Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Murray se nevzdává, ale s rizikem je seznámen. Chci i nadále hrát tenis, řekl po Australian Open

Před Australian Open prohlásil, že vzhledem k chronickým problémům s kyčlí by úvodní grandslam roku mohl být jeho posledním a že veleúspěšnou kariéru ukončí nejpozději na letošním Wimbledonu. Po pondělní porážce 2:3 s Robertem Bautistou nicméně v emotivním rozhovoru na kurtu naznačil možnost účasti v Melbourne i v příštím roce a v podobném duchu hovořil Andy Murray také s odstupem dvou dnů.

Andy Murray po utkání s Robertem Bautistou na Australian Open
zdroj: ABACA autor: Dubreuil Corinne/ABACA

"Chci i nadále hrát tenis, protože je to něco, co miluji," řekl jednatřicetiletý rodák z Glasgow, který zároveň přiznal, že pětisetové drama ve vyprodané Melbourne Areně mohlo být jeho derniérou.

V nejbližších dnech se totiž musí rozhodnout, zdali podstoupí náročnou operaci, nebo ne. "Je to sice běžný zákrok, ale zotavit se po něm není jednoduché. Existuje reálná možnost, že už nebudu moci hrát," prohlásil Murray. "Na druhou stranu je to má největší šance, abych mohl pokračovat v kariéře déle než pouze na jednom závěrečném turnaji," dodal.

"Musím vše ještě zvážit. Buď se budu v nadcházejících čtyřech měsících snažit dát dohromady pro Wimbledon, nebo půjdu příští týden na operaci s vírou, že si tenis ještě zahraji. Pokud by se tak stalo, účast v All England Clubu by byla v letošním roce víceméně nereálná," vysvětlil trojnásobný grandslamový šampion.

V Melbourne Areně se v pondělí navzdory bolestem fenomenálně vrátil do zápasu, ale nakonec po více než 4 hodinách prohrál 4:6, 4:6, 7:6, 7:6 a 2:6. Přesto si vysloužil ovace zaplněného hlediště vestoje.

Na velkoplošné obrazovce pak viditelně zaskočen sledoval pozdravy Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a dalších ikon z okruhu ATP i WTA, které mu vzdávaly hold. Dojatí fanoušci v čele s maminkou Judy a bratrem Jamiem se neubránili slzám, emoce se skotským tenistou silně cloumaly. "Možná se znovu uvidíme. Udělám všechno pro to, abych to zkusil," uvedl s mírnou nadějí v hlase během rozhovoru na dvorci.

Sám následně přiznal, že pokud by comeback proti Bautistovi Agutovi dotáhl do vítězného konce, účast ve druhém kole Australian Open by byla vzhledem ke zdravotnímu stavu značně nejistá.  

O své budoucnosti mimo "bílý sport" zatím neuvažoval. "Opravdu nevím, co budu dělat, až odložím raketu. Uvědomuji si, že se blíží konec a měl bych o tom přemýšlet, ale v současnosti ne. Chci i nadále hrát tenis, protože je to něco, co miluji."

Legenda s rytířským titulem Sir

Murray v roce 2013 opanoval pod vedením kouče Ivana Lendla domácí Wimbledon, stal se prvním britským vítězem nejslavnějšího grandslamového turnaje po 77 letech a nesmazatelně se zapsal do národních dějin. Prestižní trofej navíc v All England Clubu zvedl nad hlavu také v roce 2016, což mimo jiné vedlo k jeho pasování na rytíře. 

Ve své dominantní pozici však nezapomněl zdůraznit i několik úspěchů krajanů. "Není a nebylo to jen o mně. Měli jsme Johannu Kontaovou v Top 10, můj bratr Jamie byl světovou jedničkou v deblu, vyhráli jsme Davis Cup (2015) a také Kyle Edmund dělá v posledních letech našemu sportu velmi dobrou reklamu."  

Andy Murray vítězí podruhé na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: STEFAN WERMUTH

Přesto zastává názor, že pro rozvoj britského tenisu se všeobecně mohlo udělat víc. "Třeba ve Skotsku nebyl v poslední době postaven ani jeden zastřešený dvorec," poznamenal Murray.

"Bylo by příjemné, pokud bych si při ohlédnutí za kariérou mohl říci, že se i díky mně stal tenis populárnějším sportem, že ho hraje více dětí a že se vybudovalo více kurtů. Nicméně si myslím, že to tak asi nebude. Jsem si jist, že někdo disponuje statistikou, která toto tvrzení vyvrací," zakončil.

Podaří se rodákovi z Glasgow comeback? Rozloučí se letos na Wimbledonu, nebo už poslední zápas v kariéře odehrál v pondělí v Melbourne?              

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian, Twitter

Hlavní zprávy

Nejčtenější články