Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

"Bláznivá teta" Courtová. McEnroe se opřel do australské legendy

Slavná australská tenistka Margaret Courtová dostala v Melbourne zvláštní trofej k 50. výročí zisku kalendářního Grand Slamu. Ocenění, o které si tak trochu řekla dopředu. John McEnroe si nebral servítky a kvůli jejím kontroverzním názorům ohledně sexuality se do ní ihned pustil. Americká legenda doufá, že Courtové rekord v počtu grandslamových titulů ještě letos překoná Serena Williamsová.

Rod Laver s Margaret Courtovou při vzpomínkovém ceremoniálu na Australian Open
zdroj: ČTK/ZUMA

"Kvalita ovzduší není jedinou noční můrou, které čelí australský tenisový svaz. Tou druhou je Margaret Courtová. Letos je 50. výročí, kdy získala Grand Slam, a svaz řeší dilema, co si s touhle bláznivou tetou počít," řekl McEnroe, který působí jako komentátor stanice Eurosport.

Kdeže se bere kontroverze kolem Courtové? Sedmasedmdesátiletá držitelka rekordních 24 grandslamových titulů ve dvouhře, jež je křesťanskou pastorkou, se odmítavě vymezuje proti gayům a kritizuje lesby z řad tenistek. Před třemi lety se veřejně postavila proti uzákonění manželství párů stejného pohlaví.

Na podzim minulého roku se nechala slyšet, že chce, aby se jí od organizace Tennis Australia dostalo stejného respektu jako krajanu Rodu Laverovi, jenž byl loni v Melbourne oceněn za svůj kalendářní Grand Slam z roku 1969. A řekla si o stejné ocenění.

"Přivezli Roda z Ameriky. Jestli si myslí, že se tam jen tak objevím, tak to tedy ne. Měli by mě pozvat a zaplatit mi cestu, jako to udělali u něj, a ocenit mě. Pokud to neudělají, nechci tam jet," uvedla Courtová k možné návštěvě Australian Open.

McEnroe má jasno. "Existuje jen jeden delší seznam než ten s tenisovými úspěchy Margaret Courtové. Je to seznam jejích urážlivých a homofobních výroků," prohlásil šedesátiletý vítěz sedmi grandslamů ve dvouhře, podle kterého nejde oddělit osobnost od jejích úspěchů.

"Sereno, udělej mi prosím laskavost: vyhraj letos ještě dva grandslamové tituly, ať jich máš 25 a můžeme poslat Courtovou i její urážky do minulosti, kam patří. Děkuji ti," zakončil McEnroe. V Melbourne však Williamsová další grandslam nepřidá, neboť vypadla už ve třetím kole.

Kontroverze Courtová budí už delší dobu. Austrálie legalizovala manželství osob stejného pohlaví v prosinci 2017 poté, co se pro něj v referendu vyjádřilo 61,6 procenta respondentů. Její bývalá soupeřka Billie Jean Kingová spolu s dalšími vyzvala, aby kvůli jejím homofobním názorům přejmenovali druhou největší melbournskou arénu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články