Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berdych narazí ve čtvrtfinále Australian Open na Federera

Melbourne - Tomáš Berdych se pošesté za sebou probojoval do čtvrtfinále Australian Open. Šestý nasazený hráč vydřel po třech hodinách a osmnácti minutách vítězství nad Španělem Robertem Bautistou 4:6, 6:4, 6:3, 1:6 a 6:3. Berdychovým soupeřem bude Švýcar Roger Federer. Třetí nasazený zdolal Belgičana Goffina 6:2, 6:1, 6:4.

Tomáš Berdych na Australian Open
zdroj: ČTK/AP

"Byla to velká výzva, protože Robert je skvělý hráč, což v posledních měsících potvrdil. Byl to výborný test. Jsem rád, že jsem postoupil," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu. Ze svého šestého čtvrtfinále po sobě měl radost. "Jsem nadšený, užívám si v Melbourne Parku každý zápas."

O postup do semifinále se střetne s Federerem. "Je to jeden z nejlepších hráčů a tohle je přesně ta scéna, na které se s ním chci utkat," řekl Berdych. "Musím se na to připravit, být soustředěný a vytáhnout všechno, co umím," dodal.

Roberto Bautista
zdroj: ČTK/AP

V utkání s Bautistou se mu tolik nedařilo a často se dohadoval s rozhodčí. Po ztraceném úvodním setu mohl přijít také o druhý, ale při svém podání se dostal ze stavu 0:40 a lépe se zkoncentroval, což mu přineslo zisk druhé i třetí sady.

Český hráč měl problém s proměňováním brejkbolů, využil jen čtyři z 22, ale nasázel 18 es a 66 vítězných míčů. Ve čtvrté sadě měl navrch Španěl. "Čtvrtá sada vypadá jednoznačně, ale měl jsem v ní hodně šancí, jen je bohužel nevyužil. V páté jsem zase začal hrát agresivně a držel se svého plánu," řekl Berdych. K radosti manželky Ester i daviscupového kolegy Radka Štěpánka v hledišti proměnil druhý mečbol.

Berdych prohrál s Federerem poslední čtyři vzájemné zápasy

Berdychův příští soupeř Federer měl naopak hladkou cestu do čtvrtfinále. Nad Belgičanem Davidem Goffinem bývalý první hráč světa a čtyřnásobný šampion Australian Open zvítězil 6:2, 6:1, 6:4. Třetí nasazený Švýcar čelil v zápase jedinému brejkbolu v šestém gamu třetího setu a servis neudržel, pak ale sadu v klidu dopodával k vítězství.

Berdych má s držitelem rekordních 17 grandslamových titulů nepříznivou bilanci 6:15 a prohrál poslední čtyři vzájemné zápasy. V Melbourne se utkají potřetí, oba předchozí duely v letech 2008 a 2009 vyhrál Federer.

Až v pěti setech vyhrál i obhájce titulu Srb Novak Djokovič. První hráč světa udělal v duelu s Francouzem Gillesem Simonem sto nevynucených chyb, ale nakonec po čtyřech a půl hodinách zvítězil 6:3, 6:7, 6:4, 4:6 a 6:3. Jeho dalším soupeřem bude Japonec Kei Nišikori.

Naopak ženská světová jednička Serena Williamsová postoupila hladce. Obhájkyně titulu během necelé hodiny porazila Rusku Margaritu Gasparjanovou 6:2, 6:1. Ve čtvrtfinále se čtyřiatřicetiletá Američanka střetne s Ruskou Marií Šarapovovou, kterou porazila v loňském finále. Pátá nasazená Šarapovová zdolala vycházející švýcarskou hvězdu Belindu Bencicovou dvakrát 7:5 i zásluhou 21 es, kterými si vytvořila osobní rekord.

Namále měla Polka Agnieszka Radwaňská. Čtvrtá nasazená v rozhodující sadě prohrávala s Němkou Annou-Lenou Friedsamovou už 2:5, ale zvítězila 6:7, 6:1 a 7:5. Friedsamovou, které patří ve světovém žebříčku 82. místo, braly v závěru zápasu křeče do stehen. "Doufám, že jí nic nebude. Hrála neuvěřitelně. Je mnohem lepší hráčka, než to vypadá podle žebříčku," ocenila soupeřku Radwaňská.

Výsledky:

Muži, dvouhra - 4. kolo: Berdych (6-ČR) - Bautista (24-Šp.) 4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3, Djokovič (1-Srb.) - Simon (14-Fr.) 6:3, 6:7 (1:7), 6:4, 4:6, 6:3.

Ženy, dvouhra - 4. kolo: A. Radwaňská (4-Pol.) - Friedsamová (Něm.) 6:7 (6:8), 6:1, 7:5.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo: Hlaváčková, Kubot (ČR/Pol.) - Arruabarrenaová, Marrero (Šp.) 6:0, 6:3, Vandewegheová, Tecau (USA/Rum.) - Hradecká, Matkowski (6-Pol.) 1:6, 7:5, 10:8, Suárezová (10-Šp.) - Gavrilovová (Austr.) 0:6, 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články