Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Tomeček je evropským šampionem ve skeetu, Česku navíc zajistil účastnické místo na olympiádě

Pevné nervy a milimetrově přesnou mušku ukázal v Larnace sportovní střelec Jakub Tomeček a podruhé v kariéře získal titul mistra Evropy ve skeetu. Ve finále porazil v dramatickém rozstřelu Itala Luigiho Loddeho a navázal na triumf z roku 2019. Do sbírky české reprezentace brokových střelců na Kypru přidal už třetí zlato a celkově pátou medaili. Navíc zajistil ČR účastnické místo na olympijských hrách v Paříži v roce 2024.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomeček vystřílel na ME zlato i olympijský kvótaplac

Z dvoudenní kvalifikace Tomeček postoupil jako šestý a spolu s Loddem pak postoupil ze semifinálové skupiny. Ve finále ztrácel na italského soupeře dvě rány, ale Lodde v závěru rovněž dvakrát zaváhal, rozhodnout musel rozstřel. I v něm začal Ital lépe, Tomeček ovšem znovu vyrovnal a souboj nakonec zlomil ve svůj prospěch.

V soutěži skeetařek těsně uniklo čtyřčlenné finále Barboře Šumové, která obsadila páté místo. Z vítězství se radovala Britka Amber Hillová. Mezi muži skončil Tomáš Nýdrle desátý.

Tomeček napodobil v Larnace individuálním triumfem olympijského šampiona Jiřího Liptáka, který v minulém týdnu ovládl soutěž ve střelbě na trap. Titul ve stejné disciplíně vybojovaly i české juniorky, stříbro přidali Ondřej Šťastný se Zinou Hrdličkovou v soutěži smíšených dvojic a družstvo juniorů.

Jednatřicetiletý Tomeček má z evropských šampionátů vedle zlata z Lonata i bronz z roku 2011 a juniorské stříbro z roku 2009. Na olympijských hrách v Tokiu loni obsadil sedmé místo. Na mistrovství světa je jeho maximem pátá příčka z roku 2018.

Mistrovství Evropy ve střelbě z brokových zbraní v Larnace (Kypr):

Muži:
Skeet: 1. Tomeček (ČR)
38/v rozstřelu 20, 2. Lodde (It.) 38/19, 3. Llewellin (Brit.), ...10. Nýdrle, 28. Korčák, 29. Prokop, 59. Slavíček (všichni ČR).

Ženy:
Skeet: 1. Hillová (Brit.) 38, 2. Messerschmidtová (Něm.) 37, 3. Barteková (SR), ...5. Šumová, 22. Šindelářová, 30. Skalická (všechny ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články