Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Tomečkovi těsně uniklo místo pro olympiádu, na MS skončil pátý

Jakub Tomeček obsadil na mistrovství světa ve sportovní střelbě páté místo ve skeetu. Od zisku účastnického místa pro olympijské hry v Tokiu 2020 jej dělila jediná pozice. V závěrečném dnu šampionátu v Koreji se sedmadvacetiletý brokař postaral o nejlepší český výsledek mezi seniory, z nichž byl jediným finalistou.

Střelec Jakub Tomeček
zdroj: ČTK/AP autor: Rebecca Blackwell

Na MS se v každé finálové disciplíně rozdávaly čtyři takzvané olympijské kvótaplacy. Kvalifikace do Tokia bude pro evropské střelce pokračovat v soutěžích Světového poháru v příštím roce.

Do bojů o medaile Tomeček postoupil z druhého místa v kvalifikaci, ve které se dopustil jediné chyby. Ze šestice finalistů ale vypadl jako druhý v pořadí, poté co se poslední ranou a celkově třetí chybou ve finále připravil o účast v rozstřelu o pokračování v soutěži.

"Hodně si cením výsledku ze základní části závodu, 124 (terčů) je pecka a vzhledem k počasí mě to těší o to víc," poukázal Tomeček na podmínky. Celá soutěž se totiž odehrála v dešti.

Skeetař Jakub Tomeček
zdroj: ČT24

"Bohužel ve finále jsem měl smůlu na jeden dvojstřel. Já ale nic nevzdávám a příští sezonu se vrátím silnější a lepší, abych mohl svoji kvótu pro Tokio získat na některém z dalších závodů," dodal bronzový medailista z mistrovství Evropy z roku 2011. Právě v Bělehradu si tehdy zajistil účast na OH a v Londýně pak skončil devatenáctý.

Už čtvrtý titul mistra světa získal Američan Vincent Hancock. Dvojnásobný olympijský vítěz trefil v kvalifikaci všech 125 asfaltových terčů a světový rekord vyrovnal i ve finále, kde minul jediný z šedesáti.

Dva zásahy dělily od rozstřelu o účast ve finále Tomáše Nýdrleho a stačilo mu to až na 30. místo. Soutěž nevyšla loňskému nečekanému mistru Evropy Miloši Slavíčkovi, kterého celkem 13 chyb v dvoudenní kvalifikaci srazilo na konec deváté desítky pořadí.

Český tým na MS vybojoval tři medaile, všechny zásluhou juniorů. K týmovému titulu mladých skeetařů (Daniel Korčák, Jaroslav Lang, Richard Klika) a bronzu pistolářky Anny Dědové přidali třetí místo Matěj Rampula, Lukáš Skoumal a Antonín Tupý v soutěži družstev v neolympijské disciplíně standardní pistole. Nejlepší z českého tria Rampula obsadil sedmé místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články