Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Konec maratonských soubojů také v Austrálii, vítěze určí v rozhodujícím setu super tie-break

Nedlouho po Wimbledonu se ke změně pravidel rozhodli také organizátoři Australian Open, v rozhodujícím setu zavedli tie-break. Na úvodním grandslamu tenisové sezony se proto bude hrát v pátém dějství u mužů a ve třetím u žen za stavu 6:6, netradičně však do deseti bodů.

Roger Federer s trofejí pro vítěze Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Aby zabránil maratonským a nekončícím zápasům, schválil novinku nejslavnější z tenisových turnajů Wimbledon letos v říjnu. Následoval tak US Open, i když s malou úpravou. Dnes se k nim přidal grandslam v Melbourne a jako jediné tak zůstalo bez tie-breaků v rozhodující sadě už pouze pařížské Roland Garros.

Australian Open se bude hrát podle nového pravidla už za necelý měsíc od 14. ledna. "Věříme, že je to nejlepší řešení pro hráče i fanoušky," oznámil ředitel turnaje Craig Tiley, který vše prý konzultoval se současnými i bývalými hráči, tenisovými experty či televizními komentátory.

Na US Open přichází na řadu v rozhodujícím setu za stavu 6:6 klasický tie-break do sedmi bodů. Wimbledon zavedl zkrácenou hru až od stavu 12:12. 

Než v All England Clubu zavedli tie-break, postarali se v roce 2010 o rekord Američan John Isner a Francouz Nicolas Mahut. V prvním kole tenkrát bojovali jedenáct hodin a rozhodující set skončil výsledkem 70:68.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články