Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Finálové zápasy miluju, říká Kvitová. Ozdobí druhou kariéru velkým titulem?

Dlouhých pět let. Kdo si myslel, že si ještě Petra Kvitová zahraje o grandslamový titul? Po všech těch lapáliích. Po vážném zranění ruky z přepadení v prosinci 2016 prožívá druhou kariéru, jak sama říká. Proto chce na Australian Open uspět o to víc. Na možnost stát se poprvé světovou jedničkou tolik nemyslí. I když…

Petra Kvitová slaví postup do Australian Open
zdroj: Reuters

"Samozřejmě mám za cíl být světovou jedničkou, a to už mnoho, mnoho let, ale upřímně, hlavní je grandslamový titul," řekla Kvitová. "Kvůli tomu jsem tvrdě pracovala, abych si zase zahrála o velký úspěch. Jsem nesmírně šťastná."

Do finále proti Naomi Ósakaové půjde se skvělou finálovou bilancí. V soubojích o titul vyhrála už osmkrát v řadě a na grandslamech zvládla obě finále Wimbledonu v letech 2011 a 2014. "Je příjemně vědět, že mi tyhle zápasy jdou a mám v nich velkou úspěšnost. Každý je jiný, ale vím, že mám šanci vyhrát. Finálové zápasy miluju. Ráda hraju na velkých kurtech a tohle bude ten případ. Už se těším," řekla Kvitová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová postoupila do finále Australian Open, Plíšková nestačila na Ósakaovou

Do svého třetího grandslamového finále se prodrala bez ztráty setu. Její poslední "obětí" v Melbourne se stala v semifinále Američanka Danielle Collinsová, které po vyrovnané první sadě uštědřila "kanára".

Utkání se hrálo ve velkém vedru a Kvitová si před zápasem zjišťovala, kdy se zatahuje střecha. Takže nebyla překvapená, když za stavu 4:4 v prvním setu byl zápas na pět minut přerušen. "Je skvělé, že tady mají takové pravidlo. Je nebezpečné hrát v takovém vedru a rozhodně jsem to uvítala," řekla.

Od loňska je Kvitová štíhlejší a na kurtu rychlejší. "Doběhnu více míčů, dokážu se udržet déle ve výměně a pomáhá to psychice," řekla tenistka. "I v horku vydržím déle běhat a bojovat. Všechno do sebe zapadlo," usmívala se.

Tenhle příběh se šťastným koncem se neoposlouchá

Podle osmadvacetileté české tenistky moc lidí nevěřilo, že se po pořezání prstů a nervů levé ruky, v níž drží raketu, dokáže vrátit do špičky. "Jen málokdo věřil, že zase budu stát na kurtu a hrát tenis na nejvyšší úrovni. Jsem ráda, že je mám okolo sebe, že jsem je a rodinu a další měla, když jsem je potřebovala, když to bylo důležité," vyznala se.

Zvědavým novinářům opět popisovala svůj příběh návratu. "Byla to dlouhá cesta," uvedla s tím, že nevěděla, jestli ještě někdy bude hrát tenis. Musela zvládnout rehabilitaci a vyrovnat se s těžkou situací psychicky. "Necítila jsem se dobře, když jsem byla sama. Výhrou třeba bylo, že jsem byla poprvé sama v šatně," vzpomínala.

Domnívá se, že roky strávené ve sportu jí pomohly k úspěšné léčbě, pracovitosti a pečlivosti při rozhýbávání levé ruky. "Rozhodla jsem se, že se vrátím a udělala jsem pro to všechno. Ruku jsem cvičila víc než kdo jiný," řekla Kvitová. "První tři měsíce byly těžké a teď možná ani sama nevěřím, že jsem ve finále."

Přehled českých finalistů dvouhry na grandslamových turnajích

1993 (Wimbledon): Jana Novotná (Grafová 6:7, 6:1, 4:6)

1993 (US Open): Helena Suková (Grafová 3:6, 3:6)

1997 (Wimbledon): Jana Novotná (Hingisová 6:2, 3:6, 3:6)

1998 (Australian Open): Petr Korda (Rios 6:2, 6:2, 6:2)

1998 (Wimbledon): Jana Novotná (Tauziatová 6:4, 7:6)

2010 (Wimbledon): Tomáš Berdych (Nadal 3:6, 5:7, 4:6)

2011 (Wimbledon): Petra Kvitová (Šarapovová 6:3, 6:4)

2014 (Wimbledon): Petra Kvitová (Bouchardová 6:3, 6:0)

2015 (French Open): Lucie Šafářová (S. Williamsová 3:6, 7:6, 2:6)

2016 (US Open): Karolína Plíšková (Kerberová 3:6, 6:4, 4:6)

2019 (Australian Open): Petra Kvitová

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články