Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krejčíková skončila před branami semifinále Australian Open, Macháč vyhrál ve čtyřhře souboj krajanů

Tenistka Barbora Krejčíková do semifinále Australian Open nepostoupila. Úřadující šampionce Aryně Sabalenkové z Běloruska podlehla 2:6, 3:6. Tomáš Macháč si zahraje semifinále ve čtyřhře. Spolu s Číňanem Čang Č'-čenem ve čtvrtfinále porazili 6:3, 6:1 krajana Adama Pavláska a Ariela Behara z Uruguaye.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčíková nestačila ve čtvrtfinále Australian Open na Sabalenkovou

Osmadvacetiletá Krejčíková prohrála se Sabalenkovou šestý vzájemný zápas a čtvrtý v řadě. V duelu nedokázala čelit útočnému tenisu soupeřky, přišla šestkrát o servis a prohrála za hodinu a 11 minut. Nevyužila tak šanci dostat se do prvního grandslamového semifinále ve dvouhře od Roland Garros 2021, které ovládla.

O tři roky mladší Sabalenková postoupila do šestého grandslamového semifinále za sebou. Na turnaji zatím neztratila ani set a prohrála jen 16 gemů. Ve 2. kole vyřadila další českou hráčku Brendu Fruhvirtovou.

"Když proti Aryně, která je druhá na světě a má strašně dobré výsledky, neukážu to nejlepší, co umím, tak šance nebudu dostávat jak na běžícím páse. Tím, že jsem nepředvedla svůj úplně top výkon, tak je výsledek takovýhle," citoval Krejčíkovou iDNES.cz. "Snažila jsem se servírovat dál od ní, ale zbytečně jsem chybovala a šla hodně přes druhý servis, po kterém jsem byla pod tlakem," doplnila.

Krejčíková se v Melbourne dostala do čtvrtfinále dvouhry podruhé v kariéře a poprvé od roku 2022. Utkání proti favoritce zahájila úspěšnou hrou na servisu, další tří podání ale ztratila. Útočně hrající Sabalenková získala první set za 34 minut. Krejčíková prohrála úvodní sadu na turnaji počtvrté, na rozdíl od předchozích zápasů se jí ale další obrat nepovedl.

Také ve druhé sadě Sabalenková utekla po dvou brejcích do vedení 4:1. Česká tenistka ještě zabojovala, díky brejku snížila na 3:4 a při dalším servisu soupeřky vedla 30:15. Sabalenková však nakonec gem uhájila a následně při podání Krejčíkové zakončila duel čistou hrou. Běloruska opanovala statistiku vítězných míčů 20:6.

O postup do semifinále zabojuje ještě devatenáctiletá Linda Nosková, která se ve středu od 2:00 SEČ utká s Ukrajinkou Dajanou Jastremskou. Poslední českou semifinalistkou ve dvouhře na Australian Open je Karolína Muchová, která se mezi čtyři nejlepší hráčky dostala v roce 2021.

Macháčova a Čangova jízda pokračuje

Třiadvacetiletý Macháč s o tři roky starším spoluhráčem potvrdili, že v Melbourne jsou ve formě a Pavláska s Beharem porazili za 61 minut. Na turnaji už mimo jiné vyřadili čtyřnásobné grandslamové šampiony Američana Rajeeva Rama a Brita Joea Salisburyho.

Pro Macháče a Čang Č'-čena je deblové semifinále největším úspěchem v dosavadní kariéře. O postup do finále si zahrají buď s druhou nasazenou dvojicí Matthew Ebden z Austrálie, Rohan Bopanna z Indie, nebo s argentinským párem Máximo González, Andrés Molteni.

České zápasy na Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Ženy:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Sabalenková (2-Běl.) – Krejčíková (9-ČR) 6:2, 6:3.

Muži:

Čtyřhra – čtvrtfinále:

Čang Č'-čen, Macháč (Čína/ČR) – Behar, Pavlásek (Urug./ČR) 6:3, 6:1.

Junioři:

Dvouhra  2. kolo:

Brunclík (11-ČR) – Gusic Wan (Brit.) 6:4, 6:2.

Juniorky:

Dvouhra  2. kolo:

Valdmannová (ČR) – Perpapechinová (Běl.) 6:4, 6:0, Nilssonová (Švéd.) – Kovačková (7-ČR) 6:4, 1:6, 6:4, Grantová (9-USA) – Paštiková (ČR) 3:6, 6:2, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články