Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Berdych už je v osmifinále a vyzve Nadala. Kvitová neztratila set ani proti Bencicové

V novém roce se nachází v impozantní formě. Tenista Tomáš Berdych se strojovým tempem probojoval už do osmifinále Australian Open. Sice poprvé na turnaji ztratil set, ale nakonec osmnáctého nasazeného Argentince Diega Schwartzmana porazil 5:7, 6:3, 7:5 a 6:4. Jeho dalším soupeřem bude světová dvojka Rafael Nadal ze Španělska, který vyřadil Australana Alexe de Minaura. Petra Kvitová prochází turnajem také skvostně. Stále neztratila set, když Švýcarku Bencicovou zdolala 6:1, 6:4 a v osmifinále narazí na sedmnáctiletou Anisimovou.

Český tenista Tomáš Berdych na Australian Open
zdroj: ČTK/AP autor: Aaron Favila

Po hladkých postupech přes Brita Kylea Edmunda a Robina Haaseho z Nizozemska musel Berdych mnohem více bojovat. Chvíli mu trvalo, než si zvykl na styl Schwartzmana.

"Byl to další těžký soupeř. Velmi odlišný od těch dvou předchozích. Musel jsem si na to zvyknout a bylo to mnohem obtížnější než dva zápasy před tím. Vypořádal jsem se s tím dobře a byl to dobrý zápas," řekl třiatřicetiletý český tenista.

Kvůli dešti se hrálo pod zataženou střechou Melbourne Areny. Halové podmínky v úvodu zápasu více svědčily Schwartzmanovi, který získal úvodní set. Pak se ale začala karta obracet. Berdych s přispěním soupeřových chyb srovnal na 1:1 a zápas pro sebe definitivně rozhodl na přelomu třetího a čtvrtého setu.

"Nechal jsem mu moc prostoru na kurtu a on mohl škodit mnohem víc, než bych si přál. Byl jsem schopen to od začátku druhého setu změnit, vytvořit si šance a pak to vyhrát ve čtyřech setech," popsal průběh duelu, který mu vynesl postup do osmifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych otočil duel se Schwartzmanem, v osmifinále je i Kvitová

Koncovku vyrovnané třetí sady odehrál lépe a získal ji pro sebe 7:5, v úvodu čtvrté sady pak záhy odskočil na 3:1. Následně byl suverénní při svém podání a utkání ukončil po rovných třech hodinách přímým bodem ze servisu. Pojedenácté tak na úvodním grandslamu sezony prošel minimálně mezi posledních šestnáct, loni byl ve čtvrtfinále.

V něm se utká se světovou dvojkou Rafaelem Nadalem, který si poradil za necelé dvě a půl hodiny s domácím hráčem De Minaurem 6:1, 6:2, 6:4. Favorit proměnil šestý mečbol. S Nadalem se Berdych utkal třiadvacetkrát, čtyřikrát ho dokázal porazit. Naposledy před čtyřmi lety právě na Australian Open. 

"Nejsem dobrý ve statistice, kolikrát jsme spolu v kariéře hráli. Už je to celkem vysoké číslo. Hrát s Rafou nebo s kterýmkoliv z těch velkých hráčů je vždycky výjimečný tenisový den. Proto jsem tady, abych hrál s těmito hráči. Zkušenosti z takových zápasů jsou neocenitelné," řekl.

Petra Kvitová po vyhraném duelu na Australian Open
zdroj: ČTK/AP autor: Aaron Favila

Vítězka ze Sydney Kvitová opět dobře podávala a vítězné míče převažovaly nad chybami (32:19). Jasný první set ukončila jedním ze sedmi es. Ve druhé sadě odvrátila ve čtvrté hře brejkbol a rozhodla ziskem podání Bencicové na 4:3. "V prvním setu jsem hrála skvěle, ale druhý už byl vyrovnaný. Byl o jednom míči a jsem ráda, že jsem ji brejkla a prošla dál," řekla Kvitová.

Při svém desátém startu v hlavní soutěži na Australian Open je teprve potřetí v osmifinále a poprvé od roku 2012, kdy zde hrála semifinále. "To už je dávno, jsou to krásné vzpomínky," usmála se osmadvacetiletá Kvitová.

V cestě jí nyní stojí Anisimová, která vyřadila vítězku turnaje v Šen-čenu a jedenáctou nasazenou Arynu Sabalenkovou z Běloruska po výhře 6:3 a 6:2. Kvitová už Anisimovou zná, loni s ní nečekaně prohrála v Indian Wells. "Hraje agresivně, bude nebezpečná, musím se soustředit na sebe," řekla Kvitová.

Do třetího kola čtyřhry postoupily nasazené jedničky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. České tenistky porazily dvakrát 6:4 domácí pár Monique Adamczaková, Jessica Mooreová.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Dvouhra - 3. kolo: Berdych (ČR) - Schwartzman (18-Arg.) 5:7, 6:3, 7:5, 6:4, Nadal (2-Šp.) - De Minaur (27-Austr.) 6:1, 6:2, 6:4, Federer (3-Švýc.) - Fritz (USA) 6:2, 7:5, 6:2, Čilič (6-Chorv.) - Verdasco (26-Šp.) 4:6, 3:6, 6:1, 7:6 (10:8), 6:3, Tsitsipas (14-Řec.) - Basilašvili (19-Gruz.) 6:3, 3:6, 7:6 (9:7), 6:4, Dimitrov (20-Bulh.) - Fabbiano (It.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4, Bautista (22-Šp.) - Chačanov (10-Rus.) 6:4, 7:5, 6:4, Tiafoe (USA) - Seppi (It.) 6:7 (3:7), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3.

Ženy: Dvouhra - 3. kolo: Kvitová (8-ČR) - Bencicová (Švýc.) 6:1, 6:4, Kerberová (2-Něm.) - Birrellová (Austr.) 6:1, 6:0, Šarapovová (30-Rus.) - Wozniacká (3-Dán.) 6:4, 4:6, 6:3, Stephensová (5-USA) - Martičová (31-Chorv.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), Anisimovová (USA) - Sabalenková (11-Běl.) 6:3, 6:2, Bartyová (15-Austr.) - Sakkariová (Řec.) 7:5, 6:1, Collinsová (USA) - Garciaová (19-Fr.) 6:3, 6:2, Pavljučenkovová (Rus.) - Sasnovičová (Běl.) 6:0, 6:3.

Čtyřhra - 2. kolo: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Adamczaková, Mooreová (Austr.) 6:4, 6:4, Peschkeová, Melicharová (4-ČR/USA) - N. Kičenoková, Ja-fan Wang (Ukr./Čína) 6:4, 6:3, Baraová, Niculescuová (Rum.) - Hradecká, Makarovová (6-ČR/Rus.) 6:4, 7:6 (10:8).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články