Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Dvojité finálové lákadlo. Kvitovou čeká boj o první titul na Australian Open a post jedničky

Celým turnajem prochází suverénně. Tak moc, že ještě letos na Australian Open neztratila ani set. Nejdůležitější zápas má ale Petra Kvitová teprve před sebou. Ve finále se utká s Japonkou Naomi Ósakaovou. Obě hráčky, které dělí sedm let, mohou poprvé slavit titul na úvodním grandslamu sezony a vítězka navíc premiérově usedne na tenisový trůn. Textový on-line přenos sledujte od 9:30 na webu ctsport.cz. Záznam posledního setu utkání pak sledujte ze záznamu od 14:20 na ČT sport a webu ctsport.cz. Záznam celého utkání pak od 22:05.

Spokojená Petra Kvitová na Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

Kvitová zatím ve své kariéře dosáhla na dvě grandslamové trofeje. Obě získala na Wimbledonu. Nyní k nim může přidat sestřičku, trofej Daphne Akhurstové za titul z Australian Open.

"Finále miluju. Mám ráda velké zápasy, velké kurty, pro tohle jsem se vracela," řekla Kvitová, vítězka Wimbledonu z let 2011 a 2014. Ósakaová prozradila, že oba triumfy české hráčky na londýnské trávě hltala u televize. "Je skvělou hráčkou. A teď mám šanci si proti ní poprvé zahrát a ve finále grandslamu, to je úžasné," řekla Japonka.

Finálové klání bude soubojem dvou momentálně sebevědomých dam. Kvitová s titulem v Sydney už vyhrála 11 zápasů v řadě. Ósakaová loni kralovala na US Open v New Yorku a nyní tak drží sérii 13 grandslamových výher.

"Obě jsou ranařky, hrají rychle. Není čas vymýšlet nějakou skvělou taktiku. Kdo do toho dá větší srdce, vyhraje," řekl kouč Kvitové Jiří Vaněk.

Výhodou Kvitové může být fakt, že hraje levou rukou, na což není Ósakaová moc zvyklá. Její trenér Sascha Bajin proto zařadil den před finále trénink s levákem. "V přípravě na sezonu jsem s levačkou nehrála. Nebude snadné si na to zvyknout, ale snad to zvládnu," doufala Ósakaová, která prohrála předloni hladce s levačkou Lucií Šafářovou a čtyřikrát v řadě nestačila na Němku Angelique Kerberovou.

Post jedničky je pro Kvitovou i Ósakaovou na druhém místě. "Na žebříček nemyslím, znáte mě," zopakovala Kvitová, která už jednou měla v Austrálii blízko k postu první hráčky světa, ale v roce 2012 prohrála v semifinále s Marií Šarapovovou. "Vždycky jsem toužila být první, ale především myslím na zápas," řekla Češka.

"Bylo byl úžasné stát se jedničkou, ale soustředím se na postupné kroky, které mě k tomu posunou. Teď to je finálové utkání," konstatovala Ósakaová.

Pokud by Kvitová uspěla, Češky by vládly dvouhře i čtyřhře, v které je v čele Kateřina Siniaková. Stejný obrázek nabídly žebříčky i nedávno, v srpnu 2017 vedla dvouhru Karolína Plíšková a čtyřhře vládla Šafářová.

Australian Open vyhrála dvakrát Hana Mandlíková, naposledy před 32 lety. Martina Navrátilová uspěla v letech 1981, 1983 a 1985 jako Američanka.

V grandslamovém finále z českých hráček naposledy uspěla Kvitová ve Wimbledonu před pěti lety. Šafářová na Roland Garros o rok později nestačila na Američanku Serenu Williamsovou a Plíšková na US Open 2016 nedotáhla do vítězného konace nadějně rozehrané finále s Kerberovou.

Vítězka získá 4,1 milionu australských dolarů, v přepočtu 65,8 milionu korun. Poražená finalistka dostane polovinu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články