Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Před 30 lety zlatý v Soulu v malorážce. Varga je stále v desítce nejlepších v republice

Vytrvalý střelec. Tohle přízvisko sedí na sprotovního střelce Miroslava Vargu. Svůj největší sportovní úspěch, ale i olympijský rekord, získal před 30 lety. V roce 1988 na olympijských hrách v jihokorejském Soulu slavil zlato. Nyní slaví 58 let a stále závodně střílí. 

Střelec Miroslav Varga
zdroj: ČT sport

V libovolné malorážce na 60 ran na domácím mistrovství se dostal do první desítky pořadí. "Pořád mě to baví a zajímá. Hledám cesty ke zlepšení nejen pro sebe, ale i pro mladší generace," řekl Varga.

Dva dny před svými osmadvacátými narozeninami tehdy vybojoval ve střelbě z libovolné malorážky na 60 ran vleže zlatou medaili. Celkem nastřílel 703,9 bodu, což byl olympijský rekord. A vzhledem k tomu, že se rok na to změnily terče, zůstává jeho výkon olympijským rekordem napořád.

Varga začínal se střelbou v rodném Žatci, největších úspěchů dosáhl v Dukle Plzeň pod vedením trenérů Stanislava Čižmáře a Vladislava Šaňáka. V roce 1987 vyhrál v Suhlu závod Světového poháru, čímž si řekl o nominaci do Soulu.

Na střelnici Tenung na okraji korejské metropole Varga šokoval v základní části diváky i soupeře, když během 25 minut šedesátkrát bez jediné chyby trefil desítku. Do finálového rozstřelu, kde se každý zásah hodnotí s milimetrovou přesností, tak nastupoval s dvoubodovým náskokem před Alisterem Allanem z Británie.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý střelec ze Soulu Varga slaví 58 let a stále prohání soupeře

V dramatickém osmičlenném finále sahal po medaili také další český střelec Pavel Soukeník. Ještě dvě rány před koncem byl na bronzové pozici, ale pak klesl na čtvrté místo.

Rok po olympijském triumfu byl členem vítězného družstva na ME v Záhřebu, v roce 1990 si odvezl tři týmová stříbra z MS v Moskvě. Osmapadesátiletý Varga startoval ještě na dvou olympijských hrách. V roce 1992 skončil v Barceloně na 31. místě a v Pekingu v roce 2008 byl devětadvacátý. Od roku 2012 reprezentoval Slovensko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články