Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Osobní trenér nemůže s hvězdným Nepejchalem jezdit na závody. To se změní, přislíbil šéf svazu

Česká střelecká hvězda Filip Nepejchal míří na mistrovství Evropy do Polska s nejvyššími ambicemi. Sice tam nebude soutěžit ve své silnější malorážkové disciplíně, ale ve střelbě ze vzduchovky, přesto bude patřit k největším favoritům. Jeho trenér Jan Videcký cílí na účast ve finále. Oba jen mrzí, že na veškeré soutěže nemohou jezdit pospolu. To by se ale mělo ještě před olympijskými hrami podle šéfa střeleckého svazu Jiřího Streita změnit.

"Očekávat mohu jenom to nejlepší," řekl sebevědomě Nepejchal před mistrovstvím Evropy.

Soutěže vzduchovkářů ovšem bývají nevyzpytatelné. "Příprava je zaměřená na olympiádu, ale na mistrovství Evropy chceme uspět. Účast ve finále by byla velmi dobrá," uvedl Videcký.

Loni byl Filip Nepejchal vyhlášen nejlepším střelcem disciplíny libovolná malorážka 3x40 ran, ve které už vystřílel i olympijský kvótaplac. Příprava však není ideální. "Letos byla zrušena soustředění a jeden závod v Indii a bohužel nemám oporu v tom, že by mě mohl trenér podporovat přímo při závodu, protože se mnou nikam nejezdí," postěžoval si stále teprve dvacetiletý český střelec.

Vedení svazu se chystá udělat vstřícný krok. "Protože Filip je excelentní střelec, předpokládám, že se to změní," nadhodil Streit.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Střelec Nepejchal před ME

V současnosti na podobné akce jezdí jen reprezentační trenéři, do Vratislavi za puškové disciplíny Jaromír Bureš. "Státní trenér s lidmi nespolupracuje, nemá takový přehled o daném sportovci. Je to ale tak nastavené a bylo by to záhodno změnit," posteskl si Videcký.

Jelikož Nepejchal patří nejen mezi českou, ale i světovou střeleckou špičku, Videcký by měl co nevidět dostat šanci. "Zcela určitě do měsíce to bude na stole. Předpokládám, že tam by to neměl být problém," zdůraznil Streit.

V Tokiu číhají na střelce nebezpečí. Tím hlavním bude zřejmě vysoká teplota. Puškaři totiž střílejí v neprodyšných kombinézách, které mimo jiné fixují postoj. "Prognóza je, že tam bude šílené vedro, to je to stěžejní: zvládat pracovat v tak extrémních teplotách," odhadoval Videcký. "Pokud se začne sportovec extrémně potit, únava bude rychlejší," dodal jedním dechem.

Tokijská střelnice se dokončuje a Nepejchal si ji podobně jako ostatní ještě nevyzkoušel. Velký problém v tom ale nevidí. "Je to jenom místo, kde budu střílet, a stát u toho budu úplně stejně," zdůraznil puškař.

Před olympijskými hrami proběhne ještě závodní test a Streit vidí situaci optimisticky. "Výhodu budou mít mladší střelci, kteří se rychleji adaptují," upozornil svazový šéf.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články