Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Nepejchal vytvořil juniorský světový rekord a triumfoval ve finále Světového poháru

Filip Nepejchal završil velmi úspěšnou sezonu stylově. Zvítězil ve finále Světového poháru v Číně v libovolné malorážce na 3x40 ran a ve finále navíc vytvořil juniorský světový rekord 462,9 bodu.

"Jsem šťastný, mám velkou radost. Finále Světového poháru se nevyhrává každý den," prohlásil Nepejchal. "Neskutečný úspěch, řekl bych, že největší v dosavadní Filipově kariéře. Na finále Světového poháru jsou jen ti nejlepší," dodal jeho trenér Jan Videcký.

Z kvalifikace postoupil dvacetiletý český talent jako pátý se ztrátou 11 bodů na vedoucího Istvána Péniho z Maďarska, ale ve finále pak jednoznačně kraloval. O zlato soupeřil se Srbem Milenkem Sebičem a před poslední ránou měl více než tříbodový náskok, takže mu už neuškodila ani trefená osmička. Zvítězil o 1,4 bodu.

Kvalifikaci hodně ovlivnily větrné poryvy. "Vítr byl opravdu hodně nečitelný, nebyl silný, ale rychle se měnil. Chvíli jsem vůbec nevěděl, co mám dělat, rány mi lítaly různě po terči. Řekl jsem si, že musím střílet v tempu, vítr se trochu ustálil a začalo mi to fungovat," uvedl Nepejchal.

Finále už bylo regulérní. "Jen na konci zapracovaly nervy, poslední tři rány se mi nepovedly. Měl jsem sice náskok, jen jsem myslel na to, abych to nezkazil tak hodně, aby mě to hodilo na druhé místo. Udělal jsem juniorský světový rekord, což mě těší, jen mě mrzí, že nástřel nebyl větší," dodal pokorně Nepejchal.

Mladý český reprezentant letos v třípolohové střelbě získal stříbro na mistrovství Evropy v Boloni, kde ho porazil jen krajan Petr Nymburský. Už předtím si v této disciplíně zajistil triumfem na SP v Pekingu účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu.

Na dalším závodu SP v Mnichově pak Nepejchal ovládl střelbu ze vzduchové pušky. Na Evropských hrách v Minsku získal dva bronzy. Závod SP vyhrál kolínský odchovanec Nepejchal počtvrté. Poprvé se prosadil před třemi roky v Baku, kdy mu bylo teprve 16 let. Další tři vítězství přidal letos.

Výsledky finále SP ve sportovní střelbě v puškových a pistolových zbraních

Muži:

Libovolná malorážka 3x40 ran: 1. Nepejchal (ČR) 462,9 - juniorský světový rekord, 2. Sebič (Srb.) 461,5, 3. Kamenskij (Rus.).

Ženy:

Sportovní malorážka 3x40 ran: 1. McIntoshová (Brit.) 462,1, 2. Pchej Žuej-ťiao (Čína) 457,4, 3. Christenová (Švýc.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články