Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nadal udolal kvalifikanta až v pětisetové bitvě

Melbourne - Španělský tenista Rafael Nadal měl velké problémy ve 2. kole na Australian Open. Třetí nasazený hráč a vítěz z Melbourne z roku 2009 už prohrával s hráčem z kvalifikace Timem Smyczekem 1:2 na sety a Američana porazil až v pěti setech 6:2, 3:6, 6:7, 6:3 a 7:5 po čtyřech hodinách a 12 minutách.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP

"Nebyl jsem v ideální pohodě. Byl to z mé strany tenhle večer velký boj, ale snažil jsem se hrát svoji hru a jít míč po míči," řekl na kurtu Nadal, který podstoupil loni v listopadu operaci slepého střeva a letos zatím nehraje v oslnivé formě.

Po relativně jasné první sadě Nadal další dva sety ztratil. Až 112. hráč světa Smyczek trápil Španěla drtivým forhendem a dobrým podáním. Čtvrtý set Nadal získal díky jedinému zisku servisu soupeře, který ale stále držel s favoritem krok.

Gentlemanské gesto

V jedenácté hře závěrečné sady Nadal prorazil Američanovi servis a šel podávat na vítězství. Za stavu 30:0 ohlásil rozhodčí aut, ale Smyczek lajnového opravil a umožnil Nadalovi opakovat první podání. "Tim je opravdový džentlmen. Tohle by za stavu 5:6 v pátém setu a po čtyřech hodinách hry udělal málokdo," ocenil Nadal.

V utkání měl zjevné zdravotní potíže, dokonce se málem pozvracel. "Nechybělo mnoho a skrečoval jsem to. Na konci prvního setu mi začalo být opravdu zle, byl jsem vyřízený. Točila se mi hlava, myslel jsem, že omdlím. Bylo to hodně velké utrpění, žádná legrace," prohlásil. "Bylo jasně vidět, že Rafa není ve své kůži. Ale jenom to dokazuje, jaký je to hráč a šampion. Bylo mu zle a nehrál dobře. Bylo to od něj tak na trojku až čtyřku, i tak ale dokázal vyhrát. Takže klobouk dolů," řekl Smyczek.

Španěl i díky gestu soupeře pak vedl 40:0, ale první tři mečboly nevyužil. Až při tom čtvrtém uspěl, klesl radostí na kolena a opřel hlavu o zem, jako kdyby vyhrál celý turnaj. Jeho příštím soupeřem bude přemožitel Lukáše Rosola Izraelec Dudi Sela.

Naposledy Nadal na grandslamu otočil nepříznivý vývoj zápasu z 1:2 na 3:2 před čtyřmi lety. Tehdy v 1. kole antukového Roland Garros porazil Johna Isnera.

Výsledky tenisového Australian Open

Dvouhra mužů – 2. kolo:

Nadal (3-Šp.) - Smyczek (USA) 6:2, 3:6, 6:7 (2:7), 6:3, 7:5, Tomic (Austr.) - Kohlschreiber (22-Něm.) 6:7 (5:7), 6:4, 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), Džazírí (Tun.) - Roger-Vasselin (Fr.) 1:6, 6:3, 6:4, 1:6, 6:3, Groth - Kokkinakis (oba Austr.) 3:6, 6:3, 7:5, 3:6, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články