Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Djokovič potřetí za sebou vyhrál úvodní grandslam sezony

Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál počtvrté v kariéře a potřetí za sebou Australian Open. První hráč světa porazil ve finále úvodního grandslamu sezony v Melbourne turnajovou trojku Brita Andyho Murrayho 6:7, 7:6, 6:3 a 6:2. Djokovič získal pohár pro vítěze Australian Open potřetí v řadě jako první v moderní éře datované od roku 1968 a třetí v historii. Před ním takto uspěli jen Australané Jack Crawford (1931 až 1933) a pětkrát Roy Emerson (1963 až 1967). První titul vybojoval Djokovič v Melbourne už v roce 2008.

Vítěz Australian Open Novak Djokovič
zdroj: AP autor: Aaron Favila

Murray v první sadě odvrátil pět brejkbolů a bravurně zvládl zkrácenou hru, v které Djokovičovi povolil dva míče. Vyrovnaná bitva plná agresivních výměn od základní čáry pokračovala a ve druhém setu měl tři brejkboly Murray, ale sada znovu dospěla do tie-breaku. V té udělal Brit dvojchybu a Djokovič srovnal stav setů. Dva sety hráli finalisté dvě hodiny a deset minut a Murray si musel po druhé sadě nechat ošetřit puchýře na pravé noze. Djokovič se o pauze protahoval.

Svěřenec Ivana Lendla Murray hrál dál bez omezení, ale byl to on, kdo první přišel o servis. V osmé hře třetího setu Djokovič předvedl skvělé returny, posílal míče na lajny a vítěz loňského US Open Murray mu pak chybou věnoval podání. Djokovič následně bez potíží při svém servisu získal třetí set.

Novak Djokovič: "Mám obrovskou radost. Je to neuvěřitelně nádherný pocit držet zase trofej v rukách. Tohle je jednoznačně můj nejoblíbenější grandslam. Tenhle turnaj a tenhle kurt jednoduše miluji," dodal.

Srb dokázal ještě zpřesnit hru a s přibývajícím časem jako vždy získával stále větší převahu. Ve druhém gamu čtvrté sady odvrátil brejkbol a pak sám udeřil. Podruhé a potřetí v utkání vzal bojujícímu, ale bezradnému Murraymu servis a po třech hodinách a čtyřiceti minutách získal šestý grandslamový titul.

"Byl to neuvěřitelný zápas, jak jsme očekávali," uvedl Djokovič po finále. "Když spolu my dva hrajeme, tak toho druhého nutíme k maximálnímu výkonu. V těch dvou setech, které trvaly přes dvě hodiny, jsem se to prostě jen snažil vydržet fyzicky. Hrát svou hru a soustředit se na každý bod," dodal staronový šampion.

Andy Murray: "Posledních pár měsíců hraju nejlepší tenis svého života. Byl jsem ve finále Wimbledonu, vyhrál jsem olympiádu i US Open a tady jsem k tomu neměl daleko. Cítil jsem se na kurtu dokonce líp než na US Open, což je pozitivní."

Vedle čtyř vavřínů z Australian Open uspěl Djokovič i na londýnské trávě ve Wimbledonu 2011 a ve stejné sezoně dokázal vyhrát US Open. Ke zkompletování kariérního grandslamu Djokovičovi chybí vyhrát antukové French Open.

Murraymu se nepodařilo bezprostředně navázat na triumf z US Open, ale se svým australským vystoupením byl spokojený. "Vím, že ještě nikdo nevyhrál okamžitě po svém prvním grandslamu ten následující. Není to zrovna jednoduchá záležitost a já jsem se dostal mimořádně blízko," řekl Brit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články