Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Djokovič porazil Murrayho a v Melbourne získal šestý titul

Melbourne - Srb Novak Djokovič stejně jako před rokem porazil ve finále Australian Open Brita Andyho Murrayho, tentokrát 6:1, 7:5 a 7:6 a obhájil loňský titul. První hráč světa triumfoval v Melbourne už pošesté a vyrovnal rekord domácího Roye Emersona. Titul ve smíšené čtyřhře získali Ruska Jelena Vesninová a Brazilec Bruno Soares, který tak navázal na 18 hodin starý triumf z mužského deblu. Ve finále porazili 6:4, 4:6 a 10:5 americko-rumunský pár Coco Vandewegheová, Horia Tecau.

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Australian Open
zdroj: REUTERS autor: Jason O\'Brien

Celkově Djokovič získal jedenáctý grandslamový titul ve dvouhře a v historické tabulce se dotáhl na páté místo, o které se nyní dělí s Björnem Borgem a Rodem Laverem. Rekord drží se sedmnácti tituly Roger Federer.

"Jsem nesmírně poctěn, že je moje jméno zmiňováno mezi takovými legendami tenisu, jako jsou Rod Laver nebo Roy Emerson. Je to pro mě velké privilegium, že jsem vyrovnal rekord jednoho z nejlepších hráčů všech dob," řekl Djokovič při slavnostním vyhlášení na dvorci. "Vyhrát šestkrát Australian Open je něco neuvěřitelného. Novak v posledním roce předvádí neskutečně vyrovnané výkony," ocenil Murray.

Djokovič s Murraym se ve finále Australian Open potkali už počtvrté a pokaždé zvítězil srbský favorit. Rodák z Bělehradu vedle letošního ročníku triumfoval nad svým britským soupeřem v letech 2011, 2013 a vloni. Murray naopak ani svou pátou účast ve finále v Melbourne neproměnil v titul, vedle tří porážek s Djokovičem nestačil v roce 2010 na Rogera Federera. Jako vůbec první tenista historie prohrál na jednom grandslamu pět finále.

Osmadvacetiletý Djokovič tentokrát souboj s o týden starším Murraym jasně ovládl. V úvodní hře odvrátil brejkbol a pak v první sadě naprosto kraloval. Světová dvojka uhrála jediný game až za stavu 0:5.

V druhé sadě se Brit výrazně zlepšil. Dokázal si za stavu 3:4 okamžitě vzít zpět ztracené podání, v dlouhých výměnách od základní čáry několikrát zvedl diváky ze sedadel, ale na srovnání stavu to nestačilo. V jedenáctém gamu totiž při svém podání promarnil náskok 40:0, Djokovič získal brejk a následně i sadu.

Hned na startu třetího dějství předvedla světová jednička skvělý bekhendový prohoz na lajnu a opět sebrala soupeři podání. Murray ještě k radosti vyprodané Rod Laver Areny srovnal na 3:3, ale na zvrat finále neměl. V tie-breaku totiž zahrál dvě dvojchyby a Djokovič následně esem ukončil zápas.

"Andy je skvělým soupeřem. I když to podle výsledku možná nevypadá, byl to těžký zápas a Andy měl v rozhodujících chvílích smůlu. Jsem si jistý, že v budoucnu ještě budeš mít hodně příležitostí zabojovat o tento titul," řekl Djokovič směrem ke zklamanému Murraymu.

Soares získal po čtyřhře i titul v mixu

Soares si připsal celkově čtvrté vítězství na grandslamu. Ve smíšené čtyřhře získal titul na US Open 2012 a 2014, ve čtyřhře poprvé uspěl v sobotu, když ve finále spolu s Britem Jamiem Murraym potazili česko-kanadskou dvojici Radek Štěpánek, Daniel Nestor.

Bruno Soares a Jelena Vesninová
zdroj: ČTK/AP

Právě pozdní konec finále mužské čtyřhry dělal Soaresovi starosti. "Byl jsem rozpumpovaný a dlouho jsem nemohl usnout. Při životě mě držela káva, už jsem jich měl dneska dvaadvacet," řekl Soares. "Finále grandslamu ale nehrajete každý den. Vyhrát jedno je velká věc, ale mít dvě prakticky v jeden den? To je neuvěřitelné a musíte z toho vytěžit maximum," dodal.

Vesninová si na Australian Open zahrála o titul potřetí, ale poprvé uspěla. V roce 2012 prohrála ve finále mixu, stejně dopadla i o dva roky později ve čtyřhře. Celkově po triumfech ve čtyřhře z French Open 2013 a US Open 2014 zaznamenala třetí grandslamový titul.

Výsledky Australian Open:

Muži, dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - A. Murray (2-Brit.) 6:1, 7:5, 7:6 (7:3).

Smíšená čtyřhra - finále: Vesninová, Soares (5-Rus./Braz.) - Vandewegheová, Tecau (USA/Rum.) 6:4, 4:6, 10:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články