Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Krejčíková i Fruhvirtová postoupily na Australian Open, Bejlek podlehla Fernandezové

Barbora Krejčíková i Brenda Fruhvirtová postoupily na Australian Open do druhého kola. Fruhvirtová tak díky porážce Rumunky Any Bogdanové 2:6, 6:4 a 6:3 slaví premiérový postup v hlavní soutěži grandslamu. S turnajem se naopak loučí sedmnáctiletá Sára Bejlek, která podlehla favorizované Leylah Fernandezové 6:7 a 2:6. Postup vybojoval i Tomáš Macháč.

Barbora Krejčíková
zdroj: Reuters

Osmadvacetiletá Krejčíková porazila 122. hráčku světa Hontamaovou za dvě hodiny a pětadvacet minut. Obhájkyně loňského osmifinále uspěla navzdory 47 nevynuceným chybám. Zaznamenala první výhru v sezoně. "Byl to těžký zápas. Mai hrála velmi dobře a mně se naopak nedařilo. Pořád jsem ale věřila a jsem ráda, že jsem nakonec vyhrála," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Macháč, Krejčíková a Brenda Fruhvirtová jsou ve 2. kole Australian Open

Dvojnásobná vítězka Roland Garros z roku 2021 Krejčíková nezačala duel proti Hontamaové ideálně. V prvním setu ztratila od stavu 2:2 čtyři hry po sobě a Japonka se ujala vedení. Také ve druhé sadě čelila tenistka z Ivančic těžkých chvílím. Třikrát doháněla manko brejku, od stavu 3:4 ale získala tři gamy po sobě, zužitkovala čtvrtý setbol a vynutila si rozhodující třetí set.

V něm si za stavu 3:2 vyžádala Krejčíková pauzu na ošetření pravého chodidla. Rozhodující moment přišel v osmé hře, kdy česká tenistka získala další brejk a poté využila při vlastním servisu první mečbol.

"Pomohla mi právě bojovnost. Jsem hladová. Chci bojovat a nechci tam nic nechat. Věřila jsem, že se to někde zlomí. Že nebude hrát dobře celé dva sety a že i já hru zlepším. Byla jsem ráda, že se mi to povedlo a druhý set jsem získala. Věřila jsem, že třetí set zvládnu lépe a přehraju ji," doplnila Krejčíková pro Radiožurnál Sport. Ve 2. kole ji čeká Němka Tamara Korpatschová.

Premiérový postup

První set ztratila proti Rumunce Bogdanové také Brenda Fruhvirtová. Ve druhé sadě ale rodačka z Prahy srovnala díky prolomenému servisu soupeřky v desáté hře a v rozhodujícím třetím setu utekla po dalších dvou brejcích do vedení 5:1. V osmém gamu sice nevyužila při podání Bogdanové čtyři mečboly, později už ale při vlastním servisu nezaváhala.

"Bojovala jsem až do konce. Dnes to pro mě nebylo jednoduché, měla jsem problémy se zápěstím. Obzvlášť mě bolelo v prvním setu. Samozřejmě se na to nechci vymlouvat, ale bylo to pro mě velmi náročné," uvedla pro server tenisovysvet.cz. "Po prohraném setu jsem si řekla, že musím bojovat, protože grandslamy jsou za rok jen čtyři. Bojovala jsem a snažila se uhrát co nejvíce výměn. Trochu jsem získala rytmus, pak jsem se už cítila trochu lépe," dodala Fruhvirtová. V dalším kole by o dva roky mladší sestra Lindy Fruhvirtové narazí na obhájkyni titulu Bělorusku Arynu Sabalenkovou.

Potřetí postoupil do druhého kola prvního grandslamu sezony Macháč. Třiadvacetiletý rodák z Berouna porazil 138. hráče světa Močizukiho za dvě a půl hodiny ve třech setech. Přišel jen jednou o servis a odvrátil šest ze sedmi brejkbolů. Japonec doplatil na 54 nevynucených chyb, český tenista jich udělal o třicet méně.

"Dneska jsem se necítil v nějaké velké formě, ale o to zodpovědnější jsem byl vůči bodům. Skvěle jsem servíroval, dobře se na dvorci pohyboval a využil jsem příležitosti, které jsem měl. Škoda jen ztraceného servisu ve třetím setu, ale zase jsem se dostal zpátky z důležitých stavů a za to jsem rád," řekl Macháč. O vylepšení grandslamového maxima se pokusí buď proti Francesi Tiafoemu z USA.

Sedmnáctiletá Bejlek neprošla z úvodní fáze grandslamového turnaje ani na čtvrtý pokus. V prvním kole vypadla také předloni na US Open nebo vloni na Australian Open a Roland Garros. V duelu s nasazenou dvaatřicítkou Fernandezovou zahrála sedmnáct vítězných míčů, doplatila ale na 22 nevynucených chyb.

Mladá česká tenistka, která prošla do hlavní části soutěže z kvalifikace, přišla hned v úvodu prvního setu o servis. Manko brejku sice dokázala srovnat, vynutila si zkrácenou hru, v ní ale prohrála pět míčků při vlastním podání a tie-break ztratila poměrem 5:7.

Ve druhé sadě sice Bejlek po prolomeném servisu soupeřky vedla 1:0, brejk ale nepotvrdila a od stavu 2:2 už neuhrála ani game. Finalistka US Open z roku 2021 Fernandezová proměnila při podání Bejlek po hodině a 36 minutách první mečbol.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Muži:
Dvouhra – 1. kolo:

F. Cerúndolo (22-Arg.) – Sweeny (Austr.) 3:6, 6:3, 6:4, 2:6, 6:2, Marozsán (Maď.) – Čilič (Chorv.) 6:1, 2:6, 6:2, 7:5.

Ženy:
Dvouhra – 1. kolo:

B. Fruhvirtová (ČR) – Bogdanová (Rum.) 2:6, 6:4, 6:3, Sakkariová (8-Řec.) – Hibinová (Jap.) 6:4, 6:1, Avanesjanová (Rus.) – Paj Čuo-süan (Čína) 4:6, 7:5, 6:2, Timofejevová (Rus.) – Cornetová (Fr.) 6:2, 6:4, Krejčíková (9-ČR) – Hontamaová (Jap.) 2:6, 6:4, 6:3, Fernandezová (32-Kan.) – Bejlek (ČR) 7:6 (7:5), 6:2, Curenková (28-Ukr.) – Bronzettiová (It.) 3:6, 7:5, 6:3, Rachimovová (Rus.) – Bektasová (USA) 6:4, 6:4, Korpatschová (Něm.) – Burrageová (Brit.) 2:6, 6:3, 6:0, Parksová (USA) – Snigurová (Ukr.) 2:6, 6:2, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články