Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokovič zametl s Pouillem a o sedmý titul v Melbourne se utká s Nadalem

Ve čtvrtek udělil lekci senzaci Australian Open Rafael Nadal, o den později Novak Djokovič. Jednatřicetiletý Srb deklasoval Francouze Lucase Pouilleho 6:0, 6:2, 6:2 a také on postoupil do nedělního finále.

Novak Djokovič se raduje z vítězství v semifinále Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

První hráč světového žebříčku rozdrtil soupeře, který hrál semifinále grandslamu poprvé v kariéře, za hodinu a 23 minut. Pouillemu nenabídl ani jednu příležitost k brejkbolu a suverénně postoupil podobně jako ve čtvrtek Nadal přes Stefanose Tsitsipase.

"Rozhodně to byl jeden z nejlepších zápasů, jaké jsem na tomto kurtu sehrál. Všechno fungovalo tak, jak jsem si před zápasem naplánoval," řekl jednatřicetiletý Srb v rozhovoru bezprostředně po utkání.

Se světovou dvojkou Nadalem ho čeká 53. zápas v kariéře, ve finále grandslamu už spolu hráli sedmkrát. Před sedmi lety jejich vzájemný duel o titul v Melbourne vešel do historie jako nejdelší grandslamové finále historie: Djokovič trofej vybojoval po pěti hodinách a 53 minutách.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič deklasoval Pouilleho a postoupil do finále Australian Open

"Pro ty, kteří ji ještě nemají, určitě bych si na ten zápas koupil vstupenku," vtipkoval na kurtu. "Něco jako finále 2012 hrajete jednou za život, ale doufám, že výsledek teď bude stejný," dodal. V bilanci duelů s Nadalem těsně vede 27:25.

Djokovič bude v Melbourne útočit na třetí grandslamový titul za sebou poté, co vloni po zdravotní pauze ovládl Wimbledon a US Open. Celkem jich má na kontě čtrnáct. Více trofejí posbírali jen Nadal (17) a Švýcar Roger Federer (20).

Stosurová potěšila australské příznivce, s Čangovou vyhrála v Melbourne čtyřhru

Obhajoba titulu na Australian Open v deblu se francouzsko-maďarské dvojici Kristina Mladenovicová, Tímea Babosová nepodařila. Ve finále totiž prohrály s australsko-čínským párem Samantha Stosurová, Čang Šuaj 3:6 a 4:6, které za hodinu a sedmatřicet minut získaly první společnou trofej. 

Je nám líto, video expirovalo.
Stosurová s Čangovou si v Melbourne podmanily čtyřhru

Čtyřiatřicetiletá Stosurová vybojovala na domácím grandslamovém turnaji premiérový titul, celkem už má na kontě tři deblové triumfy. V roce 2005 vyhrála s Lisou Raymondovou US Open, o rok později přidaly vavřín na Roland Garros. Čang Šuaj se radovala poprvé.

Vítězka dvouhry na US Open z roku 2011, jež se v minulosti před vlastními příznivci často trápila nervozitou, si vybrala slabší chvilku i tentokrát. Při prvním mečbolu zahrála v Areně Roda Lavera dvojchybu, ale nakonec zápas zvládla dopodávat.

Navázala tak na Aliciu Molikovou, která v roce 2005 opanovala prestižní turnaj jako dosud poslední domácí hráčka ve čtyřhře. Na australskou šampionku ve dvouhře čekají v Melbourne už 41 let, naposledy zde slavila Christine O'Neilová.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open v Melbourne:

Muži:
Dvouhra - semifinále: Djokovič (1-Srb.) - Pouille (28-Fr.) 6:0, 6:2, 6:2.

Ženy:
Čtyřhra - finále: Stosurová, Čang Šuaj (Austr./Čína) - Mladenovicová, Babosová (2-Fr./Maď.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články