Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Federer po dramatu porazil Nadala a vyhrál svůj osmnáctý Grand Slam

Melbourne – Zápas, na který se bude vzpomínat. Roger Federer vyhrál v australském Melbourne svůj osmnáctý Grand Slam poté, co se pět setů přetahoval s Rafaelem Nadalem. Po setech 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 a 6:3 vyhrál švýcarský hráč svůj první Grand Slam od roku 2012. Zápas, který jsme sledovali v textovém on-line přenosu, trval tři hodiny a čtyřicet minut.

Roger Federer
zdroj: Reuters

Úvod patřil Federerovi. Ve výměnách byl důraznější, v sedmém gamu si nabíhaným vítězným volejem připravil první dva brejkboly a hned ten úvodní po Nadalově autu využil. Sadu ukončil za 34 minut esem. Španěl poté zrychlil hru a v druhém gamu druhého setu poprvé sebral soupeřovi servis. Federer byl rozhozený a další chybou pomohl Nadalovi k vedení 4:0. Pak sice Švýcar jeden brejk umazal, ale sadu už nezachránil.

Ve třetím setu předvedl Federer hvězdný tenis. V úvodním gamu třemi esy zažehnal tři brejkboly a vzápětí získal Španělův servis. Švýcarská legenda v té chvíli vůbec nekazila a k úžasu beznadějně vyprodané Rod Laver Areny bodovala vítěznými údery při výměnách od základní čáry i z returnu.

Federer vyhrál sadu 6:1, ale obraz hry se pak znovu otočil. Švýcar za stavu 1:2 po sérii nevynucených chyb ztratil podání a Nadal výrazně ožil. Vzápětí udržel servis i díky famóznímu obrannému forhendu křížem a bez problémů dotáhl zápas do rozhodujícího pátého dějství, které si obě legendy proti sobě zahrály poprvé od finále Australian Open v roce 2009.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer vybojoval v Melbourne osmnáctý titul z Grand Slamu

Roger Federer: "Tenis je tvrdý sport, nejsou v něm žádné remízy. Pokud by byly, velmi rád bych dnes remízu přijal a podělil se o výhru s Rafou. Tenhle titul je mezníkem v mé kariéře. Prožil jsem těžkých šest měsíců. Nebyl jsem si jistý, jak to půjde, ale dokázal jsem to."

Federer vypadal unaveně a vyžádal si přestávku. Obě bývalé světové jedničky poté v pátém setu předvedly nadšenému publiku vrcholné představení. Nadal hned v úvodu získal brejk, Švýcar ale nesložil zbraně. Při každém z následných tří Španělových podání se dostal k brejkbolu a na šestý pokus po Nadalově autu srovnal na 3:3. Rozjetý Federer soupeře zatlačil, za stavu 4:3 proměnil pátý brejkbol a zápas už nepustil. Při svém podání proměnil druhý mečbol, jeho úder na čáru stvrdilo "jestřábí oko".

"Roger hrál po té dlouhé pauze neuvěřitelně a myslím, že si to dnes zasloužil o malinko víc než já," uznal Nadal. "I já jsem v Austrálii prožil skvělý měsíc, což je pro mě výborná zpráva. Věřím, že pokud bude mé tělo ve správné kondici, můžu před sebou mít skvělý rok, protože cítím, že hraji dobře," dodal rodák z Mallorky.

Dvouhra - finále: Federer (17-Švýc.) - Nadal (9-Šp.) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Spearsová na úvod rozlučkové sezony vyhrála grandslam

Smíšenou čtyřhru vyhrál americko-kolumbijský pár Abigail Spearsová, Juan Sebastian Cabal, jenž ve finále zdolal 6:2, 6:4 favorizované indicko-chorvatské duo Sania Mirzaová, Ivan Dodig.

Pětatřicetiletá Spearsová se tak na úvod sezony, kterou označila za svou rozlučkovou na WTA Tour, dočkala premiérového grandslamového titulu.

Deblová specialistka Spearsová uspěla ve finále grandslamu na třetí pokus, poté co v letech 2013 a 2014 prohrála zápasy o titul na US Open po boku Mexičana Santiaga Gonzáleze.

Juan Sebastian Cabal a Abigail Spearsová
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

S Cabalem hrála teprve druhý turnaj, loni na Roland Garros vypadli v prvním kole. Z prvního grandslamového triumfu se radoval také třicetiletý Kolumbijec.

Vítězství Spearsové s Cabalem potvrdilo "vzpouru" třicátníků na letošním Australian Open. Minimálně třicet let je totiž také všem čtyřem finalistům dvouhry.

Druzí nasazení Mirzaová s Dodigem prohráli i druhé společné finále, neuspěli už minulý rok na Roland Garros. Mirzaová má ve sbírce tři grandslamové tituly z mixu a tři z ženské čtyřhry, Dodig je deblovým šampionem z Paříže 2015.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open:

Smíšená čtyřhra - finále: Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Mirzaová, Dodig (2-Indie/Chorv.) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články