Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hlaváčková s Hradeckou si zahrají o titul, Plíšková ve čtyřhře neuspěla

Melbourne – Český tenis bude mít na Australian Open zástupce v boji o titul. Pár Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká postoupil poprvé v kariéře do finále čtyřhry po výhře 3:6, 6:3 a 6:1 nad čínskou dvojicí Sü I-Fan, Čeng Saj-saj. V něm narazí na světové jedničky Švýcarku Martinu Hingisovou a Indku Saniu Mirzaovou, které porazily Karolínu Plíškovou a Němku Julii Görgesovou suverénně 6:1 a 6:0.

Slavící Lucie Hradecká (vlevo) a Andrea Hlaváčková po postupu do finále Australian Open
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Bi Mingming

Hlaváčková s Hradeckou prohrály první set 3:6, druhou sadu stejným poměrem získaly. Rozhodující set přerušil za stavu 2:1 a 30:15 pro českou dvojici déšť. Po pauze ztratily Češky, které ve čtvrtfinále proti turnajovým dvojkám Chan Yung-Jan, Chan Hao-Ching z Tchaj-wanu odvracely dva mečboly, jediný míček a čtyřmi hrami v řadě si zajistily páté společné grandslamové finále.

"Věděly jsme, že máme velkou šanci se tady dostat poprvé do finále, a podle toho začátek vypadal. Byly jsme hodně stažený, ale je super se z toho oklepat a takhle to dohrát," řekla Hlaváčková a dodala, že si o pauze musela od Hingisové půjčit podprsenku, protože svoji měla promočenou.

Ve finálových zápasech na grandslamech mají stříbrné medailistky z deblu na OH 2012 v Londýně bilanci 2:2. Zvítězily na French Open 2011 a US Open 2013, neuspěly v roce 2012 ve Wimbledonu a na US Open. Koncem roku 2013 se rozešly, ale po dvanácti měsících se znovu daly dohromady a nyní ukazují svoji sílu. "Vzhledem k výsledkům i projevu na kurtu si myslím, že jsme za ten rok a čtvrt v nejlepší formě," řekla Hradecká před semifinále.

V pátečním finále čeká duo přezdívané H+H úkol nejtěžší: porazit rozjeté duo Hingisová, Mirzaová, které vyhrálo už 35 zápasů po sobě. Plíškovou s Görgesovou doslova smetly a od stavu 1:1 v prvním setu získaly jedenáct gamů v řadě.

Na Australian Open můžou Hlaváčková s Hradeckou navázat na Lucii Šafářovou, která loni získala v Melbourne deblový titul v páru s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Murrayho čeká v semifinále Kanaďan Raonic

Postup do semifinále dvouhry vybojovaly Angelique Kerberová a Johanna Kontaová. Němka Kerberová ve čtvrtfinále v Melbourne zdolala Bělorusku Azarenkovou 6:3, 7:5 a Kontaová se po výhře nad Čang Šuaj 6:4, 6:1 stala první britskou grandslamovou semifinalistkou po 33 letech. První semifinálovou dvojici tvoří od úterý světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová z USA a Polka Agnieszka Radwaňská.

Britskou radost umocnil postupem do semifinále také Andy Murray. Druhý nasazený tenista, který už byl v Melbourne čtyřikrát ve finále, porazil po více než tříhodinovém boji Davida Ferrera ze Španělska 6:3, 6:7, 6:2, 6:3. Osmého hráče světového žebříčku Ferrera zdolal Murray pošesté za sebou, celkově nad ním vede 13:6.

"Dnes to byl můj nejlepší zápas tady, hlavně v prvním a ve třetím setu. Dařilo se mi lépe trefovat míče od základní čáry," řekl Murray. "Posledních pár dnů bylo dost náročných a možná jsem nepředváděl svůj nejlepší tenis," dodal v narážce na sobotní kolaps svého tchána, po kterém musel být Nigel Sears převezen do nemocnice.

Jeho soupeřem v boji o finále bude Kanaďan Milos Raonic, který porazil Francouze Gaëla Monfilse 6:3, 3:6, 6:3 a 6:4 a podruhé v kariéře postoupil na grandslamu mezi nejlepší čtyři. Poprvé se to turnajové třináctce podařilo předloni ve Wimbledonu. Zároveň se přemožitel Švýcara Stana Wawrinky z 4. kola stal prvním kanadským semifinalistou v Melbourne. S Murraym má Raonic vyrovnanou bilanci 3:3.

Angelique Kerberová
zdroj: ABACA autor: Corinne Dubreuil

Sedmá nasazená Kerberová porazila dvojnásobnou vítězku turnaje Azarenkovou poprvé v kariéře až v sedmém vzájemném utkání. Ve druhém setu Němka prohrávala 2:5, ale odvrátila dva setboly a ziskem pěti her v řadě vývoj otočila.

"Hrála jsem agresivně a to byl klíč k výhře. Snažila jsem se hrát a došla si pro postup, ona si zápas neprohrála," řekla Kerberová, která si grandslamové semifinále zahraje potřetí v kariéře. Do finále se dosud ani jednou nedostala.

Kontaová ukončila jízdu Čang Šuaj, 133. hráčky světa, která postoupila z kvalifikace a v 1. kole vyřadila světovou dvojku Simonu Halepovou z Rumunska. Kontaová (43. WTA) vyhrála nervózní duel za třiaosmdesát minut a napodobila Jo Durieovou, poslední britskou semifinalistku grandslamu z US Open 1983. "Nebyl to nejhezčí zápas, na to nejsem pyšná, ale vydřela jsem každý míč. Ona hrála konstantně. Z postupu jsem nadšená," zářila Kontaová.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open:

Dvouhra mužů - čtvrtfinále: A. Murray (2-Brit.) - Ferrer (8-Šp.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:2, 6:3, Raonic (13-Kan.) - Monfils (23-Fr.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4.

Dvouhra žen - čtvrtfinále: Kerberová (7-Něm.) - Azarenková (14-Běl.) 6:3 7:5, Kontaová (Brit.) - Čang Šuaj (Čína) 6:4, 6:1.

Čtyřhra žen - semifinále: Hlaváčková, Hradecká (7) - Sü I-Fan, Čeng Saj-saj (15-Čína) 3:6, 6:3, 6:1, Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) - Karolína Plíšková, Görgesová (13/Něm.) 6:1, 6:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články