Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Střelci Kostelecký a Lipták vstoupí do sezony v polovině dubna

Brno/Bergamo - Až v polovině dubna vstoupí do sezony olympijský vítěz v brokové střelbě z Pekingu David Kostelecký a loňský stříbrný medailista z mistrovství Evropy Jiří Lipták. Startovat budou na Světovém poháru v Al Ainu ve Spojených arabských emirátech, úvodní závod seriálu v Mexiku totiž česká reprezentace vynechala.

Kostelecký se momentálně připravuje na klubovém soustředění Dukly Hradec
Králové v Bergamu a výsledky soupeřů v Mexiku sledoval pouze na internetu. Lipták se z přípravy v teple už vrátil, se střelci Komety Brno ladil formu o týden dříve v jiném italském městě Lonatu.

Na Kosteleckého s Liptákem spoléhá nový reprezentační trenér brokových střelců na trap Petr Hrdlička, vítěz olympiády z Barcelony 1992. Oba by měli startovat ve zbývajících závodech SP a tvoří základ týmu pro evropský šampionát a podle momentální formy i pro mistrovství světa. Doplní je vítěz čtyř českých nominačních závodů.

Komplikace v zimní přípravě střelcům způsobila ekonomická situace. "Chybí peníze. Proto dosud není rozpočet na sezonu, stále se čeká. Za této situace je obtížné vypracovat podrobný plán," přiznal olympijský vítěz, který by měl ještě absolvovat od 2. dubna soustředění v Bělehradě.

David Kostelecký:

"Současná příprava je hodně netradiční. Nikam jsme v zimě nevyjeli, všechny tréninky jsem absolvoval v Brně. A zastřílel jsem si v jednom závodě v Trnavě. Momentálně i v Itálii nasněžilo, takže jsou tréninky komplikovanější."

Kostelecký neočekává, že by do sezony vstoupil v SAE v oslnivé formě. "Zhruba tři až čtyři měsíce jsem nestřílel. V lednu jsme jezdívali za střeleckou přípravou na Kypr. Možná bude tento model dobrý v tom, že jsem si důkladně odpočinul a vyčistil hlavu. Ukážou to až výsledy v sezoně," řekl účastník čtyř olympiád. Odhadem měl loni v polovině března už odstříleno o téměř tři až čtyři tisíce nábojů více.

Plány pro sezonu příliš nemění. Rád by objel zbývající Světové poháry v červnu v Nikósii a v červenci v Granadě. Na přelomu července a srpna je ME v Suhlu, v září MS v Peru. Tečku za sezonou udělá ve druhé polovině října na finále Světového poháru v Abú Zabí.

"Hlavním cílem je získat medaili na mistrovství Evropy nebo světa. Buď v individuální, nebo v týmové soutěži. A mojí metou je také účast ve finále některého ze Světových pohárů," nastínil Kostelecký. Bude si však muset zvykat na nová pravidla. "Novinku považuji za krok zpět," podotkl.

Po dvou dnech postoupí šest nejlepších do finále, ale dosavadní výsledky se smažou a všichni začnou od nuly. Po první položce o pouhých 15 terčích dva nejhorší vypadnou a na závěr budou dva nejlepší střílet o zlato a další dva o bronz.

"Od změny si střelecká federace slibuje větší diváckou atraktivitu finále. Soutěž bude hodně obtížná, prosadí se psychicky odolní střelci," myslí si manažer brokových střelců Komety Brno Josef Machát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články