Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Berdych do finále neprošel, Murraymu podlehl ve čtyřech setech

Melbourne - Tomáš Berdych se druhého grandslamového finále v kariéře nedočkal. Český tenista podlehl v semifinále Australian open Britovi Andymu Murraymu ve čtyřech setech 7:6, 0:6, 3:6 a 5:7. Berdych hrál v grandslamovém semifinále popáté, z toho v Melbourne už podruhé za sebou, do boje o titul se dostal jen v roce 2010 ve Wimbledonu, kde ve finále prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem. Utkání jste mohli sledovat na našem webu v textovém on-line přenosu.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

"Jsem opravdu nešťastný a bez nálady. Jsem hrozně zklamaný, že jsem tenhle zápas prohrál. Musím se vrátit silnější a lepší, tak to je," řekl Berdych. "V čem byl rozdíl? Nepovedl se mi druhý set. Snažil jsem se využít své šance, bojoval o ně, ale nestačilo to."

Proti Murraymu začal Berdych nadějně a většinu prvního setu byl lepší. Dobře podával, hrál agresivněji a diktoval tempo výměn. Zatímco český tenista při svém servisu ztratil maximálně jeden fiftýn, o podání Brita byl vždy boj. Na čtvrtý pokus sebral Berdych soupeři servis a podával na vítězství v setu. Brejk ale nepotvrdil a sada dospěla až do zkrácené hry, v které Berdych otočil z 1:3 na 4:3. Za stavu 5:6 odvrátil jistě volejem setbol a sám svůj první využil.

Přes povzbuzení ze zisku úvodního setu šel Berdychův výkon dolů. Znejistěl, jeho servis ztratil na účinnosti a údery na přesnosti. Naopak Murray skoro nekazil a převzal iniciativu ve výměnách. Zatímco první set trval hodinu a 16 minut, ve druhém Berdychovi za 30 minut zazpíval "kanár".

Až po sedmi prohraných gamech v řadě na začátku třetího setu srovnal Berdych na 1:1. Murray ale dál hrál ve větší pohodě, skvěle returnoval a Berdych mu i pomáhal. Tak jako za stavu 2:3, když už vedl 40:0, ale pak udělal dvě dvojchyby a dvě chyby a dal soupeři šanci na brejk. Murray nabídnutou šanci využil a rozhodl pro sebe třetí set.

Berdych se ve čtvrté sadě zlepšoval a naději si vybojoval za stavu 3:2, ale ani jeden ze dvou brejkbolů nevyužil. Ortel si podepsal za stavu 5:5 - dvojchybou nabídl soupeři brejkbol a pak trefil aut. Murray při svém podání duel dokončil čistou hrou a hned při prvním mečbolu dal eso. "Bylo to extrémně těžké. Po prvním setu jsem byl naštvaný, ale cítil jsem, že se zlepšuju. Pak jsem trochu změnil taktiku, zvykl si na Tomášovy rány a cítil se na kurtu lépe. Bylo důležité se od druhého setu chytit," řekl Murray.

Do finále grandslamu se dostal poprvé od titulu na trávě ve Wimbledonu 2013 a poprvé pod vedením trenérky Francouzky Amélie Mauresmové. "Je vidět, že i ženy mohou trénovat muže," vzkázal Murray kritikům jeho rozhodnutí angažovat bývalou světovou jedničku. Vylepšil si vzájemnou bilanci s Berdychem na pět výher a šest porážek.

Tomáš Berdych v semifinále proti Andymu Murraymu
zdroj: ČTK/AP

V předchozích duelech na turnaji se Berdych spoléhal na servis. Po tom prvním vyhrál 83 procent výměn a dal 63 es. Proti Murraymu už tak dobře nepodával a Brit zároveň dokázal jeho zbraň eliminovat výborným returnem. Berdych dal v semifinále jen pět es a jeho úspěšnost bodů po prvním podání klesla na 67 procent. Navíc se dopustil celem 56 nevynucených chyb.

Zápas trval tři hodiny a 26 minut. Berdych s Murrayem prohrál grandslamové semifinále ve čtyřech setech stejně jako na US Open 2012. Za postup mezi nejlepší čtveřici český tenista vydělal 650 tisíc australských dolarů. Murray postoupil do finále Australian Open už počtvrté. O první titul z Melbourne bude hrát v neděli buď s Wawrinkou, nebo s prvním hráčem světa Srbem Novakem Djokovičem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články