Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Djokovič smetl Ferrera, Li Na vyzve ve finále Azarenkovou

Melbourne - Prvním finalistou Australian Open je Srb Novak Djokovič. Obhájce titulu v semifinále porazil Španěla Davida Ferrera suverénně 6:2, 6:2 a 6:1. Djokovičův finálový soupeř vzejde z pátečního utkání mezi Švýcarem Rogerem Federerem a Britem Andym Murraym. Ve finále žen se utkají čínská tenistka Li Na a obhájkyně titulu Victoria Azarenková z Běloruska. Šestá nasazená Li Na zaskočila v melbournském semifinále dosud suverénní Rusku Mariu Šarapovovou a turnajovou dvojku porazila dvakrát 6:2. Světová jednička Azarenková si poradila se Sloane Stephensovou z USA 6:1 a 6:4.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP

Djokoviče dělí od obhajoby triumfu v Melbourne jediné vítězství. Pokud první hráč světa v nedělním finále uspěje, získá už čtvrtý titul a třetí po sobě, což v novodobé éře na Australian Open dosud nikdo nedokázal.

V utkání s Ferrerem využil Djokovič všech sedm brejkbolů, které si vypracoval, a udělal jen šestnáct nevynucených chyb. Zápas proměnil skoro v exhibici a vypadalo to, že nehraje jednička se světovou pětkou, ale s hráčem čtvrté stovky. "Hrál jsem perfektně, neuvěřitelný tenis, jeden z nejlepších zápasů mé kariéry," pochvaloval si Djokovič po zápase proti Ferrerovi. "Měl jsem z Davidových schopností obavy, on je vynikající, a proto jsem hrál co nejagresivněji," doplnil.

Li Na
zdroj: AP autor: Aaron Favila

Šarapovová před semifinále ztratila v turnaji pouze devět her, ale Li Na agresivně returnovala a favorizovanou Rusku přestřílela od základní čáry. Číňanka je na Australian Open ve finále už podruhé, v roce 2011 prohrála s Belgičankou Kim Clijstersovou. "Tenis si teď užívám. Sice budu před finále jako každá nervózní, ale nemůže být nic lepšího než hrát o titul. Těším se," řekla Číňanka.

Třicetiletá Li Na loni angažovala trenéra Carlose Rodrigueze, bývalého kouče sedminásobné grandslamové vítězky Justine Heninové, a od začátku sezony hraje výborně. Šarapovovou přehrála rychlou hrou s minimem chyb. "Odehrála skvělý zápas, byla agresivnější a diktovala tempo. Není důvod, proč by neměla hrát finále. Já můžu být smutná, ale ona byla lepší," řekla Ruska.

Azarenková musí v Melbourne obhájit titul, aby si udržela pozici světové jedničky. Pokud to nedokáže, vrátí se do čela žebříčku Serena Williamsová z USA, přestože vypadla ve čtvrtfinále. V utkání s její přemožitelkou Stephensovou ovládla Azarenková jasně první set a i ve druhém kráčela za postupem. Američanka ale začala hrát odvážněji a svým forhendem favoritku zlobila.

Za stavu 5:3 měla Azarenková při svém podání pět mečbolů, ale ani jeden nevyužila a pak si nechala ošetřit záda. Po návratu ze šatny Azarenková posedmé v utkání prorazila podání soupeřky a zápas ukončila. "Měla jsem hodně šancí, ale nedařilo se mi je využít, ale je dobře, že jsem se dokázala dostat přes pár horších chvil," řekla Azarenková.

Výsledky tenisového Australian Open:

Dvouhra muži - semifinále: Djokovič (1-Srb.) - Ferrer (4-Šp.) 6:2, 6:2, 6:1.

Čtyřhra muži - semifinále: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Bolelli, Fognini (It.) 6:4, 4:6, 6:1, Haase, Sijsling (Niz.) - Granollers, M. López (3-Šp.) 7:5, 6:4.

Dvouhra ženy - semifinále: Li Na (6-Čína) - Šarapovová (2-Rus.) 6:2, 6:2, Azarenková (1-Běl.) - Stephensová (29-USA) 6:1, 6:4.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále: Hradecká, Čermák (ČR) - Mirzaová, B. Bryan (3-Ind./USA) 7:5, 6:4, Gajdošová, Ebden (Austr.) - Petrovová, Bhúpathí (5-Austr./Ind.) 6:3, 3:6, 13:11.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články