Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Střelce čeká na ME jedna z posledních bitev o olympiádu

Praha – Čeští sportovní střelci mají na nadcházejícím mistrovství Evropy v Bělehradu jednu z posledních šancí vybojovat si účastnické místo na olympijských hrách v Londýně. Doposud má Česká republika sedm jistých startujících na vrcholné sportovní akci příštího roku, šéf střeleckého svazu Petr Baroch však věří, že se jejich počet v příštích dnech zvýší. Hlavními hvězdami početné české výpravy budou olympijské medailistky Kateřina Emmons a Lenka Marušková, ambice na dobrý výsledek mají i Martin Podhráský, Jan Sychra, David Kostelecký, Jiří Gach nebo Adéla Sýkorová.

"Pro některé disciplíny je evropský šampionát dokonce poslední šancí kvalifikovat se do Londýna," řekl Baroch na tiskové konferenci v Praze. Podle manažera reprezentace Vladislava Šaňáka střelci pomýšlejí hlavně na zisk druhých účastnických míst v rychlopalbě, skeetu a pistoli žen. "Žádné místo zatím nemáme v pistolích (kromě rychlopalby) a puškách mužů," doplnil Šaňák.

Na mistrovství Evropy se bude soutěžit od 2. do 13. srpna a představí se na něm více než pět desítek českých juniorských i seniorských střelců. "Věřím, že společně s účastnickými místy nějaké medaile získáme. Jak mezi seniory, tak mezi juniory," uvedl Baroch optimisticky.

Emmons už je zdravá, ale na medaili nemyslí

Je nám líto, video expirovalo.
Před ME ve sportovní střelbě

Trojnásobná olympijská medailistka Emmons podle svých slov na umístění na stupních vítězů nemyslí. I když do Bělehradu odcestuje již bez zdravotních problémů, které ji trápily na začátku sezony. "Upřímně řečeno, na medaile nemyslím. Chci se pokusit o co nejlepší výsledek. A když všechno klapne, mohla bych se do finále dostat. Pak by to už ale mohlo vyjít, protože si myslím, že jsem dobrý finálový střelec," řekla Emmons, která bude na ME střílet 3. a 5. srpna. V olympijské třípolohové střelbě z malorážky si chce dát záležet zejména na poloze vkleče. "Ráda bych předvedla to, co teď na tréninku. Abych nezazmatkovala. Ležák a stoják mi vždycky šel," podotkla česká střelecká hvězda.

Držitelka kompletní sady olympijských medailí musela na začátku sezony změnit techniku, neboť ji opět začala bolet záda a kyčelní kloub, s čímž měla potíže i většinu loňského roku. Pomohly jí však časté návštěvy fyzioterapeuta Pavla Koláře a bolesti už prý odezněly. "Po třech týdnech to už bylo dobré," prohlásila.

Základní cíl v podobě postupu do finále si stanovila i Marušková. "Ve sportovní pistoli si docela fandím. Chci do finále mezi osm a pak je to o štěstí, jak se bude komu dařit a nedařit," řekla Marušková, která už stejně jako Emmons vybojovala pro Českou republiku účastnické olympijské místo. Další tak už přidat nemohou.

Nominace (senioři):

Puškařské disciplíny: Tomáš Jeřábek, Vladimír Haloda, Petr Šmol, Václav Haman, Adam Hrabovský, Milan Mach, Luboš Opelka, Kateřina Emmons, Adéla Sýkorová, Lucie Valová.

Pistolové disciplíny: Martin Podhráský, Martin Strnad, Josef Fiala, Karel Borůvka, Martin Tenk, Pavel Světlík, Tomáš Těhan, Pavel Kužvart, Lenka Marušková, Michaela Musilová, Petra Hyková.

Běžící terč: Miroslav Januš, Bedřich Jonáš, Josef Nikl.

Skeet: Jan Sychra, Tomáš Nýdrle, Jakub Tomeček, Libuše Jahodová.

Trap: David Kostelecký, Jiří Lipták, Jiří Gach, Iveta Loosová.

Kateřina Emmons
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články