Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kvitová se rozplakala dojetím. V cestě do finále ji teď čeká senzace: odvážná Collinsová

Nedávno si spolu zahrály a nebylo to zrovna krátké setkání. V Brisbane strávily na kurtu Petra Kvitová s čtyřiadvacetiletou Danielle Collinsovou přes tři hodiny. Teď se v noci ze středy na čtvrtek středoevropského času střetnou překvapivě v semifinále Australian Open. Česká tenistka by si přála kratší zápas, ale ví, že Američanka je hodně houževnatá a zdobí ji pevná vůle nikdy se nevzdat.

Petra Kvitová při interview s Jimem Courierem
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Nemá velké zkušenosti, ale hraje hodně agresivně – těším se, je to semifinále grandslamu, co víc si přát," řekla Kvitová po vyhraném čtvrtfinále s Australankou Bartyovou o své budoucí soupeřce, s níž na Nový rok v Brisbane vyhrála po tuhém boji 6:7, 7:6, 6:3. 

Na Australian Open Američanka, která se tenisem živí od roku 2016 a zatím vydělala na okruhu téměř milion dolarů (Kvitová už přes 27 milionů), zatím v pěti zápasech ztratila jen dva sety. V úvodním kole s Görgesovou a pak ve čtvrtfinále s Pavljučenkovou, mezi tím 178 centimetrů vysoká tenistka vyřadila bez ztráty setu Vickeryovou, Garciaovou i Kerberovou. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová postoupila přes Bartyovou do semifinále AO

Před semifinále nehýří přehnaným optimismem, ale těší se stejně jako její česká soupeřka. "Před pár týdny jsme se s Kvitovou utkaly a byl to hodně těžký zápas. Ona hraje levačkou, má hodně zkušeností, za sebou úspěšnou kariéru. Je to neuvěřitelná šampionka," řekla světová pětatřicítka Collinsová o budoucí soupeřce. 

Po pěti letech opět mezi grandslamovou smetánkou

Kvitová slaví na Australian Open první grandslamové semifinále ve "druhé kariéře". Tak označuje etapu od Roland Garros 2017, kde se dokázala vrátit po vážném zranění levé ruky, kterou jí nožem pořezal útočník při přepadení v prosinci 2016. V neděli to byly přesně dva roky a jeden měsíc.

V semifinále grandslamu je poprvé od vítězného Wimbledonu 2014. Když jí Jim Courier při rozhovoru na dvorci připomněl, jak dlouhou cestu od té doby ušla, nedokázala zadržet slzy. "Byly to slzy štěstí," komentovala to po zápase.

A rozpovídala se více, co pro ni úspěch v Melbourne znamená. "Nebylo pro mě jednoduché vidět se v semifinále po tom všem. Říkám tomu druhá kariéra. Takže je to první semifinále ve druhé kariéře. Chvíli mi to trvalo," uvedla.

Kvitová zatím prochází turnajem bez ztráty setu. "I během tohoto turnaje jsem byla nervózní, hlavně v prvním kole," svěřila se česká tenistka. "Jsou zápasy, kdy jsem nervózní, ale nemůžu s tím nic dělat. Musím mít dobrou rozcvičku, abych ze sebe ten stres dostala, a hrát od prvního míče, což jsem dnes udělala. To bylo důležité. Pak jsem se cítila uvolněnější," doplnila.

Před sedmi lety Kvitovou dělil jediný vyhraný set od postu světové jedničky, ale Rusce Marii Šarapovové tehdy v semifinále podlehla 2:6, 6:3 a 4:6. Také tentokrát je jednou z hráček, které mohou být po Australian Open na vrcholu žebříčku. To se Kvitové ještě nepodařilo, ale není to pro ni podstatné. "Popravdě je to poprvé, co o tom slyším. Jsem v turnaji, na grandslamu. Nemyslím si, že by byl tady v hlavě nějaký prostor, abych o tom přemýšlela," řekla aktuální světová šestka. Nyní se soustředí na semifinálový duel s Američankou Danielle Collinsovou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články