Serena Williamsová, která turnaj vyhrála sedmkrát a usiluje o 24. grandslamový titul, i Dánka Caroline Wozniacká. Ta získala trofej v roce 2018.

Čekání Williamsové na 24. grandslamový vavřín, jímž by se vyrovnala Australance Margaret Courtové, se tak dál prodlužuje. Do Melbourne přitom přijela povzbuzena titulem z Aucklandu, prvním po narození dcery Olympie v září 2017.

"Po druhém setu jsem byla optimistická, že to dotáhnu a vyhraju. Když budeme upřímní, tak to leželo na mých bedrech a prohrála jsem si to," řekla Williamsová. Porážky prý snáší stejně špatně jako zamlada. "Jen už jsem lepší herečkou. Nejsem šťastnější než před deseti lety, ale umím předstírat, že nechci třísknout do zdi. Přitom taková je realita," smála se Američanka.

Loni na US Open Williamsová zničila Wang Čchiang ve čtvrtfinále, v němž soupeřce povolila jen jednu hru a pouhých patnáct fiftýnů. "Nedokázala jsem čelit její síle. Musím nabrat svaly a víc trénovat," řekla Číňanka v New Yorku.

Wang Čchiang předsevzetí do puntíku naplnila a v Melbourne dokázala s favoritkou ve výměnách vydržet. Sedmadvacátá nasazená navíc profitovala z chyb Williamsové. Osmatřicetiletá Američanka dle statistky zkazila šestapadesát úderů.

Je nám líto, video expirovalo.
Williamsová 24. grandslamový titul v Melbourne nezíská

Číňanka mohla vyhrát ve dvou setech, ale ve druhém za stavu 5:4 zápas nedopodávala a o sadu přišla v tie-breaku. V rozhodujícím dějství už koncovku zvládla. "Můj tým věřil, že to můžu dokázat," řekla v rozhovoru na kurtu. "Od prohry na US Open jsem hodně dřela, dobře trénovala a věřila si," řekla Wang Čchiang.

Vyřazení už ve 3. kole v Melbourne je nejhorším výsledkem Williamsové na Australian Open za posledních čtrnáct let.

Caroline Wozniacká
zdroj: ČTK/AP

Devětadvacetiletá Wozniacká zápas i kariéru ukončila po třísetové bitvě, v níž tradičně bojovala a neúnavně vracela jeden míč za druhým, chybou z forhendu. "To, myslím, přesně sedí. Na tom jsem pracovala celou kariéru," uvedla.

"Ráda bych poděkovala všem fanouškům za podporu, své rodině a speciálně tátovi, který mě celé ty roky trénoval," řekla s úsměvem. Měla ale při tom slzy v očích. "Normálně nebrečím, ale tohle je mimořádný okamžik. Byla to jízda."

Je nám líto, video expirovalo.
Kariéra Wozniacké skončila ve 3. kole Australian Open

Odchod z tenisové scény ohlásila vítězka třiceti titulů ve dvouhře na začátku prosince. "Dosáhla jsem na kurtech všeho, o čem jsem kdy mohla snít," uvedla tehdy Wozniacká, kterou v poslední době trápila revmatoidní artritida.

V plánu ale ještě jeden tenisový zápas má. S kamarádkou Serenou Williamsovou si zahraje exhibičně v květnu v Kodani, kde dá definitivní sbohem.

Světovou jedničkou byla celkem 71 týdnů. Dlouho slýchala výtky kvůli chybějícímu grandslamovému titulu, kterého se nakonec dočkala předloni právě v Melbourne.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Djokovič (2-Srb.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:2, 6:2, Schwartzman (14-Arg.) - Lajovič (24-Srb.) 6:2, 6:3, 7:6 (9:7), Fucsovics (Maď.) - Paul (USA) 6:1, 6:1, 6:4, Čilič (Chorv.) - Bautista (9-Šp.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:0, 5:7, 6:3, Sandgren - Querrey (oba USA) 6:4, 6:4, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

Kvitová (7-ČR) - Alexandrovová (25-Rus.) 6:1, 6:2, Wang Čhiang (27-Čína) - S. Williamsová (8-USA) 6:4, 6:7 (2:7), 7:5, Bartyová (1-Austr.) - Rybakinová (29-Kaz.) 6:3, 6:2, Sakkariová (22-Řec.) - Keysová (10-USA) 6:4, 6:4, Riskeová (18-USA) - Görgesová (Něm.) 1:6, 7:6 (7:4), 6:2, Džabúrová (Tun.) - Wozniacká (Dán.) 7:5, 3:6, 7:5, Gauffová (USA) - Ósakaová (3-Jap.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:

Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Bouzková, Zidanšeková (ČR/Slovin.) 6:3, 7:5, Peschkeová, Schuursová (8-ČR/Niz.) - Stollarová, Jastremská (Maď./Ukr.) 6:4, 6:2, Hibinová, Ninomijaová (Jap.) - Hradecká, Klepačová (11-ČR/Slovin.) 6:4, 6:0.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Dabrowská, Kontinen (3-Kan./Fin.) - Hradecká, Krawietz (ČR/Něm.) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články